Gudrybės, kad pomidorų padažas indelyje nepelytų

Nusiperkate pomidorų pastos picai arba pesto padažo makaronams gardinti, pakabinate du šaukštus, indelį kruopščiai užsukate, o po savaitės, kai vėl užsimanote picos ar makaronų, padažas jau būna apėjęs pelėsiu.

Tai labai erzina. Dar blogiau, kad tai yra maisto švaistymas. Išbandykite kelias gudrybes.


pomidorų padažas_ką daryti, kad nepelytų_zero waste_pelėsis_pelėsis ant maisto
Unsplash.com nuotr.

Maistinės plėvelės triukas. Dėdulė iš interneto, pristatęs šią gudrybę, tikino, kad nesupelijęs padažas išbus iki 10 kartų ilgiau.

Reikės 2 plastikinių stiklinių, maisto plėvelės ir paprasčiausios gumytės (pavyzdžiui, plaukams surišti). Padažo likutį iš stiklainio perdėkite į plastikinę stiklinę, uždenkite ją gabalėliu maistinės plevelės. Tada kita stikline, atsargiai leisdami ją į stiklinę su padažu, prispauskite plėvelę prie padažo viršaus ir stiklinės vidinių kraštų (spaudžiant išeis oras). Prilaikydami plėvelę, prie stiklinės pritvirtinkite ją gumele (užmaukite gumelę ant stiklinės kraštų). Kad būtų aiškiau, video čia.

Jeigu bijote, kad nestabili plastikinė stiklinė gali nuvirsti ir suteršti visą šaldytuvą, įstatykite ją į keramikinį puodelį kavai ar arbatai.

Šis triukas suveikia, nes bakterijos iš aplinkos patenka per orą. Kai uždengiame maistą plėvele, oro patenka mažiau.


Aukštyn kojomis, tiksliau, žemyn dangteliu. Stiklainius su pomidorų ar bet kokiu kitu padažu, šaldytuve laikykite apverstus dangteliais žemyn. Šį triuką išbandžiusi sako, kad jis efektyvus, nors miktobiologų nuomonė – gana skeptiška. Jie teigia, kad šis būdas nepadeda ilgiau išaikyti produktą šviežią, tiesiog pelėsio augimo procesas tampa lėtesnis. Apvertus stiklainį aukštyn kojomis, paviršius, ant kurio, vos atidarius stiklainį, galėjo patekti pelėsis, yra prispaudžiamas prie dangčio, kas labai sumažina oro tarpą, taiga, pelėsiui tampa sunkiau augti, tačiau bakterijos vis tiek dauginasi.


Aliejus. Į atidarytą padažo indelį įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejus. Kuris sudarys produktą nuo oro apsauganti riebalinį sluoksnį.


pomidorų padažas_pelėsis ant maisto_zero waste
Unsplash.com nuotr.

 

Daugiau patarimų:

  • Kuo trumpiau laikykite stiklainį su padažu atidarytą – kuo mažiau oro į jį pateks, tuo geriau.

  • Kiekvieną kartą semdami padažą iš indelio naudokite švarų šaukštą.

  • Produktus su pelėsiu išmeskite.


Pasidalinkite, kokius antipelėsinius triukus naudojate jūs?