top of page

Austėja Landsbergienė – apie nemeilę svogūnams, geriausią receptą nuo peršalimo

Pedagogė, verslininkė, keturių vaikų mama ir politiko žmona Austėja Landsbergienė pusryčių madai tarytum nepaklūsta – veikli moteris jų nevalgo jau seniai, tačiau kavai neatsispiria. Paklausta, su kuo norėtų pavakarieniauti, ji ilgai nedvejojo ir pasirinko karalienę! Kadangi šventės jau ne už kalnų, užkabiname ir Kalėdų temą. Pasirodo, kad šią šventę šeimos rate ji kartais pamini net ir anksčiau!

Austėja, su kokiu žmogumi norėtumėte pavakarieniauti?

Jeigu kalbėti asmeniniu lygmeniu, žinoma, eičiau su savo vyru (juokiasi), o jeigu klausiate, su kuo būtų be galo įdomu, tai – karaliene Elžbieta. Žinoma, visų pirma, jai reikėtų atskristi, jei jau norėtų čia vakarieniauti (juokiasi)… (Ir kurgi Vilniuje jūs nusivestumėte karalienę pavalgyti?) Į „Amandus“ restoraną!

Pakalbėkime apie ligas, kurios, ne paslaptis, jau mindo namų slenksčius. Ar turite kokį ypatingą liaudišką, galbūt iš šeimos paveldėtą, receptą kovai su peršalimu ir kitomis žiemos ligomis?

Turbūt geriausias receptas nuo ligų yra nuostata, jog aš negaliu sirgti (juokiasi)… Nes, iš tiesų, asmeniškai aš tikrai nesuprantu žmonių, kurie turi, kada sirguliuoti. O ypač tų, kurie serga savaitėmis… Kaip tai įmanoma! Juk šitiek gyvenimo įvyksta per tą savaitę, šitiek veiklų ir laiko! Žinoma, yra tokių ligų, kurių pats žmogus nekontroliuoja, bet aš juk kalbu apie visas gerklytė, nosytė, kosuliukas, pilvukas, galvytė. Mano nuomone, visi šie dalykai turi pasibaigti bent jau 5-toje klasėje, kai susiformuoja mūsų imunitetas. Juk kai žiūri, jog mano vaikai daugiausia praleidžia vieną–dvi dienas dėl ligos, tai kažkaip nelabai ir besupranti tuos 14-kos dienelių peršalimo biuleteniukus (juokiasi).

Jei jau pradėjome kalbėti apie šaltuosius metų laikus… Papasakokite apie savo šeimos Kalėdas. Kokius patiekalus ruošiate ir kokių tradicijų laikotės?

Mūsų namuose Kalėdos yra labai svarbi šventė. Tad jeigu kartais taip nutinka, jog per Kalėdas mūsų nėra namuose, jas tiesiog švenčiame anksčiau! Nes aš manau, jog Kalėdos nėra TA diena, tai nuotaika, susiėjimas su visa savo šeima. Nemažai metų Kalėdas ruošiame savo namuose ir susikviečiame visą plačią Gabrieliaus ir ne tokią plačią mano giminę (juokiasi). O tuomet visi broliai, tėvai, pusbroliai susiveža savo firminius patiekalus. Pavyzdžiui, yra tokių dalykų, kurių aš nevalgau ar nemėgstu: silkės su svogūnais sritį puikiai padengia mano tėtis, vyro sesuo kepa puikius pyragus ir tortus, o mano tradicinis Kalėdų patiekalas dažniausiai būna natūralių spanguolių kisielius!

Pixabay.com nuotr.


Ar mėgstate kavą? Kokią šiuo metu geriate?

Taip, mėgstu! Šiaip kavą pradėjau gerti tikrai vėlai, tuo metu man buvo galbūt 25-eri ar netgi daugiau. Pradžioje mėgau įvairiai pagardintas, latę ar latę su karamele. O dabar labiausiai mėgstu espresą. Ir galbūt dėl to, jog jį pradėjau gerti žymiai dažniau, pamažu pradėjau atskirti kokybę. Tačiau mylimiausios vis dar neturiu (juokiasi). O ar namuose turite kavos aparatą? Turime!

Vilnius pasižymi plačia pasiūla pusryčiauti mieste. Kokia gi vieta jūsų dienos pradžiai, šiuo metu, yra favoritų viršūnėje?

Tiesą sakant, aš nevalgau pusryčių… Galbūt taikote vis populiarėjančią intermittent fasting (liet. protarpinis badavimas) dietą? Ne, aš tiesiog niekada nevalgydavau ryte! Žinau, jog šiuo metu visa tai tampa mada. Daug rašoma ir kalbama, tačiau aš nevalgau pusryčių nuo 8-erių. O mano mamai, žinoma, būdavo be galo sunku mane vis įtikinti pavalgyti. Tiesiog man pusryčių nereikia, o valgau juos tik dviem atvejais: jeigu einu į susitikimą ir yra paskiriamas pusryčių laikas. Jų vieta dažnai priklauso nuo darbo laiko, ne visi restoranai ar kavinės yra atidaromos septintą ryto. O antra, jei esu išvykusi ir apsistoju viešbutyje. Tuomet žinau, jog reikia ryte pasistiprinti, nes laukia tikrai ilga ir dažnai gana aktyvi diena.


Girdėjome, jog neslepiate simpatijų indų ir italų virtuvėms. Kokie būtų jūsų top patiekalai iš šių dviejų visiškai skirtingų pasaulio kampelių?

Jei kalbėčiau apie italų, tai šiuo metu, be jokios abejonės, būtų makaronai. O ne per seniausiai atradau makaronus su pesto padažu, kuris yra visiškai, absoliučiai tobulas dalykas (juokiasi). O indų, manau, jog tai būtų panyro sūris su špinatais. Žinoma, indų virtuvė niekuomet neapsieina be svogūnų, kurių aš nevalgau, tai man visuomet tenka juos tiesiog išrankioti (juokiasi)…

Austėja su VMGonline.lt yra pasidalijusi savo moliūgų pyrago receptu, kurį dievina vaikai. Šių gėrybių sezonas dar tęsiasi, išbandykite!

Naujausi įrašai

bottom of page