top of page

Actas – per klaidą surūgęs vynas, kurio reikia ir šaldytuvui

Actas buvo išrastas prieš penkis tūkstančius metų, bet jo pavadinimas yra kildinamas iš prancūzų kalbos žodžių „vin aigre“, reiškiančių rūgštų vyną. Ir ką gi, per klaidą surūgęs vynas tapo tikrai nuostabiu nauju produktu. Actas buvo gaminamas iš daugelio kitų produktų – nuo vaisių iki daržovių ir uogų. Pavyzdžiui, medaus, alaus, bulvių. Kad ir kokio produkto pagrindu būtų gaminamas actas, schema išlieka tokia pati – natūralaus cukraus fermentacija skystį paverčia alkoholiu, o po dar daugiau laiko alkoholis tampa actu.

Biblijiniais laikais actas buvo naudojamas kaip pagardas, energinis gėrimas ir vaistas. Tai yra paminėta tiek Senajame, tiek Naujajame testamentuose. Vienoje ištraukų aprašyta, kaip po sunkios darbo dienos miežių laukuose žmonės grįžta namo valgyti duonos ir mirkyti jos acte. Kad actas gali suteikti energijos, tikėjo ir japonų samurajai, reguliariai gėrę ryžių actą.

Actas gali būti gaminamas iš bet kokio produkto, turinčio cukraus. Kiekvienas actas turi savo spalvą ir skonį, priklausomai nuo žaliavos. Dažniausi actai: obuolių sidro actas (geltonos-rudos spalvų; naudojamas daugelyje liaudies receptų), balzaminis actas (gaminamas iš sutrintų baltųjų vynuogių masės; skonis intensyvėja dėl laikymo statinėse; turi daug rūgšties, bet ir saldumo, kuris prislopiną rūgštį), salyklo actas (iš miežių), ryžių actas, baltasis actas (distiliuotas actas, dažnai gaminamas iš kukurūzų ir vandens, šis actas yra netekęs daug naudingųjų medžiagų), vyno actai (gaminami iš raudonųjų arba baltųjų vynų; gaminami iš aukštos kokybės vyno statinėse yra brandinami iki dvejų metų; turi mažiau rūgštumo).

Modenos balzaminis actas – tai prabangiausias ir tradiciškiausias actas pasaulyje, gaminamas Modenos mieste Italijoje. Jo receptūra reikalauja daug darbo: bręsdamas actas yra perpilamas į mažesnes skirtingos medienos statines, kurios keičia skonio charakteristiką. Tai gali būti statinės iš ąžuolo, šilkmedžio, kaštono, vyšnios, kadagio, uosio, akacijos. Pramoniniu būdu gaminamas balzaminis actas yra gaminamas iš raudonojo vyno acto arba koncentruotų vynuogių sulčių, sumaišytų su actu.

Jei bent kartą ieškojote praktiškų buities patarimų, jau žinote, koks universalus gali būti actas. 5 tūkst. metų prieš Kristų babiloniečiai actą naudojo kaip konservantą ir pagardą. Būtent jie sumanė actą paskaninti žolelėmis ir prieskoniais. Tuo metu graikai buvo pirmieji, kurie actą ėmė naudoti marinavimui. Šiandien actas gali padėti pašalinti dėmę iš kilimo, švariai išblizginti langus, nuvalyti medinius objektus, išvalyti kavos aparatą, mikrobangų krosnelę, šaldytuvą, šiukšlinę, taures, dušo dureles ir dušo galvutę, apsaugo naminius gyvūnėlius nuo blusų, išplauna vyno dėmes, puikiai valo odą ir senoviškus nėrinius. Kiek laiko acto buteliukas gali mus išgelbėti buityje? Sunku pasakyti, nes acto galiojimo laikas yra labai neapibrėžtas dėl jo rūgščios prigimties.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page