top of page

Neapsisprendžiantiems dėl veganiškos mitybos: žinios yra galia

„Valia neturi nieko bendro su gurgiančiu pilvu po badavimo dienos“, – teigia mitybos specialistė Toma Dvelytė ir patikina, kad svarbiausia įsiklausyti į fiziologinius pojūčius ir daugiau dėmesio skirti bendram sveikatos gerinimui, o ne tik svorio mažinimui. Kaip rašoma pranešime spaudai, pamačiusi, kiek šiandien visuomenėje vis dar tvyro stereotipų apie maistą, Norvegijoje sveikatos mokslų magistro laipsnį apsigynusi mitybos ekspertė drauge su maisto stiliste Indre Kazėnaite išleido knygą, kurioje dalinasi kūrybiškais būdais gaminti veganiškus valgius bei asmenine patirtimi, kurioje ir kova su sunkia onkologine liga, ir emocinio persivalgymo priežasčių paieškos.

Nors kelyje sveikos mitybos link duobių netrūksta, maisto stilistė ir intuityvaus valgymo šalininkė Indrė teigia, kad viskas gali būti daug paprasčiau nei atrodo.

„Pati augaline mityba susidomėjau kartą sudariusi pirkinių sąrašą ir jame nusprendusi palikti tik tai, ko norėčiau iš tikrųjų. Išbraukiau iš jo visus iš įpročio pirktus produktus ir nustebau pamačiusi, kad sąrašas tapo trumpas ir labai konkretus – krepšelyje nugulė mėgstami vaisiai ir daržovės, riešutai“, – prisiminimais dalijasi Indrė.

Moteris atvira, ji visą gyvenimą aplinkoje ieško grožio, jai itin svarbi maisto estetika. Šio polinkio dėka gimė ir išskirtinės maisto fotografijos, kurios papildo naujosios knygos puslapius.

„Kūrybinio proceso metu mane stipriai veikia spalvos. Aplinkoje esu įpratusi ieškoti grožio, todėl ir gaminu, tarsi dėliodama rūbų derinį, derindama spalvas. Man svarbu ir tai, kaip maistas yra patiekiamas, pjaustomas, ar tarpusavyje dera faktūros, ar yra balansas tarp „traškių” ir „glotnių” potyrių, kokiose lėkštėse maistas patiekiamas”, – mintimis dalijasi Indrė

Knygoje „Valgyti negalima susilaikyti“ autorės dalijasi patarimais ir įžvalgomis apie sąmoningumą, pokyčių iniciavimą mitybos racione bei neigia visuomenėje įsigalėjusius stereotipus.

„Nereiktų savęs sprausti į laiko rėmus per kuriuos mes turėtume „prašvisti“, išmokti valgyti ir būti „idealūs“. Vieniems naujiems įpročiams susiformuoti užtenka trijų mėnesių, kitiems prireikia trejų metų, o dar kiti nuolat keičia įpročius, – tikina mitybos specialistė.

Leidyklos nuotr.


Prieš kurį laiką pati sunkią onkologinę ligą įveikusi Toma pabrėžia mitybos svarbą bei įtaką sveikatai. Pasak jos, sprendžiant mitybos klausimus labiausiai reiktų koncentruotis būtent į savo sveikatą, o ne siekti tiesiog numesti svorio.

„Priešingai dietoms, kurios riboja suvartojamų kalorijų kiekį, kaip ir pačio maisto pasirinkimą, intuityvus valgymas moko įgūdžių, kaip pamėgti maistą ir atsikratyti svorio mažinimo manijos. Intuityvus valgymas – tai valgymas reaguojant į fizinius alkio ir sotumo, o ne aplinkos ar socialinius pojūčius. Šie principai taip pat skatina sportuoti tam, kad kiekvieną dieną jaustumėtės gerai, o ne tam, kad geriau atrodytumėte. Vieną dieną gali išbandyti Zumbos treniruotę, kitą – nueiti ir grįžti iš darbo pėsčiomis, dar kitą – užsiimti joga, o savaitgalį vaikščioti miške ar pėsčiomis žvalgytis po naujas vietoves“, – patarimu dalijasi knygos „Valgyti negalima susilaikyti” autorė.

Comments


Naujausi įrašai

bottom of page