top of page

Gruziniškos Kalėdos: mėgstamiausiu savo receptu dalijasi Šorena

Tradiciniais gruziniškais šventiniais pietumis šiandien startavo kulinarinis projektas „Borjomi Kalėdų stalai“. Jo metu kiekvieną savaitę geriausi šalies virtuvės šefai ir žymūs Lietuvoje gyvenantys žmonės pristatys įvairių šalių kalėdinius patiekalus ir tradicijas. Savo šalies kalėdinius patiekalus restorane „La Storia“ pristačiusi dainininkė Šorena Džaniašvili džiaugėsi galimybe lietuviams išsamiau pristatyti savo tėvynės tradicijas.

„Gimiau ir augau Tbilisyje, bet jau daugelį metų gyvenu čia, Vilniuje. Jaučiuosi tvirtai įleidusi šaknis, tačiau tėvynės tikrai pasiilgstu. Ypač artėjant šventėms“, – sakė Šorena.

Šventiniais pietumis rūpinęsis restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis teigė, kad gruziniška virtuvė gali tapti puikiu idėjų šaltiniu, pasufleruosiančiu, kaip savo šventėms nesunkiai pridėti šiek tiek egzotikos.

„Dirbti su gruziniškais patiekalais buvo iš tiesų labai smagi patirtis. Jie išsiskiria tuo, kad daugelis yra pakankamai lengvai paruošiami, tad kiekvienas norintis sugebės nesunkiai išmokti šiuos receptus ir taip paįvairinti savo Kalėdinį stalą“, – įsitikinęs „La Storia“ šefas.

Organizatorių nuotr.

Organizatorių nuotr.


Paprašyta išskirti pačius svarbiausius gruziniškus šventinius patiekalus Šorena pamini ypač šventinį „satsivi“ (šalta vištiena arba kalakutiena, paruošta graikinių riešutų padaže), „lobiani“ (paplotėliai su pupelių įdaru), „chačapuri“ (duona su gausiu sūrio įdaru), „pchali“ (užkandėlė iš špinatų ir riešutų), baklažanų suktinukus ir „ajapsandali“ (vegetariškas troškinys).

Jeigu reikėtų išsirinkti vieną vienintelį gruzinišką patiekalą, kuris būtų ant šventinio stalo, Šorena ilgai nesvarstytų.

„Galiu drąsiai teigti, kad mano mėgstamiausias patiekalas yra baklažanų suktinukai. Gruziniškoje virtuvėje baklažanai yra labai svarbūs ir iš jų gaminama daugybė patiekalų, bet šis yra mano mėgstamiausias. Močiutė man netgi išdavė paslaptį, kaip suktinukus paruošti taip, kad šie būtų tiesiog neapsakomo skonio. Maža to, tai gana paprastas patiekalas, kurį nesunkiai išmoks pasigaminti ir lietuviai“, – neabejojo Šorena.

Baklažanų suktinukų receptas

Jums reikės: 1 baklažano, 2 šaukštų druskos, 100 ml aliejaus, 2 šaukštų tepamo ožkos sūrio arba majonezo, 2 skiltelių česnako, pusės arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų, 60 g smulkintų graikinių riešutų, 1 stiklinės kalendros arba petražolių.

Gaminimas:

Supjaustykite baklažaną išilgai ir plonais griežinėliais. Pasūdykite juos ir palikite rietuvėje, kol nuvarvės skystis (apie 30 min.). Jei sultys nesiskiria, užmerkite griežinėlius šaltame vandenyje ir suslėkite, kad šie nekiltų į paviršių. Kitame dubenyje sumaišykite ožkos sūrį arba majonezą su paprika ir smulkintu česnaku. Nusausintus baklažano griežinėlius apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių (po 1–2 min.). Išėmę griežinėlius iš keptuvės aliejaus perteklių pašalinkite popieriniu rankšluosčiu. Tuomet ant kiekvieno griežinėlio tolygiai tepkite užtepėlę, apibarstykite smulkintais riešutais ir žalumynais. Pradėkite sukti nuo siauresnės dalies. Patiekti galite tiek šiltus, tiek šaltus.

Naujausi įrašai

bottom of page