Gira – lietuvių itin mėgstamas lengvas raugintas gėrimas, kuris ir gaivina, ir tonizuoja, ir papildo maisto skonį, ir net kasdieniškiausiai vakarienei suteikia šventinį akcentą. Ir tai nekeista – įvairiausiuose kulinarijos istorijos dokumentuose gira minima kaip iškilmių gėrimas.
Kokie valgiai dera prie giros?
Alfas dalinasi svarbiausiais šio gėrimo ir maisto derinimo principais:
Svarbiausia taisyklė derinant girą ir maistą yra ta pati, kaip ir derinant vyną ir maistą: gėrimas turi papildyti patiekalo skonį, jo neužgožti.
Gira – gana saldus gėrimas, todėl tinka su saldžiais patiekalais, desertais.
Jeigu salotose yra sūrių, prie kurių tinka saldūs gėrimai, saldžių uogų arba salotos yra pagardintos saldžiu, medaus, padažu, girą prie tokių salotų tiekite drąsiai. Jeigu salotose dominuoja rūgštesni skoniai – gira pasimėgaukite šiek tiek vėliau, jau pavalgę.
Žuvies, midijų padažai paprastai irgi yra salstelėję, tad gira labai tinka.
Azijietiškuose patiekaluose irgi juntamas saldus skonis – gira prie jų dera puikiai.
Giroje juntamas duonos poskonis ir aromatas, ji tinka ir prie užkandžių su duona.
Jeigu norite tiekti girą su rūgštesniais patiekalais, gira pasimėgaukite prieš valgį arba jau po jo.
Dar keli patarimai:
Gerkite nedideliais kiekiais, nepilkite į stiklinę sklidinai, prie karštųjų patiekalų galite patiekti ir vyno taurėje. Tai tik detalė, tačiau suteikia iškilmingumo.
Gerkite gerai atvėsintą girą – į taures įdėkite ledukų.
Jeigu norite gaivesnio gėrimo, paskaninkite citrinos ar laimo griežinėliu.
Skanaus!