Skrendate atostogų į bet kurią vandenyno skalaujamą salą, sėdate į automobilį, kad nuvažiuotumėte į darbą, pasidarote puodelį rytinės kavos, susitepate avokadų skrebutį. Kad ir ką darote, šiandien ar bet kurią kitą dieną, paliekate CO2 pėdsaką.
Kas tai yra?
Šiltnamio efektą sukeliančios dujos, iš kurių labiausiai paplitęs anglies dioksidas (CO2) yra
vienas pagrindinių klimato kaitą lemiančių veiksnių. Anglies dioksido išskyrimas į aplinką
vadinamas CO2 pėdsaku (angl. carbon footprint) ir jo beveik neįmanoma išvengti – jį palieka bet kuri kasdienė veikla. Štai net pusryčiams kietai išsivirto kiaušinio CO2 pėdsako dydis yra 333
OUI (oro užterštumo lygio indeksas).
Šiame dydyje įskaičiuotas visas kiekis į atmosferą išskiriamo anglies dvideginio per visą
produkto, daikto ar reiškinio gyvavimo ciklą. Jeigu kalbėtume apie avokado skrebutį, tai jo išskirto dvideginio pėdsake įskaičiuota energija, kuri pateko į aplinką avokadą sodinant,
auginant, nurenkant, apdorojant, transportuojant ir t. t.
Panašiai galima apskaičiuoti kelionės, nakvynės, vakarėlio, verslo pietų, įmonės ar asmeninio
renginio paliekamo taršos pėdsako dydį. Kodėl tai svarbu? Nes veikiant sąmoningai, šį klimato
kaitai didelę įtaką darantį dydį galima ženkliai sumažinti.
Pavyzdžiui, žinodami, kad tofu kario CO2 pėdsakas yra 1295, o jautienos kario – net 2584 OUI,
galime dažniau rinktis valgyti augalinės, o ne gyvulinės kilmės maistą, į darbą važiuoti ne
automobiliu, o dviračiu, planuoti atostogas, keliones ir renginius taip ir tokius, kad jų neigiamas poveikis aplinkai būtų kuo mažesnis. Tam pasiekti nereikia itin didelių pastangų.
Pėdsako skaičiuoklė
Visame pasaulyje viešbučių tinklą valdanti kompanija „Hilton“, kuriai priklauso ir pačiame
Vilniaus miesto centre įsikūręs „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ viešbutis su nuostabia
stogo terasa, yra sukūrusi bei sėkmingai įdiegusi aplinkosaugos, socialinę ir valdymo strategiją
(angl. ESG Strategy), kuri vadinasi „Travel with Purpose“. Tai programa, apimanti visus
viešbučio veiklos lygius: nuo tiekimo grandinių iki personalo ir svečių bendruomenių. Ja
siekiama skatinti atsakingas keliones ir tvarų turizmą.
Jau daugiau nei prieš šimtą metų „Hilton“ kompanijos įkūrėjas Konradas Hiltonas savo
garsiojoje pasitikimo kalboje yra pasakęs: „Mūsų pareiga buvo ir yra pripildyti žemę svetingumo šviesa bei šiluma, ir pasaulį paversti geresne vieta keliauti, gyventi ir dirbti.“ Ši
kalba, atspindinti K. Hiltono asmeninę ir verslo filosofiją, tarsi nubrėžė kompanijos veiklos
pagrindinį tikslą. Atnaujintoje „Hilton“ programoje „Travel with Purpose“ ypatingas dėmesys
skiriamas anglies dvideginio ir sunaudojamos energijos kiekio mažinimui, juolab, kad šiandien
visi turime pakankamai žinių ir įrankių imtis asmeninės atsakomybės, keistis patys ir keisti
požiūrį bendruomenėse, kuriose gyvename, dirbame, ilsimės. Šiandien kiekvienas savo
pavyzdžiu gali įkvėpti kasdien priimti ne tik sau, bet pirmiausia aplinkai kuo
palankesnius sprendimus.
Vienas tokių įrankių – tai galimybė žinoti, pamatuoti ir įvertinti aplinkai daromą neigiamą
poveikį.
Atsakingi susitikimai
Didžiosios kelionės prasideda nuo pirmo žingsnio.
Viena „Hilton“ kompanijos „Travel with Purpose“ programų yra skirta būtent renginiams:
asmeniniams ir įmonių. Ji vadinasi „Meet with Purpose“ arba „Susitikime tikslingai“.
Programos tikslas – padėti renginių organizatoriams ir renginių dalyviams kurti prasmingus
pokyčius rengiant bei dalyvaujant renginiuose, kuriuose svetingumas yra draugiškesnis aplinkai ir paremtas tvaresniais sprendimais.
Pirmas žingsnis – tai renginio, susitikimo, šventės poveikio aplinkai prognozė, kurią (naudojant
viešbučio suvartojimo statistinius duomenis) atlieka speciali skaičiuoklė „LightStay Meeting
Impact Calculator“. Ji numato bendrą būsimo renginio CO2 pėdsako dydį, taip pat
apskaičiuoja, kiek renginio metu bus suvartota elektros energijos, vandens, sugeneruota įvairių
atliekų.
Individuali prognozė skaičiuojama dar prieš renginį, tad joje pateikiami ir pasiūlymai, kaip
sumažinti numatomą renginio poveikį bei vandens, elektros energijos, maisto ir kitas atliekų
sąnaudas.
Po renginio ataskaitoje pateikiamas detalus viso renginio poveikio aplinkai įvertinimas.
Gera žinia – Hilton komanda renginio užsakovo vardu gali neutralizuoti išmetamą CO2 kiekį kartu su ClimeCo; nupirkdama išmetamo anglies dvideginio kreditus, kurie vėliau skiriami anglies dioksido mažinimo aplinkosaugos projektams.
Stogo terasa – tvarus, išskirtinis ir neužmirštamas pasirinkimas
Paklausiausios šiltojo sezono renginių vietos – ne uždarose patalpose, o atvirose lauko ar stogo terasose, kuriose dalyvius lepina natūrali saulės šviesa, maloni šiluma, gaivinantis vėjas ir
unikalūs miesto panoramos vaizdai.
2019-aisiais duris atvėręs „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ turi 200 kvadratinių metrų
stogo terasą, kuri talpina 100 sėdinčių svečių, o pasirinkus vakarėlio formatą – net 150. Terasa
yra atvira, tobulai tinkanti ne tik įmonių renginiams, bet ir visoms asmeninėms šventėms:
vestuvėms, krikštynoms, gimtadieniams ir pan. Terasoje yra grilio zona, privatus baras, vešli
augalija ir jaukus vakaro apšvietimas.
Renginiai terasose jau savaime yra mažiau imlūs energijos sąnaudoms, tačiau „Hilton Garden
Inn Vilnius City Centre“ viešbučio komanda pasiūlys papildomų sprendimų, kurių dėka renginys
paliks dar mažesnį CO2 pėdsaką ir bus tvaresnis: komanda padės suplanuoti optimalius maisto
kiekius (#zerowaste principas), produktus užsakys iš vietos ūkių (#zeromile filosofija), atsižvelgs
į sezoniškumą ir pasiūlys daugiau originalių sprendimų, kad šventė būtų ir tobula, ir draugiška
aplinkai.
Atraskite „Hilton“ stogo terasą. Užsukite į viešbučio internetinę svetainę čia.
„Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ nuotr.