top of page

Sprogstamasis vitaminų užtaisas


Tikriausiai niekam nekyla abejonių, kad žiemą populiariausiais vaisiais tampa citrusinių šeimos atstovai. Deja, natūraliai šie vaisiai Lietuvoje neauga, todėl mus pasiekia tik nedidelė dalis jų rūšių, iš kurių žinomiausiais galima laikyti citriną, apelsiną, mandariną ir greipfrutą. Tačiau net ir jie vadinamosios citrusų revoliucijos metu tapo pagrindu sukurti ne vieną hibridinę citrusinių vaisių rūšį. Kviečiame plačiau susipažinti su citrusinių vaisių palete tam, kad kitą kartą nereikėtų sukti galvos stovint prie lentynų.

Jei norite saldžių mandarinų, rinkitės ispaniškus

Tikrieji mandarinai

Tikrieji mandarinai gauti sukryžminus mandariną ir kartųjį apelsiną. Šį mandariną nuo kitų atskirsite pagal dydį ir storą, minkštą, ryškiai oranžinę žievelę. O svarbiausia, kad žievelė lengvai nusilupa, taigi nereikia ilgai vargti. Tanžerinas, kurio garbei dažnai vadinamas šis mandarinas, yra svarbus Maroko uostas, kuris ilgai buvo laikomas pagrindine mandarinų eksporto vieta. Tačiau kalbininkai rekomenduoja vengti tokio pavadinimo, nes tai nėra biologinis terminas.

Patarimas. Jei norite saldžių mandarinų, rinkitės ispaniškus. Juos atskirsite pagal dydį (kur kas didesni), spalvą (ryškiai oranžiniai) ir žievelę (išsiskiria stora grubesne lengvai besilupančia žievele).

Klementinai

Išvesti sukryžminus kelias mandarinų veisles su karčiaisiais apelsinais. Jie dar vadinami „kalėdiniais“ mandarinais, nes jų sezono pikas – Kalėdų laikotarpis. Šiuos mandarinus taip pat lengva lupti, jie labai saldūs ir besėkliai. Klementinams pavadinimas suteiktas jų kūrėjo prancūzų misionieriaus Clemento Rodiero garbei. Viena iš klementinų rūšių yra ir ispaniški clemenules mandarinai, kurių netrūksta mūsų parduotuvėse žiemą.

Tikrasis apelsinas

Šie apelsinai dar vadinami „kiniškais obuoliais“. Geriausia šiuos vaisius skanauti nuo lapkričio mėnesio, po pirmųjų šaltų naktų, kai yra idealus rūgščių ir cukraus santykis. Pasaulyje yra apie 1000 apelsinų veislių – vienos jų pasižymi saldumu, o kitos gali būti labai rūgščios. Didžiausia apelsinų eksportuotoja yra Brazilija, iš kurios išvežamų mandarinų kiekis beveik lygus JAV, Indijos ir Kinijos bendram apelsinų eksportui. (reikia, kad Paulius žemėlapį mini nupieštu)

Patarimas. Gamindami krembriulė naudokite ne įprastą, o apelsinais kvepiantį cukrų, kurį labai paprasta pasidaryti. Pirmiausia gerai nuplaukite apelsiną ir aštriu peiliu ar skustuku nuskuskite jo žievelę. Tik be baltosios dalies! Kuo smulkiau susmulkinkite žievelę. Kitas etapas – džiovinimas. Tai galite padaryti dviem būdais. Palikti džiūti natūraliai arba apie 20 minučių palikti iki 40 °C įkaitintoje orkaitėje. Po to sumaišykite paruoštą žievelę su cukrumi ir uždarykite inde. Turėkite kantrybės – kuo ilgiau laikysite, tuo labiau cukrus perims apelsinų kvapą. Beje, kvapniajam cukrui gaminti galite panaudoti bet kurio citrusinio vaisiaus žievelę!

Kruvinasis apelsinas

Kruvinuoju apelsinu vadinamas greipfruto (pomelo) ir mandarino hibridas. Kaštoninę spalvą šiam apelsinui suteikia antocianinai. Dėl savo ryškaus pigmento kruvinasis apelsinas turi daugiau organizmui naudą teikiančių antioksidantų nei kiti citrusiniai vaisiai.

Patarimas. Pagal savo maistines savybes apelsinų, kaip ir kitos, sultys prilyginamos kasdienio vartojimo maisto produktams, tokiems kaip mėsa ar duona. Tad gerdami jas nepamirškite saiko, nes sultys, priešingai nei vanduo, turi nemažai kalorijų. Pavyzdžiui, stiklinėje apelsinų sulčių yra apie 100 kcal.

Greipfrutas

Šio vaisiaus pavadinimas iš anglų kalbos (grapefruit) verčiamas kaip vynuogiškas vaisius. Sunku patikėti, bet šis nemažas vaisius auga kekėmis kaip ir vynuogės! Jei žievelė geltona arba rausvai geltona, vaisius prinokęs. Dar vienas skiriamasis greipfruto bruožas – kartumas, dėl kurio vieni jo nemėgsta, o kiti dievina. Greipfrutai gali tapti puikia jūsų pusryčių sudedamąja dalimi. Juk manoma, kad suvalgius bent pusę šio vaisiaus prieš valgį sparčiau deginamos kalorijos.



Didysis greipfrutas (pomelo)

Gerokai didesnis už įprastą greipfrutą ir, kas dar svarbiau, jis neturi greipfrutui būdingo kartumo. Lietuvoje didžiuosius greipfrutus įprasta vadinti tiesiog pomelo, tai – angliškas jų pavadinimas. Greipfrutuose gausu vitaminų A, C, B, kalio, eterinių aliejų. Šie greipfrutai – tikri dičkiai, kai kurių svoris gali siekti iki 10 kg. Teigiama, kad jie malšina ir alkį, ir troškulį. Todėl valgyti greipfrutus dažnai patariama trokštantiems sulieknėti.

Tangelas

Mandarino ir greipfruto hibridas. Dėl savo formos (prie stiebo susiformavusio „čiulptuko“) šie vaisiai dar vadinami medaus varpeliais. Jų dydis – kaip suaugusio žmogaus kumščio. Taigi panašūs į apelsiną, tačiau skoniu primena mandarinus, o žievelė, palyginti su apelsinu, daug lengviau lupasi.

Paprastoji citrina

Citrinos – ne tik vitamino C šaltinis. Joje gausu medžiagų, valančių nuodingąsias medžiagas iš kepenų ir žarnyno, taip pat vitaminų B1, B2, P, D. Citrina apsaugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, skatinančių senėjimą. Iš kitų citrusinių vaisių, atvežamų pas mus, citrina išsiskiria ryškia geltona spalva ir aromatu, dėl to ji yra nepakeičiama aromatizuojant gėrimus.

Patarimas. Išnaudokite citrinos savybes ne tik ruošdami maistą, bet ir valydami namus. Juk citrina – pripažinta kaip puiki valymo priemonė! Beje, ji taip pat puikiai šalina ir nemalonius kvapus. Pavyzdžiui, jei norite pašalinti kvapus iš šaldytuvo, palikite jame ant lėkštelės padėtą citrinos griežinėlį. O atskiestos citrinų sultys ne tik išvalo dėmes iš pjaustymo lentelių, bet ir padeda sunaikinti mikrobus.



Žalioji citrina (lime)

Šią citriną nuo jos sesers skiria ne tik žalia, „neprinokusio“ vaisiaus spalva, bet ir rūgštingumas. Žalioji citrina kur kas rūgštesnė ir kartesnė, pikantiškesnio skonio, kuris išskiria ją nuo kitų citrusinių vaisių. Žalioji citrina yra neatsiejama daugybės kokteilių gamybos dalis, be jos neįsivaizduojama ir tailandietiška virtuvė. Pavyzdžiui, vieną populiariausių šios virtuvės padažų nam pla prig sudaro žaliosios citrinos sultys, žuvies padažas ir smulkinta aitrioji paprika.

Mejerio citrina

Laikoma paprastosios citrinos ir mandarino arba apelsino hibridu. Jos odelė, kaip ir paprastos citrinos, yra geltona, tačiau pats vaisius ne toks pailgas, apvalesnis. Be to, odelė plona, o sunokusi ši citrina įgauna švelnų mandarino atspalvį. Vaisius saldesnis, ne toks rūgštus kaip kiti jo citrusiniai giminaičiai. Minkštimas – tamsiai geltonos spalvos. Šios citrinos populiarios JAV.

Citronas

Didžiausias iš visų citrusinių vaisių. Jo ilgis – 12–40 cm, skersmuo – 8–28 cm. Pailgas, citrininės arba oranžinės spalvos, labai stora (net 2,5–5 cm) odele. Vaisiaus minkštimas labai rūgštus, sausas ir šviežias nevalgomas, tačiau naudojamas konditerijos pramonėje, uogienių gamyboje. Žievelė aromatinga, valgoma išvirta cukruje, iš jos išgautas eterinis aliejus naudojamas kulinarijoje.

Kinkanas

Plona, glotni kinkano odelė gali būti valgoma su minkštimu (tik nepamirškite jos gerai nuplauti!). Be to, žievelė yra saldi, o minkštimas – rūgščiai saldus, todėl odelė gali būti valgoma ir viena. Nelupti, gabaliukais supjaustyti vaisiai valgomi tada, kai norima pajusti skonių kontrastą. Kinkano vaisiai yra apvalūs, geltonai oranžiniai, nėra labai sultingi. Jie turi mažai sėklų.

Patarimas. Alyvuoges martinio kokteiliuose pakeiskite kinkanais. Kokteilių plaktuve sumaišykite džiną (4 dalys), romą (dvi dalys), sausą vermutą (1dalis) ir ledukus. Kokteilį pilkite į atvėsintą martinio taurę. Kinkaną supjaustykite nedidelėmis skiltelėmis ir sudėkite į paruoštą kokteilį.

Naujausi įrašai

bottom of page