Pyrago kepimas yra tikra terapija. Išsirenki receptą ir pirmyn. Tačiau kartais išsirinkti būna beprotiškai sunku. Norisi kepti visus arba nė vieno. Todėl pateikiame tikrų selebričių pyragų sąrašą, kurį, manome, jei ne iškepti, tai bent išragauti turi kiekvienas smaguris! Topą paskaniname žiupsneliu istorijos.
Šokoladinis „braunis“, priešingai nei daugelis kitų šio sąrašo dalyvių, gimė JAV. Viena versija teigia, kad XIX a. pabaigoje jį išrado Čikagos viešbučio „Palmer House Hotel“ konditeris. Užduotį sukurti nedidelį desertą specialiam renginiui jam davė Bertha Palmer, viešbučio savininko žmona.
Traškus sausainių trupinių pagrindas, neperkeptas kreminio sūrio sluoksnis ir, tradiciškai, grietininis viršus. Tai – Niujorko sūrio pyragas. Nors čyzų rūšių yra daugiau (galima pradėti nuo to, kad vieni kepti, kiti ne, o pabaigti tuo, kad vienoks jis bus iš rikotos, kitoks iš varškės), šis paėmė viršų ir nustūmė kitus į šešėlį.
Obuolių pyragas. Žymių obuolių pyragų receptų yra ne vienas. Prancūziškas, vadinamas „tarte tatin“, prigijo 1898 m. Pasakojama, kad kartą viena seserų Tatin, kepdama obuolių pyragą, pamiršo pirmiausia pakloti tešlą, tačiau nepasimetė ir nusprendė jos mase užkloti pyrago viršų. Štai taip ir gimė apverstas karamelinio skonio šedevras.
Prie receptų iš obuolių tiesiog privalu priskirti austriškąjį obuolių štrudelį, kuris paplito po Austrijos-Vengrijos imperijos kampelius, todėl tiek saldus, tiek sūrus iki šiol ruošiamas ne tik Austrijoje, bet ir kitose šalyse. Seniausias jo receptas mena 1696 m. Nustebsite sužinoję, kad šiam sluoksniuotos tešlos skanumynui įtakos turėjo turkiška baklava. Abiem svarbi dalis – plonytė lyg popierius tešla.
Ne mažiau garsus yra amerikietiškas obuolių pyragas. Patriotiškumą atspindintis pasakymas „amerikietis tarsi obuolių pyragas“ (angl. „As American as an apple pie“) rodo, jog kepinys iš obuolių tvirtai suaugęs su amerikietišku identitetu. Nepaisant to, į JAV obuolių pyrago receptas atkeliavo iš Europos. Nors Didžiojoje Britanijoje pyragai pradėti kepti nuo XIV a., tačiau tik apie XVII–XVIII a. pyrago receptas kartu su ingredientais kirto Atlantą. Obuoliai Naujame pasaulyje neaugo. Libby O’Connell savo knygoje „The American Plate: A Culinary History in 100 Bites“ pastebi, kad apskritai nė vienas obuolių pyrago ingredientų nėra kilęs iš JAV.
Kitas amerikiečių pamėgtas pyragas yra morkų. Jo populiarumo priežastis – sveiko (galima ginčytis) skanėsto įvaizdis. 8-ajame dešimtmetyje kilus susirūpinimo sveikata bangai, jis suspindėjo. Morkų kerai pasiekė Braziliją – netrukus ten atsirado šokoladiniu glaistu aplieta oranžinio pyrago versija.
Kaip ir obuolių pyrago atveju, teigiama, kad šio drėgno skanėsto receptas atsirado senajame žemyne. Tačiau manoma, kad tuo metu jis buvo ruošiamas kiek kitaip, todėl pirminė versija vadinama pudingu. Randami seniausi jo rašytiniai receptai. Beje, ar žinojote, kad vasario 3 d. Amerikoje minima Nacionalinė morkų pyrago diena? Jei dar nebandėte kepti pyrago iš morkų, tai – puiki proga!
Moliūgų pyragas tikriausiai yra populiariausias rudens sezono kepinys. Jei jus kaip tik slegia dilema, ką daryti su virtuvėje pūpsančiu moliūgu, siūlome išmėginti Austėjos Landsbergienės receptą. Dar vienas įdomus faktas, susijęs su šiuo kepiniu: ruošiant moliūgų pyragą buvo pradėta naudoti tam tikra prieskonių kombinacija, kuri, užbūrusi Šiaurės Ameriką, kiek vėliau išplito po visą pasaulį. Dabar šis prieskonių derinys žinomas kaip moliūgų pyrago prieskoniai (angl. „pumpkin pie spice“ arba „pumpkin pie“), tačiau naudojamas paskaninti ne tik pyragus.
Comments