top of page

Naudingi patarimai, kaip išsirinkti prinokusį ananasą, arbūzą ir mangą

Vasarą norisi pasimėgauti gardžiai sunokusiais vaisiais ir uogomis. Koks džiaugsmas gaivintis sodriai raudonu arbūzu, sultingu mangu ar saldžiu ananasu, tačiau sėkmingai išsirinkti vieną iš šių gėrybių nėra taip paprasta.


Neretai tenka pasikliauti nuojauta, o jei ši pasufleruoja klaidingai, namo parsinešame neprinokusį ar paprasčiausiai neskanų pirkinį. Kad netektų nusivilti ir nusipirktumėte patį gardžiausią mangą, arbūzą ar ananasą, siūlome įsidėmėti šiuos patarimus.




Renkamės prinokusį ananasą. Žiūrime į:

  1. Spalvą. Pagal ananaso spalvą galima nustatyti jo gyvenimo etapą. Jei dominuoja žalia, vaisius dar nėra tinkamas valgyti. Jei spalva panašėja į oranžinę, greičiausiai, jau pavėlavote. Prinokusio ananaso dominuojanti spalva – gelsvai ruda.

  2. Išorę. Priešingai nei avokadas, prinokęs ananasas stipriai nesuminkštėja. Per minkštas – negerai, tačiau reikėtų vengti ir kieto it akmuo vaisiaus.

  3. Kvapą. Pauostykite ananaso apačią. Jei ananasas prinokęs ir sultingas – turėtumėte užuosti aromantingą kvapą.

  4. Lapelius. Susiraskite mažesnį lapelį ananaso viršūnės viduryje. Pabandykite jį truktelėti. Jei lapelis lengvai išsitraukia, ananasas yra prinokęs ir tinkamas jūsų stalui.



Renkamės prisirpusį arbūzą. Dėmesį atkreipkite į:

  1. Svorį. Didelis ar mažas, arbūzas pagal savo dydį turi būti pakankamai sunkus.

  2. Spalvą. Ant prinokusių arbūzų žievės turėtų būti susiformavusi geltona dėmė toje vietoje, kur augantis arbūzas lietėsi su žeme. Jeigu ši dėmė labiau balta nei gelsva, arbūzas dar nėra gerai prinokęs.

  3. Garsą. Šis būdas vertinamas dviprasmiškai ir jo kritikai tikina, kad tai nepadeda išsirinkti tobulo arbūzo, tačiau jei vis tik nuspręsite pasikliauti savo klausa, padaužykite per arbūzo papilvę. Jei girdite duslų garsą, arbūzas greičiausiai prinokęs.




Renkamės mangą: Ar sunokęs mangas bus itin minkštas ir aromatingas, priklauso ir nuo jo rūšies. Vis dėlto, renkantis ar nokinant šį vaisių, svarbu atkreipti dėmesį į tris aspektus:

  1. Išorę. Pradėję nokti mangai šiek tiek suminkštėja. Panašiai kaip avokadai. Tad įsitikinkite, ar vaisius tinkamas valgyti, švelniai spustelėdami jį.

  2. Spalvą. Jei mangas pakeitė splavą ir iš žalio virto gelsvas ar oranžinis – vadinasi, prinoko. Tiesa, nebūtina, kad vaisius absoliučiai pakeistų spalvą, pakanka ir gelsvų ar oranžinių dėmių. Išimtis: Tommy Atkins rūšies mangai, kurie spalvos nekeičia.

  3. Kvapą ir sulą. Pauostykite mangą. Jei jis aromatingas ir/ar iš jo varva sula vos prisilietus – nedvejokite ir rinkitės šį vaisių. Tai pats svarbiausias kriterijus. Vis dėlto, yra iš išimčių – Ataulfo rūšis. Jie neskleidžia aromato ir neišskiria sulos. Prinokusius šios rūšies mangus galima atskirti pagal susiraukšlėjusią žievelę.




Naujausi įrašai

bottom of page