top of page

Glotnučių gaminimo klaidos ir triukai: kodėl juos gaminant nereikėtų naudoti karvės pieno?

„Bandymų stotis“ laidoje Alfas kartu su „Žalioji dėžutė“ įkūrėja Agne Miškiniene atskleidė,

kokias klaidas dažniausiai darome ruošdami glotnučius ir paneigė kai kurios mitus.

Agnė pasidalino savo mėgstamų kokteilių receptais bei svarbiausia taisykle, kurią turi žinoti visi prieš norėdami pasigaminti ne tik skanų, bet ir sveiką kokteilį. Atskleidė, kodėl glotnučiuose geriau nenaudoti karvės pieno, ir koks ingredientas turėtų būti naudojamas kaip pirmasis produktas sveikam kokteiliui?


sveikas glotnutis_receptas_Alfo receptas_
Shutterstock.com nuotr.

JUMS TAIP PAT GALI PATIKTI:


 

Ką reikia žinoti gaminant glotnutį?

Pirmiausia, šis gėrimas-maistas yra labai naudingas. Jame yra daug antioksidantų, skaidulų,

vitaminų, mineralinių medžiagų. Kokteilis yra puiki alternatyva skubantiems žmonėms, kurie galbūt neturi laiko valgyti pusryčių. Kokteilį paprasta susiplakti ryte, nusinešti į darbą ar mokymosi įstaigą ir išgerti net ir po valandos, kai išalkstate. O kalbant apie sultis, dabar labai populiarus vadinamasis sulčiavimas, su jomis taip pat galima gauti daug naudingų medžiagų, bet yra pavojus, kad galime gauti per daug cukraus, kuris turi neigiamos įtakos organizmui ir svoriui. Be to, jose būna mažai skaidulų, todėl mes greičiau išalkstame ir pradedame varstyti šaldytuvo dureles, kas gali lemti svorio priaugimą. Kokteilis yra geresnis variantas lyginant su sultimis, nes jame lieka daug skaidulų ir išlieka ilgesnis sotumo jausmas.


Kokios yra glotnučių gaminimo proporcijos ar taisyklės, kurias reikėtų žinoti visiems?

Svarbiausia taisyklė, kurią reikėtų įsidėmėti, kad svarbu laikytis proporcijų ir saiko. Ideali daržovių ir vaisių proporcija būtų 4:1 arba 80 % daržovių ir 20 % vaisių. Rekomenduojama nepridėti per daug ingredientų, 3–5 būtų pats viduriukas.

Labai dažnai žmonės daro klaidą, kai daržoves ir vaisius sumaišo su karvės pienu. Iš tokio kokteilio galite gauti atvirkštinį atsaką. Jei iš žaliojo kokteilio tikimės lengvumo jausmo, tai iš kokteilio su karvės pienu galite gauti sunkumo jausmą ir pilvo putimą.

Į žaliuosius kokteilius visada galite įdėti gerųjų riebalų, baltymų. Tai geras būdas praturtinti

maistinę vertę ir gauti daugiau skaidulų. Kokteiliuose taip pat gerai panaudoti įvairių riešutų, sėklų, sėmenų, įvairų žirnių ir baltymų miltelių ar super maisto.


 

AGNĖS MĖGSTAMŲ GLOTNUČIŲ RECEPTAI

Bananų, uogų ir linų sėmenų glotnutis

  • 2–3 šaukštų brinkintų linų sėmenų

  • 1 banano

  • 5 šaukštų mėgstamų uogų (šaldytų)

  • 2 šaukštelių riešutų sviesto

1. Į trintuvą dėkite brinkintus linų sėmenis, pjaustytą bananą, riešutų sviestą, berkite uogas.

2. Viską sutrinkite ir ragaukite.


Burokėlių, uogų ir imbiero glotnutis

  • 1 vidutinio burokėlio

  • 4 šaukštų mėgstamų raudonų uogų (šaldytų)

  • 1 nedidelio dydžio imbiero gabaliuko

  • ½ banano

  • 3 šaukštelių kanapių sėklų

  • 100 ml augalinio pieno arba vandens

1. Į trintuvą dėkite pjaustytą burokėlį, uogas, imbierą, bananą, kanapių sėklas ir įpilkite pieno ar

vandens.

2. Viską sutrinkite ir ragaukite.


Visą laidą dar kartą pažiūrėti galite čia


Naujausi įrašai

bottom of page