top of page

Velykos be jo nebus Velykos: dar negirdėti šokoladinio kiaušinio siurprizai

Visą savaitę kalbėję apie tai, kaip pasninkauti, pasidengti Velykų stalą, išsirinkti kiaušinius, juos marginti, valgyti ir aukščiausia susibūrimo nata paversti į kambarį atneštą Velykų bobą, prisiminėme, be ko dar Velykos nebūtų Velykos. Prie darbo stalo susėdusi VMG komanda dalijosi įsimintiniausiais „Kinder Surprise“ kiaušiniuose rastais žaisliukais (kam liūtukai, kam begemotai, o jaunesnėms kartoms – neoniniai vaiduokliai). Ir nėra ko gėdytis, jei pirkdami jų vaikams į krepšį įsimetate vienu daugiau. Na, suprantate. Nesvarbu, kokio amžiaus būtumėte, šie šokoladiniai kiaušiniai vis dar gali pateikti daug siurprizų.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Pirmoji 1962 m. šokoladinius kiaušinius su žaisliuku viduje sukūrė argentiniečių kompanija „FelFort“. Jų kiaušiniai buvo pavadinti „Jack“. Vėliau, 1974 m., šį konceptą įsisavino ir italų „Ferrero“. Žodis „įsisavino“ gali būti per silpnas, mat pirmoji pagaminta „Kinder Surprise“ partija buvo išparduota per valandą.

Visame pasaulyje populiarūs „Kinder Surprise“ yra leidžiami specialiomis kolekcijomis ir skirtingomis kalbomis. Savo tėvynėje Italijoje ir Ispanijoje jie parduodami kaip „Kinder Sorpresa“, Vokietijoje – „Kinder-Eier“, Portugalijoje ir Brazilijoje – „Kinder Surpresa“, Švedijoje ir Norvegijoje – „Kinderoverraskelse“, Jungtinėje Karalystėje ir daugumoje kitų šalių – „Kinder Surprise“. Tikrųjų „Kinder Surprise“ žaisliukų kapsulės visuomet bus geltonos, nors anksčiau ir buvo spalvotos. Taip jos siejamos su geltonais vištų kiaušinių tryniais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Nors šokoladiniai kiaušiniai orientuoti į vaikus, dažniausi jų žaisliukų kolekcionieriai yra suaugusieji. Pasaulyje yra apie milijonas kolekcionierių ir 800 tūkst. iš jų gyvena Vokietijoje. Įspūdingiausią privačią „Kinder Surprise“ žaisliukų kolekciją sudaro apie 8 tūkst. žaisliukų. Didžiausią vertę turi rankomis spalvintos ir metalinės figūrėlės. Retų žaisliukų kainos internetiniuose aukcionuose gali siekti ir tūkstantį eurų už vienetą. Dar vienas stulbinantis faktas: 2007 m. „eBay“ aukcione buvo parduota 90 tūkst. žaisliukų, kurių vertė – 30 tūkst. eurų.

Siurprizus-žaisliukus kuria „Ferrero“ komanda arba nepriklausomi dizaineriai. Visi jie yra gaminami Italijoje. Įprasta, kad garbė sukurti naujos linijos žaisliukus yra skiriama jau žinomiems menininkams. Tarp jų – garsus prancūzų iliustratorius André Roche, piešęs „Tom and Jerry“, „Mickey Mouse“, „Donald Duck“, „Pink Panther“ komiksus.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Kinder Surprise“ galima įsigyti visame pasaulyje, išskyrus Čilę ir JAV. Čia, formaliai aiškinant, dėl nevalgomo objekto įsiterpimo valgomame objekte ir grėsmės užspringti (toks potvarkis JAV buvo priimtas dar 1938 m.) jie buvo uždrausti. 2012 m. netgi buvo bandoma pateikti peticiją Baltiesiems rūmams, bet, nesurinkusi pakankamai paraiškų, ji buvo atmesta. Ką daro amerikiečiai? Šokoladinius kiaušinius jie valgo Kanados sienos pusėje, nes bandymas pervežti „Kinder“ yra įkainotas 2500 dolerių (~2354 Eur) bauda. „The National Post“ duomenimis, 2011 m. JAV ir Kanados pasienyje buvo konfiskuota 60 tūkst. kiaušinių.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kiaušinių įvežimo į JAV tema yra kasmet atnaujinama ir grindžiama tuo, kad mažiausieji net negeba patys atidaryti kapsulės, o ką jau bekalbėti apie paspringimą ja. Tačiau „Kinder Surprise“ pakuotė byloja, kad kiaušiniai yra skirti vaikams nuo trejų metų. Atskleidžiant „siurprizą“ juos turėtų prižiūrėti tėvai. Faktas lieka faktu, kad nuo 1989 m. paspringę „Kinder Surprise“ detalėmis ir nuo to mirę yra septyni vaikai. Prieš metus „Kinder Surprise“ buvo uždrausti ir Čilėje, kuri tokį pasirinkimą grindė mintimi, kad daug cukraus sudėtyje turintis šokoladas negali būti populiarinamas komercinėmis subtilybėmis. Čia „McDonald’s“ meniu negalima rasti ir vaikų rinkinio „Happy Meal“.

Kaip bebūtų, per metus iš viso yra pagaminama net 1 mlrd. 200 mln. šokoladinių kiaušinių, o per vieną sekundę 40 jų yra parduodama. Kiek kiaušinių galėjo būti parduota per šį laiką?

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page