top of page

Virtuvės šefė Rūta Augustinavičiūtė: „Kodėl neapkepinate daržovių?!"


Trejus metus virtuvės šefės Rūtos Augustinavičiūtės ir Namų restorano" Marijampolėje vardas skambėjo kaip vienas. Tačiau kiekviena istorija turi pradžią ir pabaigą, su restoranu Rūta atsisveikino, bet sveikina savo naujas veiklas, tarp kurių ir tinklaraštis apie maistą Aš gaminu, o tu?"


Rūta Augustinavičiūtė, virtuvės šefė

1. Produktai, kurių visada yra Tavo šaldytuve?

Visada yra sviesto. Tai privalomas klasikinės prancūzų virtuvės ingredientas ir šios virtuvės atstovai yra teisūs sakydami, kad sviestas pagerina viską, kad ir ką gamintumėte. Retai kada jį tepu ant duonos, bet juo galima gardinti bet kokį gaminamą patiekalą. Sviestas kažkaip stebuklingai suriša ingredientus. Jeigu verdate sriubą ir jaučiate, kad kažko jai trūksta, įdėkite gabalėlį sviesto.

Dar visada yra sūrio. Labai mėgstu lietuvišką baltą sūrį, ypač su kmynais, labai didžiuojuosi šiuo produktu. Mes vis bandome pagaminti lietuvišką mocarelą, rikotą, atkartoti kitų šalių hitus, bet aš manau, kad turėtume labiau didžiuotis baltu varškės sūriu. Šaldytve turiu ir įmantresnių brandintų sūrių, gardinu jais patiekalus.

Trečias produktas, kurio bent mažytis gabalėlis visada yra šaldytuve, tai lietuviški rūkyti lašinukai. Man jie geriau už bet kokį saldų desertą. Kai noriu kažko skanaus, atsipjaunu ir... o, dangau...


2. Kokių labai elementarių, paprastų, bet dažnų klaidų paprasti maisto gamintojai daro savo namų virtuvėse? Tokių, kurias pastebi ir vis stebiesi, nes, na, kaip taip galima?

Gal tai ne klaidos, o tiesiog įpročiai, kuriuos lemia paprasčiausias nežinojimas, nesidomėjimas. Tarkim, stebiuosi, kodėl gamindami sriubas žmonės neapkepina daržovių. Rytų šalių šefai ne tik kad apkepa, bet daržoves netgi gerokai apdegina ir šio triuko dėka išgauna itin išraiškingą patiekalo skonį. Pabandykite prieš dėdami daržoves į sriubą jas kiek apkepti orkaitėje ar keptuvėje. Pamatysit!

Dar labai stebina pernelyg gausus riebalų vartojimas. Jaunoji karta elgiasi gal kiek kukliau, tačiau vyresniųjų, mūsų mamų ir močiučių, keptuvėse kepami produktai tiesiog plaukia aliejuje, o salotos juo dažnai ne pašlakstomos, o apipilamos. Kodėl? Juk tai nesuteikia daugiau skonio, juolab naudos.

Trečia klaida, tai nesidomėjimas produktu. Žinome, pavyzdžiui, kad iš burokėlių galima gaminti mišrainę, burokėlių sriubą ir ... viskas. Tačiau jo galimybės yra gerokai platesnės. Tai puikus įvairiausių kepinių ingredientas. Tas pats su morkomis ir daugybe kitų produktų. Norisi paraginti žmones išnaudoti produktą nuo... iki, eksperimentuoti, žaisti.

Dar kartais stebiuosi, kodėl žmonės maistui gaminti naudoja tiek mažai šviežių žalumynų, žolelių. Žino krapus, petražoles ir tai yra beveik viskas. O jos juk puikiai pagardina maistą! Atminkite, kad šviežias bazilikas ir džiovintas tai lyg diena ir naktis!


3. Ko būtinai reikia paragauti bent kartą gyvenime?

Austrių ir trumų. Tai unikalūs gamtos sukurti produktai, kurių skonį tiesiog privalu pažinti. Tai lyg išsilavinimo dalis. Su šiais produktais taip jau yra, kad juos arba įsimyli iki negalėjimo, arba nekenti. Aš austres dievinu, o štai trumai visiškai ne mano. Tačiau žinoti jų skonį būtina.


4. Prieskonių TOP3 tavo virtuvėje?

Druska, jos visada turiu bent kelių rūšių, išskyrus juoduotą. Visada turiu jūros druskos, degintos druskos ir trumų druskos. Pipirai, taip pat ir aitrieji, nes esu degančio" maisto valgytoja. Česnakas. Jo vieno nevalgau, tačiau patiekalams jis suteikia ypatingą skonį.


5. Ką daryti padauginus druskos?

Na, kartais nieko nepadarysi. Pavyzdžiui, jeigu marinatą pagaminote per sūrų ir juo jau įtrynėte mėsą, tai viskas. Teks kepti tokią, kokią turite, o paskui bandyti gelbėtis kitaip, bandant subalansuoti skonį bedruskiu garnyru, salotomis ir pan. Sūrumą galima bandyti sureguliuoti" kitais skoniais, pavyzdžiui, saldžiu, įbėrus cukraus, ar rūgščiu, įspaudus citrinos sulčių.




6. Slapti talentai arba... kuo būtum, jeigu nebūtum virtuvės šefė?

Esu baigusi dailės mokyklą, man patinka tapyti ir, manau, turiu tam ranką. Būna, sugalvoju, kad reikia papuošti namų sieną, tai sėdu ir nutapau kokį paveikslą.


Ačiū už pokalbį.




Asmeninio archyvo nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page