„Tai ne šiaip receptų knyga vaikams, greičiau bilietas jiems pažinti virtuvę ir puoselėti
meilę maistui”, – sako garsusis virtuvės mitų griovėjas, kulinaras, 21 knygos
autorius Alfas Ivanauskas. Jau senokai puoselėjęs mintį susidraugauti su Kake Make,
savaitgalį jis pristatė kulinarinę knygą šeimai „Kakė Makė. Virtuvėje su Alfu
Didžiausios pasaulyje smaližės Kakės Makės ir maisto virtuozo A. Ivanausko knygos
pristatymas įvyko vilniečių ir svečių pamėgtoje BALTAS TILTAS FOOD HALL erdvėje. Šeimoms skirtoje kulinarinėje popietėje dalyvavo nuomonės formuotojos Inga Žuolytė, Karolina Meschino, Greta Meschino, sveikatinimo specialistė Viktorija Macijauskienė, Vilma Javtokienė, renginių organizatorė Erika Purauskytė, žurnalo „Elle” prodiuserė Elena Puidokaitė-Bruzgulienė, pianistė Ieva Dūdaitė, žurnalistė Ugnė Siparė ir kiti.
Smaližė Kakė Makė tikrai žino: virtuvėje nutinka daugybė skanių dalykų. Kartu su A.
Ivanausku ji kviečia tyrinėti netikėtų receptų pasaulį. Knygoje jiedu kepa spalvotus blynus,
gamina valgomą sniegą, su kukurūzų raketomis skraido po Ameriką, dangų remiančiu
blynbokščiu kopia į kosmosą, kviečia draugus į svečius ir vaišina juos rožiniu „Tinginiu” bei
gaiviu gėlių limonadu.
Nuskaitę specialius kodus, vaizdo įrašuose knygos skaitytojai išgirs ir pamatys net 13 smagių
Alfo istorijų, kulinarinių paslapčių ir triukų. Skaitytojams tereikės nuskaityti QR kodą.
„Tai knyga, kokią būčiau norėjęs turėti vaikystėje, – prieš knygos pristatymo renginį sakė jos
autorius A. Ivanauskas. – Man atrodė svarbu atrakinti vaikams kulinarijos pasaulį, kuriame
galima sugalvoti daugybę smagių dalykų – eksperimentuoti, keisti skonius, gaminti tai, ką
norisi, o ne tai, ką kiti siūlo valgyti”.
Paklaustas, kodėl į pagalbininkes pasikvietė Kakę Makę, Alfas šypsojosi: „Toji mergaitė –
labai žingeidi, sumani, linksma. Aš šias savybes irgi turiu, esame artimi. Gaminti pradėjau
šešerių, – būtent tiek metų yra ir Kakei Makei. Labai tikiu, jei tėvai neblokuoja savo
vaikuose noro gaminti, vaikai anksčiau ar vėliau susipažįsta su virtuve, ima joje
eksperimentuoti”.
Alfas visiškai tikras: virtuvės paslapčių geriausia mokytis per žaidimą. „Žaisdami mes
mokomės, tai puikus būdas susipažinti ne tik su maistu. Knygos skyriuose daug visko
veikiame – eksperimentuojame, keičiame blynelių spalvą, iš vandens gaminame sniegą, netgi
keliaujame, – taip taip, virtuvė yra puikus keliavimo būdas, per kelias akimirkas gali atsidurti
skirtingose šalyse, pajusti kitų šalių kultūrą, paragauti skonių. Mūsų knygoje bus galima švęsti smagiausias šventes, valstybės ir meilės dienas, gimtadienius.
Pirmieji knygos skaitytojai pasirodė nekantrūs, – sakė, švenčių nelauksiantys, patiekalus
išmėginsiantys jau dabar. Skanumynų skyrių linkiu skaityti šeimoms savaitgaliais, kai
daugiau laiko ir visiems kartu jį galima praleisti virtuvėje”, – siūlo kulinarinių knygų autorius A. Ivanauskas.
Alfas įsitikinęs, kad kulinarija gali tapti raktu ir į kitas svarbias gyvenimo sritis. Virtuvė yra
gera vieta išlaisvinti fantaziją, išmokti chemijos, fizikos, matematikos, ugdyti motoriką.
„Gamindamas su mumis vaikas sužinos daugybę dalykų, kurie vėliau, atėjus į mokyklą,
padės jiems socializuotis”, – sako kulinaras ir priduria, kad maistas yra labai universalus
dalykas, jis būtinas, reikalingas visiems, nesvarbu, kokių pažiūrų, kokios tautybės esi.
Alfas sako nepažįstantis nė vieno žmogaus, kuriam nepatiktų mokantys gerai gaminti. Maisto
ruošimo procesą jis lygina su laisve – kuri tai, ką nori, nepaisydamas kitų pageidavimų.
Pavyzdžiui, mėgstamiausią savo patiekalą – bulvinius blynus. Tiesa, knygoje jų recepto nėra,
tačiau Alfas čia sudėjo mėgstamiausius desertus – net dvejų ledų receptus.
Nuo kelių metų vaikai galėtų pradėti virtuvėje šeimininkauti? „Sunku apibrėžti amžių, –
šypsosi Kakės Makės bičiulis. – Manau, kad tėvai vaikams turi leisti darbuotis virtuvėje, kai
tik jie parodo susidomėjimą. Pirmieji žingsniai į kulinarinį pasaulį yra labai svarbūs, nuo jų
gali priklausyti tolimesnis vaiko kelias į laisvą ir nepriklausomą smagurio gyvenimą – ar jis
gamins su meile ir džiaugsmu, ar jo namuose kvepės kepiniais, ar jis kažkam neš savo
pagamintus pusryčius į lovą?” – svarsto naują kulinarinę knygą pristatęs A. Ivanauskas.
Knygą galite įsigyti čia: