top of page

Vilniuje – pirmasis romų restoranas: auksu puoštas maistas tiekiamas linkint aistros ir sveikatos


„Mes juk romai!, – juokiasi idėjos iniciatorius, romų muzikinio teatro „Sare roma“ vadovas Ištvanas Kvik, jeigu kas nustemba išgirdęs apie paauksuotą maistą.



2020 m. liepos 1-ąją Vilniuje, pačioje širdyje, tarp Rotušės ir vieno didžiausių turistų traukos objekto – Aušros vartų, atidaromas analogų Lietuvoje neturintis romų kulinarinio paveldo restoranas – „Gypsy Lounge & Grill”


Pirmas Europoje

„Drįsčiau teigti, jog analogo nėra ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Kiek keliavau, domėjausi, neradau tokios vietos, kur galėtum paragauti būtent romų kulinarinio paveldo patiekalų. O mūsų patiekalai, patikėkite, tikrai išskirtiniai – nė viena kita tauta niekada neturėjo tiek galimybių praturtinti savo kulinarinį paveldą. Romų klajokliškas gyvenimo būdas – didžiulis privalumas, juk keliaudami iš vieno krašto į kitą, iš vienos šalies į kitą šalį, susirinkome skaniausių receptų, pamatėme įmantriausius maisto gaminimo būdus, sužinojome gardžiausių patiekalų paslaptis... O kas gali pavykti pridėjus dar ir čigoniškos išmonės, savų, iš kartos į kartą perduodamų paslapčių, o gal net ir magijos?“, – juokiasi Ištvanas.



Margas kaip pasaulis valgiaraštis

Padedama žinomo šefo Ruslano Bolgovo „Gypsy Lounge & Grill” komanda sukūrė meniu, kuriame yra ir romų guliašas, ir romų pyragas Savijako, ir aštri sriuba Humer ir kiti romų tradiciniai patiekalai, tačiau jame sutilpo ir visa, ką geriausio romai rado klajodami po pasaulį, taigi, čia rasite įvairiausių pasaulio skonių – paragausite ir romų stiliumi gamintos iš italų pasiskolintos picos, ir mėsainio, o ir gurmanai neliks nusivylę: valgiaraštyje yra auksu puoštų patiekalų!



Daug muzikos, ugnies ir aistros

Tikri romai negali gyventi be muzikos, gitaros, smuiko skambesio. „Nedaugelis žino, bet romų džiazas yra išskirtinis, taip pat savo tautoje turime ir daugybę šiuolaikinės muzikos kūrėjų, puikių muzikantų ir atlikėjų, – sako Ištvanas. – Stengsimės lankytojams suteikti galimybę susipažinti su įvairia ir įdomia romų atliekama muzika, todėl kiekvieną ketvirtadienį bus rengiami nedideli koncertai“.

Atsidaryti iškart po karantino nėra lengva, tačiau Ištvanas sako tikintis sėkme ir kviečia visus pasinerti į kulinarinę kelionę po visą pasaulį, kur kiekvienas patiekalas sukurtas su romams būdinga išmone, šlakeliu karštos muzikos, ugnies ir būtinai – gurkšniu meilės ir aistros. „Drąsiai galiu sakyti – sveiki atvykę į kulinarinę GYPSY bričką: važiuojam, Ai da!”




Vmgonline.lt skaitytojai bene pirmieji gali žvilgtelėti į romų restoranėlio meniu. Jūsų dėmesiui kulinarinio paveldo patiekalai:


Tradicinė romų arbata (2,90 eur)

Juoda arbata, džiovinti ir švieži vaisiai.

Tai arbata, kuri verdama kiekvieno romo namuose. Patiekiama su cukraus gabalėliu bei nuoširdžiu šeimininkės sveikatos ir energijos palinkėjimu.


Aštri tradicinė romų sriuba HUMER kerai” (5,90 eur) Ilgai virtas sultinys (jautienos ir avienos), jautienos ir avienos mėsa, pomidorai, paprika, čili pipirai, prieskoninės žolelės, rankų darbo tešlos lapeliai.

Tai sriuba, praskaidrinanti akis ir mintis, suteikianti naują kvėpavimą. Įkvepianti ir viliojanti naujiems potyriams. Patiekiama su gera nuotaika.


Guliašas „Budulajaus sapnas“ (6,90 eur)

Troškinta kiauliena, cukinijos, įvairių spalvų paprikos, morkos, pomidorų pasta, prieskoninės žolelės ir dar kai kas, ko atskleisti negalima.

Šis guliašas troškinamas ilgai kaip Budulajaus kelionė per pasaulį. Patiekiama su stiprybės, sveikatos ir ištvermės palinkėjimu.


Veganiškos grill salotos „Lutika“ (4,50 eur)

Paprika, baklažanai, rauginti ir šviežūs agurkai, paprika, baklažanai, kepti grilyje.

Patiekiama su duonos traškučiais, čigoniško laužo kvapniu dūmu bei linksma romų šokio muzika.


Romų tradiciniai balandėliai „Sarmale“ ( 5,90 eur)

Malta jautienos ir kiaulienos mėsa, tradicinis romų padažas su keptomis ant laužo daržovėmis.

Patiekiami su virtomis bulvėmis bei linkėjimu lengvo kelio ir palankaus vėjo.


Tradicinis romų pyragas „Savijako“ (4,50 eur`)

Įdarytas varške bei karamelizuotomis razinomis.

Patiekiamas su ledais ir citrinos žievelės drožlėmis, linkint saldžios meilės ir aistringų jausmų.




„Gypsy Lounge & Grill” nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page