„Mažiau yra daugiau“ – šių dienų trendu jau tapęs posakis, motyvuojantis gyventi tvariau, estetiškiau, su mažiau daiktų ir pasirinkimų, bet efektyviau, susikoncentravus į tai, kas svarbiausia, orientuojantis į funkcionalumą, o ne, pavyzdžiui, dekoratyvumą ar perteklių.
Protingi, intuityvūs sprendimai virtuvėje leidžia sunaudoti mažiausiai resursų, kad patirtume maksimalų malonumą gamindami ir gautume geriausią rezultatą, t. y. kaip tik tokį, kokio reikia.
Kviečiame susipažinti su intuityviais sprendimais, kurių dėka pavyks mažiau švaistyti – maisto, vandens, elektros, pinigų, savo laiko ir, žinoma, kantrybės.
1. Kepimo skarda, prie kurios niekas nelimpa ir nedega. Svarbiausia kepimo skardos funkcija – dėti į ją produktus ir kepti. Tačiau įprastai tarp šių dviejų įsiterpia trečiasis – tai kepimo popierius ar aliuminio folija, nes be šio tarpinio dalyvio kepimas skardoje baigiasi vienu nemaloniausiu darbu pasaulyje: riebalų plovimu, o dar blogiau – prikepusių maisto likučių mirkymu ir gramdymu. Tai „valgo“ mūsų laiką, vandenį, ploviklius ir pinigus kepimo popieriui. Tausesnė išeitis – specialia keramikine danga dengta kepimo skarda „Easy2Clean“, prie kurios nelimpa joks maistas – nei lipni sausainių tešla, nei kepamo viščiuko odelė. Be to, kepant tokioje skardoje nereikia naudoti riebalų, pavyzdžiui, aliejaus, o natūraliai išskiskyrusius riebalus pašalinsite lengvai ir greitai: užteks lašelio švelnaus ploviklio ir kelių brūkštelėjimų šiltame vandenyje suvilgyta šluoste.
Sužinoti, kur įsigyti ir plačiau paskaityti galite čia.
2. Maisto produktų vakuumatorius. Mėgstate kiaušinienę su avokadu, bet viso avokado per daug, o nesuvalgyta pusė iki vakaro pajuoduoja? Salotos suglemba, o lengvai pamarinuota, bet šaldytuve netyčia pamiršta lašiša, tampa įtartina ir nevalgoma? Kiek daug maisto išmetame tik dėl to, kad jis sugenda / praranda apetitišką išvaizdą greičiau nei mes galime jį suvalgyti? Patarimų, kaip to išvengti, daug. Pavyzdžiui, pirkti mažiau maisto produktų, labiau planuoti, ką valgysime, nelaikyti šaldytuve produktų, kuriems ten ne vieta, vienų nelaikyti šaldytuvo durelėse, kitų – stalčiukuose ir pan. Arba... įsigyti įkraunamą maisto vakuumatorių. Produktai genda dėl sąlyčio su deguonimi – jį iš specialaus konteinerio ar daugkartinio maišelio ištraukiantis vakuumatorius šią „problemėlę“ išsprendžia vienu mygtuko paspaudimu. Vakuumo konteineryje galite laikyti maisto likučius, žoleles, uogas ir kitus dalykus žiemai, marinuotus, kepimui paruoštus, produktus, o jeigu naudojate daugkartinius maišelius – netgi išbandyti vieną sveikiausių maisto gaminimo būdų – souse vide techniką. Tyrimai rodo, kad vakuumuoti maisto produktai švieži išlieka iki 5 kartų ilgiau, išsaugo kvapą ir netgi tekstūrą.
Sužinoti, kur įsigyti, ir plačiau paskaityti apie vakuumatorių galite čia. Apie intergruojamą vakuumavimo stalčių plačiau paskaityti galite čia.
3. Garinė orkaitė. Puikiai iš pirmo karto. Ši „sparnuota“ frazė jau nėra tik graži iliuzija, kuri taupo ir gaminančiojo laiką, ir produktus – juk kai maistas neperkepa, neišsausėja, o kepiniai iškyla ir būna purūs, antro dublio neprireikia. Įprastoje orkaitėje kepamas maistas yra apgaubiamas karščiu, garinėje – karščiui akomponuoja garai, ir ši papildoma drėgmė padaro tai, kam prireiktų galbūt kelių kulinarinių gudrybių ir daugiau laiko. Pavyzdžiui, kad viščiukas iškeptų sultingas, bet su traškia plutele, reikėtų pasistengti: galbūt jį sukioti (atidarinėjant orkaitės dureles ir „išvaistant“ karštį bei elektros sąnaudas), galbūt pirmiausia kepti kepimo rankovėje, o vėliau – iš jos išėmus ir t. t. Garų orkaitėn pašauti produktai nereikalauja tiek dėmesio ir rūpesčio. Jie savaime iškepa sultingi viduje, traškūs išorėje, išsaugoję spalvą ir tekstūrą. Be to, antrą šansą suteikti maisto likučiams padeda kaip tik orkaitė: pašildyti garinėje orkaitėje jie atgauna purumą, tekstūrą ir skonį – tarsi būtų ką tik pagaminti.
Sužinoti, kur įsigyti ir paskaityti plačiau apie garinę orkaitę galima čia.
4. Indaplovė, kuri žino, kaip reikia.
Jau seniai žinoma, kad indaplovė – ekonomiškas ir taupus pasirinkimas: galima sunaudoti iki 37 proc. mažiau vandens nei plaunant indus rankomis. Niekas apie tai net nebediskutuoja. Jau seniai diegiamos trumpo arba ilgesnio, bet maksimaliai ekonomiško, plovimo programos, „jaučiančios“, kiek ir kokio švarumo indų yra indaplovėje, ir pagal tai parenkančios temperatūrą ir kitus efektyviausius parametrus.
Tačiau vis diegiami nauji intuityvūs sprendimai, kurie didina indaplovės draugiškumą ne tik aplinkai, bet ir jums. Pagalvokite apie savo indaplovę: kas joje jus labiausiai erzina? Gal vis dar drėgnoki indai, kai ji užbaigia darbą? Ką tuomet darote? Pasilenkiate ir praveriate indaplovės dureles. O štai indaplovės su įdiegta pažangia „AirDry“ technologija dureles praveria pačios ir natūralus oro srautas indus išdžiovina maksimaliai taip, kaip jūs tikitės. Tyrimai parodė, kad šios technologijos dėka indai išdžiovinami net 3 kartus geriau, o energijos sąnaudos sumažėja. Svarbu pažymėti ir tą faktą, kad pačiose pažangiausiose indaplovėse integruotos intuityvios plovimo programų pasirinkimo funkcijos, kurios parodo, kiek viena ar kita pasirinkta programa yra ekologiškos.
Plačiau paskaityti ir sužinoti, kur įsigyti indaplovę su „Airdry“ programa, galite įsigyti čia.
Turbūt ne vienas esame patyrę: kai pasikliauname intuicija – priimdami sprendimus ir net gamindami naują patiekalą, rezultatas būna geriausias. Kad būtų sukurtas intuityvus technikos sprendimas, reikia daug žinių ir logika grįstų sprendimų, tačiau kai jis jau sukurtas – naudokitės taupydami laiką ir pinigus dėl geriausio rezultato.
Pasistenkime tvariau.