top of page

Kąsnis saldėsio ir… „Atostogos“

„Atostogos“ yra vieta, verta šiek tiek pakeisti maršrutą. Arba specialiai jį suplanuoti taip, kad baigtųsi tašku „A“, kuriame susitinka vienas kitą pažįstantys atostogautojai ir kalbasi apie šalis, kurias jiems priminė „Atostogų“ kulinarinis dizainas. Čia įvyksta didysis dienos pabėgimas, ragaujant prancūziškus tartus, su pistacijų ir migdolų kalniukais, pyragaičius su natūraliu tropinių vaisių džemu, putlią eklero salą ar sausainius, perteptus saulėlydžio akimirka. „Atostogos“ tai saldūs susitikimai, kurių metu dalinamės burnoje tirpstančiais įspūdžiais – lengvais, lyg morengai“, – taip viename socialiniame tinkle savo pristato Vilnių dar tik trečią mėnesį besijaukinanti desertų kavinė „Atostogose“ ir jo šeimininkė Svetlana Vaganova.

Maskvietė S. Vaganova persikėlė gyventi į Lietuvą, kad gyvenantiems čia sukurtų atostogų atmosferą. Ir iš tiesų – sostinės desertinėje „Atostogos“ dvelkia moderniai šeimyniška atmosfera: ant sienų kabo didelės šiaudinės kepurės, o patogiose kėdėse taip ir norisi pasilikti kuo ilgiau. Atrodo, kad net ir lietingą rudenį „Atostogose“ šviečia saulė.

unnamed

Svetlana Vaganova (dešinėje) į Vilnių persikėlė tam, kad čia gyvenantiems sukurtų atostogų nuotaiką. (Desertinės „Atostogos“ nuotr.)


Svetlana, kodėl nusprendėte atvykti į Vilnių?

Visų pirma, mano vyras šešerius metus pakaitomis dirbo Maskvoje, Rygoje ir Vilniuje, todėl čia dažnai būdavau ir aš. Man iš karto patiko šis miestas – dėl jaukumo, architektūros ir švaraus oro. Maskvoje žmonės neturi kuo kvėpuoti, visur skuba, nieko nespėja, o čia gyvenimas labiau glosto širdį.

Vilniuje kepyklų, desertinių iš tiesų daug. Kodėl pasirinkote kurti dar vieną? Tai nėra „dar viena“ desertinė vien dėl to, kad mums svarbiausia produktų kokybė bei skonio ir vaizdo balansas. Man atrodo, tai yra svarbiausia, nors ir sunku atrasti savą požiūrio kampą. Vilniuje panašaus koncepto desertinė yra „Ali šokoladinė“, kai kuriais aspektais mes panašūs, bet daugiau skiriamės.

Nors esu baigusi teisės studijas Maskvoje, man visada patiko gaminti. Tad įstojau į kulinarinę mokyklą, kuri yra pasaulinės „Le Cordon Bleu“ atitikmuo Rusijoje. Ten išmokau suprasti maistą, ingredientus, o labiausiai sužavėjo desertai. Todėl nutariau perkelti tą kokybę ir žinias į desertinę Vilniuje, nes restoranai desertus patiekia kaip paskutinį patiekalą, jų kitoks konceptas, o aš noriu, kad desertai būtų svarbiausi.

IMG_0286

„Atostogos“ nėra „dar viena“ desertinė, čia gręžiamasi į paprastumą, amato kruopštumą ir kokybę (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Kokius desertus gaminate „Atostogose“? Kadangi veikiame tik du mėnesius, daugiausia dėmesio skiriame pagrindams – gerai pasaulinei klasikai. Tai yra macarons pyragaičiai, eklerai, tartai. Kartu su šefu ieškome geriausio ingredientų derinio ir įdomaus pateikimo bei pavadinimų. Manau, svarbiausia yra mokėti gerai pagaminti klasikinius, pagrindinius patiekalus, o vėliau jau galima kurti. Tiesa, visur pridedame savo spalvingumo, kad desertai atspindėtų šios vietos atmosferą ir pavadinimą.

Vilniuje nemažai anglų kalba pavadintų restoranų. Jūs užsienietė, dar tik mokotės kalbos. Kodėl pasirinkote lietuvišką pavadinimą?

Maskvoje daug pavadinimų anglų kalba, ir man tai nelabai patinka. Juk vietine kalba pavadintas restoranas ar kita įstaiga klientui aiškiau pasako, ko galima tikėtis. Be to, man lietuvių kalbos žodžiai pasirodė labai gražūs ir skambus. O kai ieškojau pavadinimo desertinei, žodis „atostogos“ iš karto prilipo. Jis toks skambus! Jūs tik paklausykite: „a-tos-to-gos“ (juokiasi).

Ką svarstote daryti toliau?

Sausį planuojame išvykti stažuotis į Barseloną, kad dar labiau pagilintumėme savo žinias ir sukurtumėme fantastiškų desertų.

Desertinė „Atostogos“

M. K. Čiurlionio g. 8, Vilnius

Darbo laikas: I-VI 10-20 val., VII 10-18 val.

Naujausi įrašai

bottom of page