Gira ir maistas: Alfo patarimai, kaip derinti

Gira – lietuvių itin mėgstamas lengvas raugintas gėrimas, kuris ir gaivina, ir tonizuoja, ir papildo maisto skonį, ir net kasdieniškiausiai vakarienei suteikia šventinį akcentą. Ir tai nekeista – įvairiausiuose kulinarijos istorijos dokumentuose gira minima kaip iškilmių gėrimas.

Kokie valgiai dera prie giros?


su kokiais valgiais derinama gira?
VMG nuotr.

Alfas dalinasi svarbiausiais šio gėrimo ir maisto derinimo principais:

  • Svarbiausia taisyklė derinant girą ir maistą yra ta pati, kaip ir derinant vyną ir maistą: gėrimas turi papildyti patiekalo skonį, jo neužgožti.

  • Gira – gana saldus gėrimas, todėl tinka su saldžiais patiekalais, desertais.

  • Gira tinka ir su nesaldžiais patiekalais, kurių sudėtyje yra saldus ar salstelėjęs ingredientas. Pavyzdžiui, mėsainio ar burgerio padažas paprastai yra saldus, tad gurkšnis giros čia tikrai skaniai suskambės.

  • Jeigu salotose yra sūrių, prie kurių tinka saldūs gėrimai, saldžių uogų arba salotos yra pagardintos saldžiu, medaus, padažu, girą prie tokių salotų tiekite drąsiai. Jeigu salotose dominuoja rūgštesni skoniai – gira pasimėgaukite šiek tiek vėliau, jau pavalgę.

  • Žuvies, midijų padažai paprastai irgi yra salstelėję, tad gira labai tinka.

  • Azijietiškuose patiekaluose irgi juntamas saldus skonis – gira prie jų dera puikiai.

  • Giroje juntamas duonos poskonis ir aromatas, ji tinka ir prie užkandžių su duona.

  • Jeigu norite tiekti girą su rūgštesniais patiekalais, gira pasimėgaukite prieš valgį arba jau po jo.


Dar keli patarimai:

  • Gerkite nedideliais kiekiais, nepilkite į stiklinę sklidinai, prie karštųjų patiekalų galite patiekti ir vyno taurėje. Tai tik detalė, tačiau suteikia iškilmingumo.

  • Gerkite gerai atvėsintą girą – į taures įdėkite ledukų.

  • Jeigu norite gaivesnio gėrimo, paskaninkite citrinos ar laimo griežinėliu.


Skanaus!