top of page

HILTON kviečia švęsti gyvenimą draugiškiau

Skrendate atostogų į bet kurią vandenyno skalaujamą salą, sėdate į automobilį, kad nuvažiuotumėte į darbą, pasidarote puodelį rytinės kavos, susitepate avokadų skrebutį. Kad ir ką darote, šiandien ar bet kurią kitą dieną, paliekate CO2 pėdsaką.



Kas tai yra?

Šiltnamio efektą sukeliančios dujos, iš kurių labiausiai paplitęs anglies dioksidas (CO2) yra

vienas pagrindinių klimato kaitą lemiančių veiksnių. Anglies dioksido išskyrimas į aplinką

vadinamas CO2 pėdsaku (angl. carbon footprint) ir jo beveik neįmanoma išvengti – jį palieka bet kuri kasdienė veikla. Štai net pusryčiams kietai išsivirto kiaušinio CO2 pėdsako dydis yra 333

OUI (oro užterštumo lygio indeksas).



Šiame dydyje įskaičiuotas visas kiekis į atmosferą išskiriamo anglies dvideginio per visą

produkto, daikto ar reiškinio gyvavimo ciklą. Jeigu kalbėtume apie avokado skrebutį, tai jo išskirto dvideginio pėdsake įskaičiuota energija, kuri pateko į aplinką avokadą sodinant,

auginant, nurenkant, apdorojant, transportuojant ir t. t.



Panašiai galima apskaičiuoti kelionės, nakvynės, vakarėlio, verslo pietų, įmonės ar asmeninio

renginio paliekamo taršos pėdsako dydį. Kodėl tai svarbu? Nes veikiant sąmoningai, šį klimato

kaitai didelę įtaką darantį dydį galima ženkliai sumažinti.

Pavyzdžiui, žinodami, kad tofu kario CO2 pėdsakas yra 1295, o jautienos kario – net 2584 OUI,

galime dažniau rinktis valgyti augalinės, o ne gyvulinės kilmės maistą, į darbą važiuoti ne

automobiliu, o dviračiu, planuoti atostogas, keliones ir renginius taip ir tokius, kad jų neigiamas poveikis aplinkai būtų kuo mažesnis. Tam pasiekti nereikia itin didelių pastangų.



Pėdsako skaičiuoklė

Visame pasaulyje viešbučių tinklą valdanti kompanija „Hilton“, kuriai priklauso ir pačiame

Vilniaus miesto centre įsikūręs „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ viešbutis su nuostabia

stogo terasa, yra sukūrusi bei sėkmingai įdiegusi aplinkosaugos, socialinę ir valdymo strategiją

(angl. ESG Strategy), kuri vadinasi „Travel with Purpose“. Tai programa, apimanti visus

viešbučio veiklos lygius: nuo tiekimo grandinių iki personalo ir svečių bendruomenių. Ja

siekiama skatinti atsakingas keliones ir tvarų turizmą.



Jau daugiau nei prieš šimtą metų „Hilton“ kompanijos įkūrėjas Konradas Hiltonas savo

garsiojoje pasitikimo kalboje yra pasakęs: „Mūsų pareiga buvo ir yra pripildyti žemę svetingumo šviesa bei šiluma, ir pasaulį paversti geresne vieta keliauti, gyventi ir dirbti.“ Ši

kalba, atspindinti K. Hiltono asmeninę ir verslo filosofiją, tarsi nubrėžė kompanijos veiklos

pagrindinį tikslą. Atnaujintoje „Hilton“ programoje „Travel with Purpose“ ypatingas dėmesys

skiriamas anglies dvideginio ir sunaudojamos energijos kiekio mažinimui, juolab, kad šiandien

visi turime pakankamai žinių ir įrankių imtis asmeninės atsakomybės, keistis patys ir keisti

požiūrį bendruomenėse, kuriose gyvename, dirbame, ilsimės. Šiandien kiekvienas savo

pavyzdžiu gali įkvėpti kasdien priimti ne tik sau, bet pirmiausia aplinkai kuo

palankesnius sprendimus.

Vienas tokių įrankių – tai galimybė žinoti, pamatuoti ir įvertinti aplinkai daromą neigiamą

poveikį.




Atsakingi susitikimai

Didžiosios kelionės prasideda nuo pirmo žingsnio.

Viena „Hilton“ kompanijos „Travel with Purpose“ programų yra skirta būtent renginiams:

asmeniniams ir įmonių. Ji vadinasi „Meet with Purpose“ arba „Susitikime tikslingai“.

Programos tikslas – padėti renginių organizatoriams ir renginių dalyviams kurti prasmingus

pokyčius rengiant bei dalyvaujant renginiuose, kuriuose svetingumas yra draugiškesnis aplinkai ir paremtas tvaresniais sprendimais.

Pirmas žingsnis – tai renginio, susitikimo, šventės poveikio aplinkai prognozė, kurią (naudojant

viešbučio suvartojimo statistinius duomenis) atlieka speciali skaičiuoklė „LightStay Meeting

Impact Calculator“. Ji numato bendrą būsimo renginio CO2 pėdsako dydį, taip pat

apskaičiuoja, kiek renginio metu bus suvartota elektros energijos, vandens, sugeneruota įvairių

atliekų.

Individuali prognozė skaičiuojama dar prieš renginį, tad joje pateikiami ir pasiūlymai, kaip

sumažinti numatomą renginio poveikį bei vandens, elektros energijos, maisto ir kitas atliekų

sąnaudas.

Po renginio ataskaitoje pateikiamas detalus viso renginio poveikio aplinkai įvertinimas.

Gera žinia – Hilton komanda renginio užsakovo vardu gali neutralizuoti išmetamą CO2 kiekį kartu su ClimeCo; nupirkdama išmetamo anglies dvideginio kreditus, kurie vėliau skiriami anglies dioksido mažinimo aplinkosaugos projektams.



Stogo terasa – tvarus, išskirtinis ir neužmirštamas pasirinkimas

Paklausiausios šiltojo sezono renginių vietos – ne uždarose patalpose, o atvirose lauko ar stogo terasose, kuriose dalyvius lepina natūrali saulės šviesa, maloni šiluma, gaivinantis vėjas ir

unikalūs miesto panoramos vaizdai.

2019-aisiais duris atvėręs „Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ turi 200 kvadratinių metrų

stogo terasą, kuri talpina 100 sėdinčių svečių, o pasirinkus vakarėlio formatą – net 150. Terasa

yra atvira, tobulai tinkanti ne tik įmonių renginiams, bet ir visoms asmeninėms šventėms:

vestuvėms, krikštynoms, gimtadieniams ir pan. Terasoje yra grilio zona, privatus baras, vešli

augalija ir jaukus vakaro apšvietimas.

Renginiai terasose jau savaime yra mažiau imlūs energijos sąnaudoms, tačiau „Hilton Garden

Inn Vilnius City Centre“ viešbučio komanda pasiūlys papildomų sprendimų, kurių dėka renginys

paliks dar mažesnį CO2 pėdsaką ir bus tvaresnis: komanda padės suplanuoti optimalius maisto

kiekius (#zerowaste principas), produktus užsakys iš vietos ūkių (#zeromile filosofija), atsižvelgs

į sezoniškumą ir pasiūlys daugiau originalių sprendimų, kad šventė būtų ir tobula, ir draugiška

aplinkai.




Atraskite „Hilton“ stogo terasą. Užsukite į viešbučio internetinę svetainę čia.




„Hilton Garden Inn Vilnius City Centre“ nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page