Vienas #zerowaste gyvenimo principų yra nepirkti to, ką galima pasigaminti namuose. Obuolių actas ir yra vienas tų dalykų, be to, labai paprastai ir lengvai pagaminamas.
![obuolių actas_naminis obuolių actas_kaip pasigaminti naminį actą_receptas_zero waste](https://static.wixstatic.com/media/215589_15f170d189c841d98ab30e32694a7762~mv2.jpg/v1/fill/w_147,h_110,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01,blur_2,enc_auto/215589_15f170d189c841d98ab30e32694a7762~mv2.jpg)
Obuolių actui pagaminti reikia:
1 kg obuolių
3 šaukštų cukraus
3 l mineralinio vandens
1. Kruopščiai nuplaukite ir pilnai nuvalykite obuolius, supjaustykite juos smulkiais
gabaliukais. Į stiklinį indą sudėkite obuolius, cukrų ir supilkite vandenį. Uždenkite
indą audiniu ir užfiksuokite jį gumele ar indo dangteliu.
2. Indą palikite stovėti tamsoje 16–26 °C temp. 5 ar 6 savaites. Pasibaigus šiam
laikotarpiui obuoliai fermentuoti, tada galėsite juos perkošti. Esantį skystį supilkite į
kitą stiklinį indą ir palikite stovėti dar tris dienas.
„Coleslaw“ salotos su obuolių actu
200 g susmulkintų žalių kopūstų
200 g susmulkintų mėlynųjų kopūstų
100 g susmulkintos morkos
5 g kapotų petražolių
1 šaukšto alyvuogių aliejaus
2 šaukštų obuolių acto
½ šaukšto „Dijon“ garstyčių
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio juodųjų pipirų
1. Į didelį dubenį sudėkite visus ingredientus ir viską stipriai ir gerai išmaišykite.
Pabandykime tvariau.