top of page

Kurį aliejų rinktis: rapsų ar saulėgrąžų?

Kuo didesnis pasirinkimas, tuo sudėtingiau išsirinkti. Visgi renkantis aliejų reikėtų paisyti ne tik asmeninių skonio poreikių ir ypatumų, bet ir paties aliejaus techninių parametrų. Apie tai – šis tekstas.


kurį aliejų rinktis: rapsų ar saulėgrąžų?
VMG nuotr.

Reikalingas

Maisto riebalai – tai viena iš trijų pagrindinių maisto medžiagų, kurios kalorijų pavidalu teikia

energiją mūsų organizmui (kitos dvi – tai baltymai ir angliavandeniai). Riebalų reikia

kiekvienam žmogui, tačiau labiausiai reikia tokių, kuriuos vadiname „geraisiais“.

„Gerieji“ riebalai yra tie, kurie turi nesočiųjų riebalų rūgščių: polinesočiųjų (omega 3 ir omega 6)

ir mononesočiųjų (omega 9). „Gerieji“ riebalai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, o „blogieji“ –

sotieji riebalai – bendrą cholesterolio kiekį didina.


Paisydami sveikos mitybos principų, šiandien gamindami maistą naudojame daugiau augalinės

kilmės riebalų. Augaliniai aliejai – vienas tų retų produktų, kurie visiškai atitinka sveikos

mitybos reikalavimus. Itin svarbi savybė ta, kad juose esama nesočiųjų riebalų rūgščių: kai jų

trūksta, žmogus tampa vangus, jaučia energijos trūkumą, sulėtėja organizmo augimas, džiūsta

oda, sutrinka cholesterolio apytaka. Daugiausia šių nesočiųjų riebalų rūgščių yra sėmenų,

rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių, sojų aliejuje. Su aliejais organizmas gauna vitamino E. Kai kurie OBELIŲ ALIEJUS aliejuose yra pridėtinio vitamino D3.


Tai kokį aliejų rinktis?

Aliejaus pasirinkimas didžiulis, tačiau kelios paprastos taisyklės padės jums lengvai susigaudyti

šioje gausybėje.


1. Populiariausi mūsų krašte yra rapsų, saulėgrąžų. Kuo jie skiriasi?

Rapsų aliejuje yra geriausiai subalansuotas omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių santykis (1:3),

kuris labai svarbus smegenų aktyvumui, bendram organizmo atsparumui ir ypač širdies bei

kraujagyslių veiklai. Rapsų aliejuje yra fitosterolių, kurie mažina cholesterolio koncentraciją

kraujyje, taigi, gali netiesiogiai sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.


Rapsų aliejus turi mažiausiai „blogųjų“ sočiųjų riebalų iš visų aliejaus rūšių – net perpus mažiau

nei alyvuogių aliejus. Šis aliejus praktiškai beskonis, tad nepakeičia ir ruošiamo maisto skonio.

Taikant naujausias technologijas išgaunant aliejų išsaugomas vitaminas E (antioksidantas),

kuris reikalingas ne tik žmogaus organizmui, bet ir pačiam aliejui, nes saugo jį nuo gedimo,

prailgina aliejaus galiojimo laiką.


Saulėgrąžų aliejuje yra daugiausia polinesočiųjų riebalų rūgščių (omega 6) ir ypač daug

vitamino E – stipraus antioksidanto, kuris saugo organizmą nuo žalingo laisvųjų radikalų

poveikio, reguliuoja baltymų, riebalų ir angliavandenių apykaitą.


Konditerijoje plačiai naudojamas ir kukurūzų aliejus. kuris labai tinka kepti įvairiuus pyragus, nes turi salstelėjusį kvapą.


2. Kulinarijoje aliejaus pritaikymo būdų yra be galo daug: juo galima gardinti salotas arba kartu

su kitais ingredientais gaminti įvairius padažus bei marinatus, jis naudojamas ir kepinių tešlai bei įvairiems patiekalams kepti. Todėl tai, kokį aliejų rinktis, labai priklauso ir nuo to, ką norite gaminti.


Kuris tinka kepti?

Svarbu atkreipti dėmesį, ar aliejus – saulėgrąžų ar rapsų, yra rafinuotas, ar ne, nes:

Rafinuotas aliejus yra apdorotas cheminiu būdu. Po apdorojimo jis lieka skaidrus, be drumzlių,

panaikinamas ir natūralus jo kvapas, spalva bei skonis – tokio aliejaus degimo temperatūra yra

aukšta, todėl jis nesvyla ir tinka kepti; Rafinuotas rapsų aliejus turi aukščiausią degimo

temperatūrą, todėl yra idealus kepti, ypač gruzdinti ar gaminti patiekalus orkaitėje. Rafinuotas

saulėgrąžų aliejus pagal savo degimo temperatūrą taip pat yra tinkamas kepti.


Nerafinuoto aliejaus buteliuke matyti natūralių nuosėdų sluoksni, šios priemaišos yra natūralios ir labai naudingos organizmui. Šį aliejų atskirsite ir pagal specifinę spalvą (jis nėra toks skaidrus kaip rafinuotas), skonį bei kvapą, tačiau kepti jis visiškai netinkamas, nes pradeda degti esant daug žemesnei temperatūrai, svyla, skleidžia ne itin malonų kvapą ir trykšta. Geriau jį pasilikite salotoms, užkandžiams ar mišrainėms

gardinti, kur nerafinuotas aliejus galės atskleisti savo tikrąjį skonį.


Kepimui labiausiai tinka High Oleic saulėgrąžų aliejus, kurio degimo temperatūra yra aukščiausia iš visų aliejų: 230 laipsnių celcijaus. Dar vienas šio aliejaus privalumas yra tas, kad ant jo galima kepti kelis kartus: jis nepraranda savo savybių. Kepant antrą kartą ant paprasto aliejaus, jis tampa neskaidrus, nemalonaus skonio.


kurį aliejų rinktis?
OBELIŲ ALIEJUS nuotr.

 

Alfo patarimas: saulėgrąžų nerafinuotas aliejus man skanu ruošiant žuvį, salotas – kai norisi

suteikti tą kiek specifinį, labiau pikantišką skonį ir kvapą. Mano tėtis kepdavo ir tekepa žuvį –

lydeką ar ešerį – tik ant nerafinuoto saulėgrąžų aliejaus, nes tuomet patiekalas įgauna to ypatingo saulėgrąžų aliejaus poskonio. Jeigu norisi kuo natūralesnio patiekalo skonio, rekomenduoju rinktis rafinuotą rapsų ar saulėgrąžų aliejų.


 

Naudingi patarimai:

– Rafinuotas rapsų aliejus yra neutralaus skonio ir kvapo, todėl kepamas maistas bus ne

aliejaus, o „maisto skonio“. Dėl savo neutralaus skonio ir kvapo rapsų aliejus taip pat puikiai

tinka saldiems kepiniams kepti ir majonezui gaminti.

– Rafinuotas saulėgrąžų aliejus turi švelnų saulėgrąžų aromatą ir skonį. Tad jei patiekalas

reikalauja tokio prieskonio – kepti puikiai tiks saulėgrąžų aliejus.

– Kepti niekuomet nenaudokite nerafinuoto ar šaltai spausto aliejaus, pvz., įžymiojo „extra

virgin“ alyvuogių aliejus, nevalytų linų sėmenų, sezamų.


Gardžių atradimų.


Commentaires


Naujausi įrašai

bottom of page