top of page

Nemoliūgiški Alfo kulinariniai triukai moliūgams

Moliūgas yra lyg geras, nuoširdus, empatiškas, atviras, bet vis dar iki galo neatrastas, paslapčių pilnas ir be galo įdomus draugas. Šventė, kai jis atsiranda virtuvėje, nes iškart aišku: bus daug įdomaus veikimo, kulinarinių pokalbių.

Taip nemanote? Perskaitykite Alfo patarimus ir galbūt jau šiandien prie jūsų stalo „sėdės" moliūgas.

ką gaminti iš moliūgo? Alfo Ivanausko kulinariniai patarimai
Shutterstock.com nuotr.

Statinaitė sūdyti. Prieš žvelgiant „giliau", verta atkreipti dėmesį, kad moliūgas yra puikus indas, kuriame galima sūdyti ar troškinti. Nupjaukite moliūgo viršų, išskobkite minkštimą ir sudėję į vidų sūdymui skirtus produktus (agurkus, obuolius ir pan.) užpilkite sūrymu. Tinka greitam sūdymui.


Kepimo indas. Mažesnius moliūgus galima naudoti kaip kepimo indus, pavyzdžiui, čanachams kepti ar daržovių bei mėsos troškiniams troškinti orkaitėje. Išvalgę troškinį galėsite suvalgyti ir patį „indą". Į skardą įtieskite folijos lakštą ir stabiliai padėkite įdarytą moliūgą.



Skanūs deriniai. Moliūgas puikus ingredientas, suteikiantis sriubai tirštumo ir tai nebūtinai turi būti moliūgų sriuba. Moliūgą galima derinti ir su bulvėmis, morkomis, cukinijomis, pomidorais, paprikomis, grybais špinatais. Jeigu kitos daržovės yra daugiau nei pusė, moliūgai suteiks ne tiek skonio, kiek kreminės konsistencijos.


Trinta sriuba. Virdami sriubas su moliūgais dalį daržovių sutrinkite, o kitą dalį pakepinkite keptuvėje (smulkiai pjaustytus grybus, mėsą, daržoves) ir tada dėkite į paruoštą kreminę sriubos masę. Žavu ir skanu trintoje sriuboje atrasti kitų ingredientų gabalėlius.


Greitai marinuotas moliūgas. Supjaustykite moliūgą maždaug agrasto dydžio gabalėliais, svogūną – į 8 dalis. Pasiruoškite marinatą: viena stiklinė vandens, 6 šaukštai baltojo vyno acto, 3 šaukštai cukraus, žiupsnis druskos, šiek tiek smulkintų juodųjų pipirų, smulkintų kalendros sėklų išmaišome. Marinatą užvirkite ir karštu užpilkite moliūgo ir svogūno gabalėlius. Palaikykite, kol atšals. Gardinkite žuvies, vištienos patiekalus ir salotas.




Aviečių skonio moliūgas. Moliūgas lyg kempinė gerai sugeria įvairius skonius, todėl drąsiai naudokite moliūgo gabalėlius gamindami karį, virdami kompotus ar uogienes. Moliūgas prisigers kitų skonių. Šis triukas primena naudojamą kinų restoranuose, kur galima užsisakyti vištienos skonio žuvies gabalėlių.


Natūralus dažiklis. Moliūgas ryškia oranžine spalva gali nuspalvinti nykokos spalvos produktus ar patiekalus. Pavyzdžiui, bulvių košę, sriubą, obuolienę, sultis, raviolių, koldūnų, blynelių ar varškėčių tešlą. Jeigu norite gražios spalvos, rinkitės ryškiai oranžinės spalvos moliūgą, pasigaminkite jo tyrės ir dėkite jos į gaminamą patiekalą.


Moliūgas ir mocarela. Šis derinys yra klasikinių pomidorų ir mocarelos salotų konkurentas. Gabalėliais pjaustytą moliūgą pagardinkite mėgstamais prieskoniais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje. Iškepusius paskaninkite citrinų sultimis ir tiekite kartu su mocarela arba bufala sūriu.


Pyragai. Moliūgų pyragai yra mėgstami, sodraus skonio ir šlapi. Pabandykite eksperimentuoti. Pavyzdžiui, kepdami mėgstamą morkų pyragą dalį morkų pakeiskite moliūgu. Išbandykite itin populiarų garsios edukologės Austėjos Lansbergienės receptą.


Moliūgų uogienė-želė. Moliūgus supjaustykite gabalėliais, supilkite dalį DANSUKKER uogienių cukraus ir maišydami kaitinkite 10-15 min. Jau visai baigiant virti sudėkite kitą dalį Dr.OETKER ananasų, apelsinų ar persikų želės ir išmaišykite. Sudėkite uogienę-želę į indelius.


Moliūgų saldainiai. Moliūgų cukatuose yra daug cukraus, jeigu norite skaniai, bet sveikai, pasigaminkite moliūgų saldainių pagal šį receptą.


Alfas Ivanauskas, kulinariniai patarimai

Skanaus!



Naujausi įrašai

bottom of page