top of page

Degustacija: nuo šiol viskį užkąskite šokoladu

Viskio pradą Lietuvoje vis labiau atskleidžiantis baro „King & Mouse“ įkūrėjas Šarūnas Karalius pasiūlė malonų netikėtumą – derinti viskį su šokoladu.

Pirmiausiai, kas sugalvojo derinti šokoladą su viskiu, galbūt yra kažkokia istorija, kaip tai prasidėjo? Viskis – itin plačią skonio ir kvapo paletę turintis gėrimas. Jo kvapas ir skonis susiformuoja gėrimui ilgus metus bręstant ąžuolo statinėse. Viskio brandinimui naudojamos skirtingos ąžuolo rūšys (amerikietiškas ir europietiškas), statinėse, naudojamose viskio brandinimui, prieš tai bręsta skirtingi gėrimai: cheresas, portas, romas ir t. t. Taip susiformuoja skirtingo profilio viskio kvapas ir skonis. Gėrimo skonio paletėje galima išskirti daug skirtingų poskonių: kriaušės, obuolio ar citrusų, prieskonių, vanilės ir karamelės ar kavos ir šokolado. Natūralu, kad tai leidžia viskį derinti su skirtingais užkandžiais. Istoriškai tiek šokolado, tiek viskio kokybinėmis savybėmis imta itin domėtis 1970–80 metais. Tai – brandžios visuomenės išraiškos forma, kuomet pradėta gilintis, ką valgome ir geriame, iš kur tai atkeliauja ir kiek produktus trunka pagaminti bei kokie subtilumai tai darant. Juk viskis ąžuolo statinėse praleidžia 10 ir daugiau metų. O pasidomėjus šokolado skonio savybėmis taip pat randame skirtingų poskonių, kuriuos galime derinti prie viskio ar kitų gėrimų.

Viskio ir šokolado degustacija (King & Mouse nuotr.)

Viskio ir šokolado degustacija (King & Mouse nuotr.)


Viskį, kaip ir vyną, galima derinti su daugeliu patiekalų, nes viskio skonių įvairovė nenusileidžia vynams. Tačiau šokoladas ir saldumynai iš šokolado – šis tas neįprasto. Kodėl pasirinkote derinti šokoladą su viskiu? Kokybiškas ir brandus viskis prašosi kokybiško šokolado. Šiai degustacijai pasirinkome „Ali šokoladinės“ skirtingų skonių „praline“ tipo saldumynus. Dėmesį atkreipė skirtingi įdarai, leidžiantys pabrėžti skirtingas viskio skonio puses. Gali skambėti neįprastai, bet prie tam tikro viskio puikiai dera šokoladinis saldainis su medumi ir rozmarinu, o prie kito – su aviete. Dūminis škotiškas viskis puikiai draugauja su sūria karamele. Kokia šokolado rūšis geriausiai dera su viskiu? O gal tinka visos, tik reikia atitinkamo viskio? Vienas pagrindinių derinimo principų yra toks, kad šokolado kartumas pabrėžia ir išryškina salstelėjusius ir vaisinius poskonius viskyje, kurių dažnai nepastebime. Tad jei norite pasidaryti mini degustaciją namuose, jums reikėtų rinktis kartesnį, didesnį kakavos procentą turintį šokoladą. Prie jo siūlyčiau derinti chereso ar porto statinėse brandintą viskį, kurio paletėje gausu džiovintų vaisių poskonių. Prie šokolado taip pat puikiai dera ir dūminiai tam tikrų rūšių viskiai. Šokoladą sutinkame įvairiomis formomis (grynas plytelėmis, saldainiai, karštas šokoladas, kakava ir t. t.). Kokį šokoladą ir kokioje formoje geriausiai derinti su viskiu? Tai – jau mano minėtas didesnį kakavos procentą turintis šokoladas. Išbandžius šį derinį, galima rinktis šokoladus su įdarais, būtent tokius ragausime mūsų degustacijose. Tiesa, šis variantas yra kiek subtilesnis ir gali tekti daugiau paplušėti norint surasti tinkamus derinius. Nerekomenduočiau rinktis paprasčiausio pieniško šokolado, kuriame daug kakavos, sviesto ir cukraus, nes šios sudedamosios dalys užgoš subtilius viskio poskonius. Iš kitos pusės: koks viskis geriausiai atsiskleidžia derinamas su saldumynais iš šokolado? Sunku nusakyti keliais žodžiais platų viskio skonio pasaulį. Kalbant labai bendrai, galime išskirti tris viskio skonio grupes. Tai – šviežių vaisių (kriaušė, citrusai, vanilė) poskonių, džiovintų vaisių (džiovintos slyvos, kava, šokoladas) poskonių ir dūminius. Pradiniam derinimui siūlyčiau džiovintų vaisių poskonių ar dūminius viskius. O plačiau apie viskius galite sužinoti mūsų viskio bare „King & Mouse“ vykstančiose degustacijose.

Viskio ir šokolado degustacija bare „King & Mouse“ rugsėjo 7 d. Visa informacija apie degustaciją ČIA.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page