top of page

Šeimos pietums: 7 patarimai, kaip iškepti sultingą, traškia odele viščiuką

Keptas viščiukas – šeimos pietų simbolis, visada palankiai priimama pietų idėja. Norite, iškepti tokį, kad ne tik pagirtų, bet ir paprašytų dar? Keli naudingi patarimai.


Keptas viščiukas, sultingas viščiukas, Alfo receptai, patarimai, kaip kepti viščiuką.
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


Kokią pirkti? Pagal galimybes. Žmonių finansiniai pajėgumai yra skirtingi. Galima skaniai išsikepti ir augintą ekologiškai viščiuką, ir augintą dideliame paukštyne. Geriausiai kepa 1,4-1,8 kg viščiukas, su pilna krūtinėle ir storomis blauzdelėmis.


Kai kepi visą vištą orkaitėje, kaip žinoti, kada ji iškepusi? 1,5 kg viščiukui iškepti reikia maždaug 1,5 val. Galima pakelti viščiuką virš skardos ir pažiūrėti, kokios sultys teka – jei skaidrios – paukštis iškeptas. Galima pamatuoti vidinę mėsos temperatūrą. Storiausioje filė dalyje – ji turi būti 82 °C.


Ką daryti, kad nebūtų sausa? Į marinatą įpilti aliejaus; galima atkelti odelę krūtinėlėje ir krūtinėlės mėsą patepti sviesto ir žolelių mišiniu. Galima kepti rankovėje. Kepant iš pradžių duoti šiek tiek garų: arba naudoti garų funkciją orkaitėje (jei yra tokia funkcija), arba į skardą pilti vandens, bet nedaug, kad jis galėtų išgaruoti, o ne viščiukas tame skystyje virtų;


Kokioje temperatūroje kepti? Iš pradžių aukštesnėje (apie 200 °C) temperatūroje orkaitėje, po to sumažinti iki 180 °C. Kepant dažnai laistyti susidariusiomis sultimis. Iškepusį viščiuką uždengti ir palikti 15 minučių „pailsėti“. Svarbiausia – viščiuko neperkepti. Todėl tikslingiausia būtų apsiginkluoti mėsos termometru.


Kaip ir kuo įdaryti vištą? Kas kuo mėgsta. Mano mėgstamiausias įdaras yra kelios subadytos peiliu citrinos, sumaigytos petražolių šakelės. Bet tai nėra toks įdaras, kurį po to valgytumėme, tai labiau dėl pačios vištos skonio. Be abejonės, vištiena puikiai dera su vaisiais, česnakais, morkomis. Taip pat galima išbandyti ir kruopų bei daržovių įdarus. Vis dėlto siūlyčiau geriau įdarinėti paukščius tokiu įdaru, kuris nereikalauja papildomo termiško apdorojimo. Naudojant žalius produktus (žalią mėsą, pvz.) įdarą siūlyčiau išsikepti atskirai.


Kaip patiekti vištą į stalą?

Gražūs vaizdeliai, kai visas paukštis stovi ant stalo, paprastai būna arba nuotraukoje, arba iki to laiko, kol jis dar nepradėtas pjaustyti. Vėliau viskas virsta kaulų krūva. Siūlyčiau leisti pasigrožėti visu paukščiu, o padalinti jį kur nors atskirai. Galima patiekti iš karto padalintą porcijomis.


Koks garnyras tinka labiausiai?

Turbūt nėra garnyro, kuris netiktų. Puikiai dera keptos, garintos daržovės, košės su daržovėmis arba grybais. Turi būti darna – marinatas, įdaras, garnyras, padažas.




IŠBANDYKITE:


Ypatingasis viščiukas su įdaru

Viščiukas su sviestu ir peletrūnu



Skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page