top of page

Tinklaraščio SKANIAI SVEIKAI kūrėją Aušrą Londonas įkvėpė gyventi sveikai, bet gardžiai

Tinklaraštis SKANIAI SVEIKAI gimė nusprendus radikaliai keisti mitybą. Pusfabrikačius ir saldumynus tinklaraščio kūrėja Aušra pakeitė liesa mėsa, žuvimi, daržovėmis, sumažino cukraus suvartojimą. Kaip jai sekėsi ši maisto kelionė ir kaip valgyti skaniai, bet nenuobodžiai, ji pasidalys šiame interviu!


VMGonline
Tinklaraščio SKANIAI SVEIKAI kūrėja Aušra

Kaip gimė Jūsų tinklaraštis?

Tinklaraštis gimė pakeitus mitybos įpročius ir nusprendus radikaliai keisti viską, ką valgau. Pusfabrikačius ir saldumynus pakeičiau liesa mėsa, žuvimi, daržovėmis, sumažinau cukraus suvartojimą. Dalinausi savo maisto kelione su draugais, vėliau socialiniuose tinkluose, tada gimė tinklaraštis, kuris gyvuoja jau 3-4 metus.

Mokinausi gaminti, o spalvingas gyvenimas Londone įkvėpė įvairiems patiekalams bei naujiems skoniams. Nors ir buvo daug ne itin sveikų pagundų, noras sulieknėti ir meilė kokybiškam, natūraliam maistui nugalėjo.

Ateityje norėčiau dirbti tik su maistu, receptų kūrimu, įvairiais kulinariniais projektais. Stengiuosi savęs nestatyti į jokius rėmus, imtis įvairių kūrybiškų ir širdžiai mielų darbų ir tiesiog būti spontaniška. Minčių yra daug: be galo noriu tapti mitybos specialiste, alyvuogių aliejaus someljė, ir niekada nenustoti domėtis. Na, o sparčiai augantis tinklaraštis lydės mane kaip mano darbų ir mitybos dienoraštis, įkvepiantis visus valgyti skaniai ir sveikai.


Kaip karantino metu pasikeitė mitybos įpročiai?

Mitybos įpročiai pasikeitė, stengiamės valgyti tai, ką turime, o pritrūkus kažkokio produkto nebevažiuojame jo pirkti, tiesiog improvizuojame su patiekalais ir stengiamės verstis tik su tuo, ką turime.

Žinoma, sunkoka buvo dėl sumažėjusių šviežių daržovių kiekio, ypač karantino pradžioje, tačiau be galo džiaugiuosi, jog atsirado daug smulkių verslininkų, pristatančių daržoves, uogas ir vaisius tiesiai į namus.

Pinigų sutaupome nemažai, šiuo metu išleidžiame du ar tris kartus mažiau, negu iki karantino pradžios.

Ar pirkote produktų atsargai?

Šiek tiek pirkome, bet proto ribose. Kadangi laukiuosi, nenorėjau vaikščioti po parduotuves. Rinkomės šaldytą žuvį, mėsą, makaronus, kruopas ir tai, ką valgome įprastai.



Karantino metu beveik visa laiką praleidžiame namuose. Kaip galima sutaupyti maistui?

Visų pirma, nesigundyti užsisakinėti maisto, kol jo turi namuose. Kadangi mėgstu planuoti savaitės meniu (tai, ką valgysim), o dar ir turėjau daug laisvo laiko, buvo puiki proga peržiūrėti atsargas ir susigalvoti, ką gaminsim iš produktų, esančių namuose.

Peržiūrėkite šaldytuvo, šaldiklio, spintelių turinį. Jeigu patogiau, susirašykite visus produktus ant popieriaus: man tas labai padeda greitai peržvelgti, ką turiu, nereikia mėginti prisiminti ar kas kartą kuistis po spinteles ir ieškoti tam tikrų produktų. Produktą pabaigus, išbraukiu jį iš sąrašo, ir taip iš karto galiu patogiai matyti ką turiu, ir ko jau nebe. Išties radau daug produktų, apie kuriuos jau buvau pamiršusi, tad nieko nepirkdami be problemų prasimaitinome net 3 savaites. Taip pat daug sutaupėme laikinai atsisakę ėjimo į kavines.

Šiuo metu fiziškai keliauti negalime, tad galbūt keliaujate savo virtuvėje?

Taip, nuo vienos spintelės iki kitos, dar iki šaldytuvo! Jeigu rimtai, tai atsirado noras užkandžiauti, valgyti ne taip sveikai. Greičiausiai iš nuobodulio, ir dar dėl to, jog dėl vietos stokos, darbo iš namų vietą, teko įrengti netoli šaldytuvo. Stengiuosi visada turėti jau nuluptų morkų, riešutų, obuolių užkandžiams, na, ir svarstykles netoliese, dėl visa ko.



Ar karantino metu atradote kokį ypatingą receptą?

Išties karantino metu prisiminiau tai, ko arba niekada nesu gaminusi, arba nevalgiau bent 10 metų. Pirmą kartą gyvenime kepiau kugelį, po to sekė bulviniai blynai, kibinai, žemaičių blynai.. Tiesiog viskas, ką gamindavo mama ir, ko sau neleidžiu valgyti įprastai. Buvo įdomu prisiminti vaikystės skonius, tuo pačiu buvo tikra atrakcija ir karantino meniu paįvairinimas.


O su VMGonline.lt skaitytojais noriu pasidalinti šiais lengvai paruošiamais receptais:


Sumuštinis su avokadu


Sumuštiniai su avokadu yra sveiki, greiti ir sotūs pusryčiai, o pasirinkus sveikus ir mums naudingus ingredientus dar ir padarysime didžiulę paslaugą savo kūnui, kuris mums už tai vėliau padėkos!


Turit problemų renkantis avokadus? Leiskit jums padėti! Visada vadovaujuosi keliomis pagrindinėmis taisyklėmis:

  1. Avokadas turi vizualiai gerai atrodyti, neturėti neaiškių įdubimų.

  2. Lengvai paspaudus vaisių jaučiasi, jog jis minkštas? Puiku, bus prinokęs. Jei vaisius pernelyg minkštas, gali būti pernokęs, na, o jei kietas – nesunokęs. Tokius ne visada pavyksta sunokinti.

  3. Avokado kotelis neturėtų būti rudas (rodo vaisiaus pernokimą) arba žalias (rodo nesunokimą). Geltonas – geras ženklas, avokadas turėtų būti pasiruošęs keliauti tiesiai į lėkštę! Tiesa, parduotuvėje lupinėti avokado kotelius būtų švelniai tariant netaktiška, tad rekomenduočiau naudotis pirmais dviem metodais.



Ingredientai


  • Juoda ruginė duona be cukraus;

  • Humusas;

  • Gražgarstė;

  • Avokadas;

  • Citrinų sultys;

  • Druska;

  • Pipirai;

  • Fetos sūris;

  • Daigai.


Gaminimo eiga


  1. Ant duonos tepame humusą, dedame nuplautą gražgarstę. Ant viršaus – avokado rožę, kurią lengvai apšlakstome citrinų sultimis, kad avokadas neruduotų. Apiberiame druska ir pipirais.

  2. Puošiame daigais, fetos sūriu.


Meksikietiškas bolivinės balandos troškinys


Ingredientai


  • 1/2 raudonojo svogūno;

  • 1 raudonoji paprika;

  • 3 česnako skiltelės;

  • 1 puodelis bolivinės balandos;

  • 300 ml daržovių sultinio;

  • 1/2 skardinės raudonųjų pupelių

  • 1/2 skardinės kukurūzų;

  • 1 skardinė smulkintų pomidorų.


Prieskoniai:

  • 1 a. š. paprikos;

  • 1/2 a. š. malto kumino;

  • Druskos;

  • Pipirų;

  • 1/2 laimo sulčių;

  • Laiškinių svogūnų;

  • Petražolių.




Gaminimo eiga


  1. Puode įkaitiname šiek tiek aliejaus ir apkepiname smulkiai pjaustytą svogūną.

  2. Suberiame smulkintus česnakus su supjaustytais paprikos kubeliais, pakepiname dar porą minučių.

  3. Į puodą suberiam nuplautas bolivinės balandos kruopas, kukurūzus, pupeles, pomidorus, ir viską užpilame sultiniu. Suberiame paprikos miltelius, kuminą, druską ir pipirus, išmaišome.

  4. Puodą uždengiame dangčiu ir verdame apie 20 minučių. Beverdant patiktiname, ar nesvyla, ir jeigu reikia pamaišome.

  5. Įmaišome laimo sultis, smulkintus svogūnų laiškus ir petražoles. Patiekiame karštą.


Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page