Alfo idėjos, kaip įdomiai valgyti arbūzą

Ar kada galėjote pagalvoti, kad toks banalus vasaros vaisius yra net ne vaisius, o uoga? Tiesa, neįprasta uoga. Be to, nors mažai kaloringa, tačiau suteikianti patikimą sotumo jausmą, nes užpildo skrandį skanutėliu arbūzų vandeniu.



80 procentų arbūzo sudaro vanduo, tačiau likę 20 procentų – vien vitaminai bei kitos naudingos medžiagos. Arbūzuose mažai kalorijų, tačiau daug ląstelienos, todėl jis tarsi šepetėlis išvalo žarnyną. Juokaujama, kad arbūzas ypatingas, nes jo ir pavalgai, ir atsigeri, ir nusiprausi!

Šią milžinišką sultingą uogą skanu ir sveika valgyti tokią, kokią sukūrė gamta, bet jeigu norisi įdomiau, Alfas turi idėjų. Tiesa, pirmiausia reikia išsirinkti prinokusį arbūzą. Patarimus rasite čia.


Mėtinis. Arbūzas puikiai gaivina, bet jeigu norite įdomesnio, rafinuotesnio gaivaus skonio, tiesiog perpjaukite jį per pusę ir pabarstykite stambiai skaldytais mėtiniais ledinukais bei žiupsneliu aitraus čili pipiro. Šis derinys suteiks kitokių pojūčių nei paprastas, nors ir labai skanus arbūzas.



Keptas. Arbūzas yra nuostabus, nes jį galima valgyti ne tik row, bet ir iškeptą. Kepti, grilinti jį reikia labai trumpai, kad neperkeptų. Supjaustykite riekelėmis, nusausinkite ir patepkite geru alyvuogių aliejumi. Kepkite ant karštos ugnies. Iškeptą pasūdykite ir papipirinkite. Keptas arbūzas tinka prie žuvies ir vištienos patiekalų.


Salotų bičiulis. Arbūzas draugauja su salotomis, kuriose yra pomidorai, agurkai, avokadai, svogūnai, uogos. Pavyzdžiui, arbūzas + agurkai + feta + svogūnai + alyvuogių aliejus. Arba: pomidorai+ arbūzas + bazilikai + feta + svogūnai. Arba: uogos + arbūzas + mėtos. Ir dar vienas variantas: arbūzas + šviežia mocarela + tirštas balzamiko padažas + bazilikai + druska +pipirai.


Šaldytas. Arbūzą galima užšaldyti ir valgyti kaip šerbetą karštomis vasaros dienomis.


Arbūzinis vanduo. Arbūzo gabalėliais gardinkite mineralinį vandenį, arbūzas jį net kiek pasaldins. Kad būtų įdomiau, galite pagardinti tinkančiais prieskoniais. Mėgstantys margaritas, būtinai turėtų išbandyti arbūzinį jų skonį.


Šaltos sriubos. Gal keistokai skamba, bet arbūzas tinka ir prie jogurto, ir prie kefyro, todėl ruošdami šaltą sriubą drąsiai pagardinkite ją arbūzo gabaliukais. Pavyzdžiui, svogūnai, agurkai, arbūzai, druska, pipirai, svogūnų laiškai.



Sėklų neišspjaukite! Arbūzo sėklos valgomos taip pat kaip moliūgo. Kai kuriose šalyse jos pakepinamos su prieskoniais. Sėklose gausu riboflavino, fosforo, kalcio, cinko, B grupės vitaminų. Arbūzų sėklas taip pat galima įkepti į duoną.


Derantys prieskoniai: prie arbūzo tinka bazilikas, kalendra, mėta, laimas, citrina, cinamonas, čili pipiras ir imbieras.


Draugaujantys vaisiai: arbūzus mėgsta braškės, ananasai, melionai ir vyšnios, kiviai ir avokadas.



Eksperimentuokite, sėkmės!