Smaližių klasika, jauki nostalgija ir tortų receptų karaliaus titulas. Daugiasluoksnis medutis, kuriam nėra lygių. Pagal šį receptą medaus tortą pagaminti bus nesudėtinga, tiesa, laiko ir kantrybės prireiks.
10 asm.
Gaminimas 60 min.
Kepimas 60 min.
Orkaitės t-ra 180 °C
Medaus tortui pagaminti reikia:
150 g medaus
120 g rudojo cukraus
80 g sviesto
3 kiaušinių
500 g miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
1 apelsino nutarkuotos žievelės
Kremui:
150 g obuolių tyrės
400 g riebios grietinės
400 ml grietinėlės
80 g miltelinio cukraus
Rūgščių apelsinų sulčių (jei pageidaujate)
Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite. Šiek tiek pravėsinkite, įmuškite kiaušinius, sudėkite apelsinų žievelę. Išmaišykite ir suberkite persijotus su kepimo milteliais miltus. Užmaišykite tešlą. Ji bus labai minkšta, tad dėkite ją į šaldytuvą mažiausiai nakčiai.
Kočiokite plonai ir išpjaukite norimos formos lakštus. Pageidautina, kad turėtumėte tokios pat formos tortinę. Kepkite lakštus, kol gražiai apskrus.
Aplyginkite lakštus dantytu peiliu pagal formą. Nuopjovas sutrinkite, persijokite, jei trupinių mažoka, sutrupinkite dar vieną–du lakštus.
Plakite grietinę su grietinėle ir persijotu milteliniu cukrumi, kol sutvirtės. Įmaišykite obuolių tyrę. Paragaukite, jei reikia – įpilkite apelsinų sulčių. Maždaug stiklinę kremo atidėkite viršui ir šonams aptepti.
Tortinę formą išklokite maistine plėvele. Dėkite į ją torto lakštą, sluoksniuokite su kremu, stengdamiesi užpildyti juo visus šonus. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos. Uždenkite maistine plėvele, ant viršaus uždėkite lygią lentelę. Dėkite į šaldytuvą trumpiausiai nakčiai.
Išimkite tortą iš formos, aptepkite kremu, apibarstykite trupiniais. Puoškite, kaip norite.
Puošimui:
Trupinius, skirtus pabarstyti, būtina persijoti. Geriausiai tam tinka gana stambus metalinis sietelis. Raštus galima padaryti persijojus trupinius per skirtingo stambumo sietelius.
Trupinius galima „nudažyti“ kakava arba šiek tiek pakepti, kad skirtųsi spalvos. Skirtingų spalvų trupiniais galima užbarstyti raštus per trafaretą.
Tortus galima puošti sausainiais. Juos iškepkite iš tos pačios tešlos. Sausainiai gali būti palaidi arba juos galima prieš kepant užmauti ant medinių iešmelių. Juos galite pasirinkti skirtingo ilgo.
Skanaus!