top of page

Liutauras Čeprackas gamins „Michelin“ žvaigždžių patiekalų brolius dvynius

„Lietuvoje nuo seno paplitusi tradicija – vogti ir apsimesti, kad tai yra tavo kūryba“, – kaip visada žodžių į vatą nevynioja virtuvės šefas, kulinarijos ir meno lofto „Gastronomika“ įkūrėjas ir bent kelių restoranų Vilniuje savininkas Liutauras Čeprackas. Baigdamas sėkmingą „Gastronomikos“ sezoną Liutauras sugalvojo svečius palepinti patiekalais iš geriausių, trimis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų, pasaulio restoranų meniu. „Tai bus patys žinomiausi patiekalų coveriai“, – juokauja šefas.

Liutauro Čepracko virtuvėje nei idėjų, nei žaismės netrūksta, tačiau kartais jam norisi sugalvoti daugiau. „Dailininkas Pablo Picasso yra pasakęs: talentingi menininkai idėjas skolinasi, o genijai jas vagia. Mes nesiruošiame nieko vogti, užtat atvirai pranešame, kad savo virtuvėje mėginsime pagaminti patiekalus, kuriuos trijų „Michelin“ žvaigždučių restoranuose gamina geriausi pasaulio šefai“, – sako Liutauras.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.


Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.


Tai – pirmasis kartas, kai „Gastronomikoje“ bus gaminami patiekalai pagal kitų šefų sukurtus receptus. „Į maistą aš visuomet žiūriu tarsi į kelionę. Ši kelionė bus po geriausius pasaulio restoranus. Tai – smagus nuotykis mums, tikiuosi, – ir mūsų restorano svečiams“, – sako Liutauras ir priduria, kad mėgins iki galo atkurti patiekalų skonį.

Ar tai – įmanoma? „Kodėl ne, jei receptas yra užrašytas ant popieriaus, – neabejoja „Gastronomikos“ įkūrėjas. – 90 procentų esu tikras, kad mums pavyks. Dešimt pasilieku niuansams, juk esama ingredientų, kurių neįmanoma gauti, nes jie auga kitame pasaulio krašte. Mano mėsos tiekėjas taip pat ne tas pats, o ir aliejų ne iš ten perku. Tačiau visa tai – tik smulkmenos, kurias perprasti gali tik patys patiekalų kūrėjai.“

O jei pritrūks emocijos, vieno ar kito garsaus šefo energetikos, kuri taip pat keliauja į puodus? „Nebūkime naivūs, – šypsosi Liutauras. – Nejau manote, kad amžiaus šefu vadinamas ir iš viso 28 „Michelin“ žvaigždes turintis Prancūzijos šefas Joelis Robuchonas būna virtuvėje tuo metu, kai jo restorane jums atneša patiekalą? Na, negali jis tuo pat metu būti ir Makao, ir Monake, ir Paryžiuje, ir Singapūre.“

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.


Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.


Naujajame „Gastronomikos“ meniu – ir Joelio Robuchono sukurtas patiekalas. Liutauras ruošiasi pagaminti prancūziškos virtuvės klasiką – žąsų kepenėlėmis įdarytą putpelę.

Tai – vienintelis patiekalas, apie kurį kalba beprotišką sumanymą turintis šefas. Į meniu jis įtraukė geriausią praėjusių metų šefo Dan Wu patiekalą, kulinarinius vieno geriausių pasaulio restoranų „Osteria Francescana“ Modenoje šefo Massimo Bottura bei amerikiečių virtuvės megažvaigždės, garsių restoranų „French Laundry“ ir „Per Se“ įkūrėjo Thomo Kellerio šedevrus.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.

Martynos Jovaišaitės-Paukštės nuotr.


„Rinkausi patiekalus tų šefų, kurių filosofija, požiūris ir didžiulis dėmesys smulkmenoms man labai patinka“, – savo pasirinkimą aiškina Liutauras. Iš 7–8 patiekalų sukurtas degustacinis meniu svečiams siūlomas iki birželio vidurio.

Naujausi įrašai

bottom of page