top of page

Desertų ir vynų čempionatą laimėjo trys laiko valdovai

Šeštasis vyno ir desertų derinimo čempionatas padiktavo tendenciją kitu kampu. Jeigu praėjusiais metais desertai buvo sunkūs, siūlyta daug šokoladinių variacijų, vynai buvo silpnesni, tai šiemet desertų skoniai burnoje šoko lengvumo ir rudeniškų ingredientų gaidomis, o dauguma vynų buvo stipresni, nei tikėtasi.

Komisijos (ją sudarė lrytas.lt apžvalgininkas Aidas Puklevičius, vyno ir maisto derinimo apžvalgininkas Linas Vaitulevičius, laikraščio „Verslo žinios“ priedo „Savaitgalis“ redaktorė Beatričė Laurinavičienė, restoranų verslo atstovė Elena Pipiraitė-Zimblienė, viešnia iš Estijos Ene Ojaveski ir čempionato iniciatorius Arūnas Starkus) nuomone, geriausiai desertą ir vyną suderino Andriaus Kubiliaus, Audriaus Simpuko ir Andrejaus Anisko restorano „Time“ komanda. Vyrai komisijai ir žiūrovams patiekė desertą pavadinimu „Ruduo“, kurį derino su „Gintaro Sino Apple Icewine“ obuolių vynu.

IMG_0627

Nugalėtojų desertas „Ruduo“ ir „Gintaro Sino Apple Icewine“ obuolių vynu.(Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Andrejau, kai tik renginio organizatorius pradėjo skelbti, kad nugalėtojų komandos narių vardai prasideda iš A raidės, jūs visi šokote nuo pakilos ir tiesiog išsižiojote. Ar tai buvo netikėta?

Taip, visiškai netikėta. Taikėmės į lietuviškiausią desertą, bet nuostabu, kad laimėjome pirmą vietą. Negaliu patikėti.

Rizikavote „perspausti“ derindami obuolių desertą su obuolių vynu. Kaip pavyko išlaikyti kultūringą skonių minimalizmą?

Genialus paprastumas ir deserto aiškumas viską išgelbėjo. Naudojome lietuviškus ingredientus: obuolių sūrį, bruknių džemą, obuolių vyną. Gal tik kaštainių kremas nelabai lietuviška, tačiau čia puikiai tiko. Kuo mažiau ingredientų, tuo mažiau painiavos burnoje. Deserto tekstūra ir tai, kad obuolių vynas neužgožia skonio, o jį paryškina, suteikia malonumą ragauti.

Laimėjote pirmą vietą. Kas toliau?

Gal yra kokia pirma plius vieta, kurią galima laimėti (juokiasi). Praėjusiais metais nieko nelaimėjome, šiemet nieko nesitikėjome, kitais – greičiausiai desertą įtrauksime į meniu ir dar tobulėsime.

I vieta – „Time“, desertas „Ruduo“, vynas „Gintaro Sino Apple Icewine“. II vieta – „Dine“, desertas „Peletrūno zefyras“, vynas „Prunotto Moscato d‘Asti DOCG“, 2014. III vieta – „R&J“, desertas „Honeymoon“, vynas „Dr. Loosen Riesling Beerenauslese“, 2010. IV vieta – „Dublis“ (2014 m. nugalėtojai), desertas „Creme Grand“. V vieta – „Salvete“, desertas „Millefoglie alle tre creme“, vynas „Moscato D‘Asti“. VI vieta – „Sweet root“, desertas – meduolis su obuoliais, aguonomis ir ajerais, vynas „Reichsgraf Kessekstatt Josephshofer Monopole Riesling“, 2007.

IMG_0795

Nugalėtojų komanda, restoranas „Time“: iš kairės: Audrius Simpukas, Andrius Kubilius ir Andrejus Anisko (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


NOMINACIJOS

Geriausias vynas – „Kempinski“ „Telegrafas“, vynas „Mastroberardino Antheres Irpinia Anglianico DOC Passito“, 2010. Lietuviškiausias vyno ir deserto derinys – restoranas „Sweet root“, desertas – meduolis su obuoliais, aguonomis ir ajerais, vynas „Reichsgraf Kessekstatt Josephshofer Monopole Riesling“, 2007. Lengviausias vyno ir deserto derinysrestoranas „Dine“, desertas „Peletrūno zefyras“, vynas „Prunotto Moscato d‘Asti DOCG“, 2014.

Detalesnę informaciją apie praėjusius čempionatus, desertus ir vynus rasite Desertų ir vynų derinimo čempionato internetiniame puslapyje

IMG_0522_1

Lengviausias vyno ir deserto derinys – restoranas „Dine“, desertas „Peletrūno zefyras“, vynas „Prunotto Moscato d‘Asti DOCG“, 2014. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

RENGINIO GALERIJA

Naujausi įrašai

bottom of page