top of page

Kauniečiai veganai, sukluskite: jūsų teismui – „Vegfest LT Kaunas“ restoranų penketukas

Vilniuje festivalis „Vegfest LT“ sulaukė daugiau nei tūkstančio svečių – apie jį rašėme vasaros pradžioje. Mažiau nei po dviejų savaičių, rugsėjo 16 d., viešbutyje „Park Inn“ bus surengtas renginys „Vegfest LT Kaunas“. Pristatome įdomiausių restoranų, kurių maisto galėsite paskanauti renginyje, penketuką.

Organizatorių archyvo nuotr.

Organizatorių archyvo nuotr.


„Doda“

Prieš pusantrų metų Kaune pradėjusi veikti užkandinė šiuo metu turi jau du „taškus“ – Aleksote bei Žaliakalnyje. „Dodos“ idėja – gaminti greitą maistą kuo sveikiau. Užkandinę įkūrė dvi draugės, buvusios bendradarbės Ingrida ir Gerda, beveik dešimtį metų dirbusios didžiausioje Lietuvos poligrafijos įmonėje, o vėliau nutarusios imtis savo verslo. „Startui turėjome labai mažai pinigų, tad išsinuomojome kioskelį prasčiausiame Kauno rajone – Aleksote. Tačiau įsitikinome, jog jei maistas geras, vieta nesvarbi“, – sakė Ingrida. „Dodos“ meniu – nedidelis, tačiau jame telpa ir patiekalų vegetarams bei veganams. Be įvairiai patiektų falafelių, gaminami „burgeriai“ „Vegetūzas“ (vegetarams) bei „Veganūzas“ (veganams), o gerti siūlomas kokteilis „Žaliasis“, plakamas iš sojų pieno, šaldytų bananų, špinato lapų, saliero stiebų, obuolių sulčių ir ispaninio šalavijo sėklų.

Užkandinių „Doda“ adresai: Savanorių pr.137 ir Seniavos pl. 5, Kaunas


falafeliai

„Antras aukštas“

Prieš du metus Šančiuose atidarytas „Antras aukštas“ pasirinko neįprastą koncepciją – jo pagrindinis meniu – vegetariškas, tačiau beveik kiekvieną patiekalą pagal kliento norus galima pagaminti su mėsa arba atvirkščiai – veganiškai. Šeši užeigos savininkai patys joje dirba. „Esame geri draugai, prieš kelis metus pradėjome organizuoti vakarėlius, kurių svečius vaišindavome falafeliais. Jie visiems taip patiko, kad netrukus teko atidaryti falafelinę“, – užeigos istoriją pasakojo jos bendrasavininkas Romualdas. Tiesa, nors falafeliai – „Antro aukšto“ hitas, vėliau į meniu buvo įtraukti „burgeriai“ bei picos, sulaukę ne mažesnio pasisekimo. Beje, „Burgerius“ gamina tik veganiškus ir šiuo metu siūlo trijų rūšių: paprastus, su barbekiu padažu ir aštrius meksikietiško tipo. Be to „Antras aukštas“ tiekia falafelius bei humusą ir keletui kitų Kauno maitinimo įstaigų bei siūlo juos privatiems renginiams.

Restorano „Antras aukštas“ adresas: Prancūzų g. 12, Kaunas

Organizatorių archyvo nuotr.

Organizatorių archyvo nuotr.


„Ridikas“

Traukinių perone įsikūręs „Ridikas“ – pirmoji veganiška vieta Kaune. Mažiau nei prieš metus atidaryta užeiga įsikūrė itin blogą vardą turėjusios aludės vietoje – kadaise žmonės tą vietą apeidavo lanku. „Ridiko“ savininkė Indrė turėjo perdaryti beveik viską, įsirengė savo rankomis su tėčio pagalba, o kad atsieitų pigiau ir skatintų atsakingo vartojimo idėjas, interjere panaudojo daug antrinių žaliavų. „Ridiko“ erdvė – nedidelė, bet labai jauki. O meniu – turintis tiek greito, tiek sveikesnio maisto. Itin populiarus patiekalas – falafeliai (ei, Kaunas tikrai tampa Lietuvos falafelių sostine!), o darbo dienomis čia išsirikiuoja eilė norinčiųjų pasistiprinti skaniais ir nebrangiais „Ridiko“ dienos pietumis. Taip pat būtina paminėti ir nuodėmės vertus „Ridiko“ desertus: tortus, pyragus, „čirvinius“ blynus, ledus! „Man svarbiausia – malonus bendravimas, jauki aplinka ir skanus maistas“, – sakė Indrė.

Restorano “Ridikas” adresas – M. K. Čiurlionio g. 16B, Kaunas

Organizatorių archyvo nuotr.

Organizatorių archyvo nuotr.


„Vegan Raw House“

Vilniaus senamiestyje įsikūręs „Vegan Raw House“ – vienintelė Lietuvoje žaliavalgiška maitinimo įstaiga. Ją valdantys savininkai Edvinas ir Ana norėjo neįprasto verslo. „Rizikavome, bet tai pasiteisino ir nusipirkę šį verslą niekuomet nesigailėjome“, – sakė Edvinas. „Vegan Raw House“ patiekalai – gaminti ne aukštesnėje nei 42 laipsnių temperatūroje, kad išlaikyti organizmui reikalingus fermentus bei kitas naudingąsias medžiagas. Meniu – ir salotos, ir sriubos, ir žaliavalgiški kotletai, „burgeriai“ ar sušiai. Didelis saldumynų pasirinkimas (pagamintų iš riešutų, sėklų, žalių ir džiovintų vaisių, uogų ir daržovių, be pridėtinio cukraus). Darbo dienomis „Vegan Raw House“ kviečia skanauti žaliavalgiškų dienos pietų, o sekmadieniais – ypač įmantrių vėlyvųjų pusryčių. Šis restoranėlis maistą gamina iš kiek įmanoma daugiau sezoninių vietinių produktų, tad meniu keičiasi keturis kartus per metus.

Restorano „Vegan Raw House“ adresas: Rūdninkų g. 12-1, Vilnius

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Sultenė“

Sostinės Naujamiesčio rajone įsikūrusiai „Sultenei“ – dar tik trys mėnesiai, tačiau jos įkūrėja Ona maitinimo srityje darbuojasi jau daugiau nei du dešimtmečius. Pradėjusi nuo tradicinių mėsiškų, riebių lietuviškų patiekalų, prieš keletą metų ji susidomėjo sveika mityba ir kryptį pakeitė – dabar nebenaudoja ne tik mėsos, bet ir sojos, baltų miltų, cukraus, netgi druskos stengiasi vartoti kuo mažiau. „Sultenė“ – vegetariškas bistro, turintis ir nemažai veganiškų pasirinkimų. Jo hitas – veganiški cepelinai, kuriuos gamina su įvairiais įdarais: daržovėmis, grybais, lęšiais ar avinžirniais, o viena rūšis itin neįprasta – su morkomis ir aguonomis. Taip pat turi įvairių salotų, sriubų, troškinių, desertų. Gamina augalinį jogurtą ir sūrį, o atsigerti siūlo redžiuvelako – itin sveikatai naudingo gėrimo, pagaminto iš fermentuotų daigintų kviečių grūdų.

Vegetariško bistro„Sultenė“ adresas: S. Konarskio g. 21, Vilnius

Naujausi įrašai

bottom of page