top of page

Specialistai pataria, kaip rinktis duoną ir jos gaminius

Ne veltui sakoma „Duona kasdieninė": be jos vargiai išsiverstume. Daugelis mūsų kasdien suvalgome bent kelias riekeles mėgstamos duonos. Gamintojai, atsižvelgdami į pirkėjų poreikius, siūlo įvairių jos rūšių – kvietinė, ruginė, viso grūdo dalių, su saulėgrąžomis, bemielė, be pridėtinio cukraus ir daug kitų.

Ar duona, kurią mėgstate, yra palankiausia sveikatai? Specialistai pataria, į ką atkreipti dėmesį.


patarimai, kaip išsirinkti duoną, vmgonline


Trumpa sudėtis – gera duona

Pasak dietistės Živilės Dumbraitės, norint išsirinkti sveikesnį ir maistingesnį gaminį, pirmiausia reikia atidžiai perskaityti ženklinimo etiketę – joje bus visa naudinga informacija. Produkto sudedamosios dalys nurodomos pagal svorį mažėjančia tvarka. Tai reiškia, kad pirmojo ingrediento gaminyje bus daugiausiai, o paskutinio – mažiausiai.

„Verta susipažinti su maistine verte, duonoje esančių priedų kiekiu. Paprastai, bet sveikesnei duonai reikia labai nedaug ingredientų – tik gerų miltų, vandens ir druskos. Kuo trumpesnė sudėtis, tuo geriau“, – sako Ž. Dumbraitė.


Viso grūdo dalių miltai – sveikesni

Specialistė pataria atkreipti dėmesį į pagrindinę duonos sudedamąją dalį – miltus. „Visuomet prioritetą teikiu iš viso grūdo dalių miltų pagamintai duonai, nes joje didesnis organizmui naudingų skaidulų kiekis. Miltai taip pat nulemia ir skonio savybes. Ruginių miltų duona bus rūgštesnė, o kvietinė – natūraliai saldesnė. Nors dėl skonio nesiginčijama, tačiau mano vertinimu, sveikesnė duona gali būti tokia pat skani kaip ir ta, kurioje daugiau cukrų ar konservantų.

Cukraus, druskos bei skaidulų kiekis mūsų racione taip pat svarbus. Ieškantiesiems sveikesnės duonos, rekomenduoju rinktis tokią, kurios sudėtyje yra ne daugiau nei 5 g cukraus 100 g. produkto, druskos – ne daugiau 2 g, o skaidulų kiekis yra ne mažesnis nei 6 g.“, – pataria Ž. Dumbraitė.


patarimai, kaip išsirinkti duoną, vmgonline

Su grūdais – kaloringesnės

Duona, kurioje gausu papildomų priedų, pavyzdžiui, sėklų, neskaldytų grūdų, džiovintų vaisių, yra kaloringesnė. Tačiau nereiškia, kad tokią duoną reiktų išbraukti iš savo mitybos raciono.

„Kalorijos nėra svarbiausias kriterijus renkantis duoną. Mano patarimas – jų neskaičiuoti, o vadovautis alkio ir sotumo jausmu. Reikia stengtis valgyti kuo įvairesnį maistą, mėgstamą duoną derinti su baltymų turinčiais produktais, pavyzdžiui, humusu, mėsa, žuvimi, taip pat riebalų turinčiais gaminiais – avokadu, sūriu, riešutų sviestu ar kitais. Sumuštinio nepamirškite pagardinti mėgstamomis daržovėmis“, – pataria dietistė Ž. Dumbraitė.


Klausykite savo organizmo!

Bendrovės „Vilniaus duona“ produktų kūrimo vadovė Baltijos šalims Snieguolė Šoblinskienė taip pat pritaria, kad mityboje svarbiausia klausytis savo organizmo ir aklai nesivadovauti kalorijų kiekiu. Priešingu atveju atsisakysime organizmui naudingų produktų, nors jie ir kaloringesni. „Skaitant duonos etiketę būtų klaidinga vadovautis tik kalorijų skaičiumi. Labai svarbu atsižvelgti į kitas savybes – miltų rūšį, gamybos būdą, cukraus, druskos, baltymų, angliavandenių, skaidulų, priedų kiekį. Pavyzdžiui, sėklų turinti duona – kaloringesnė, tačiau daugiausia kalorijų gauname ne iš jų, o iš miltuose esančių angliavandenių, kurie reikalingi mūsų smegenims“, – sako specialistė.

Pasak S. Šoblinskienės, nors sėklos turi daugiau riebalų ir kalorijų, jos kartu pasižymi teigiamomis savybėmis – yra praturtintos geraisiais riebalais, vitaminais ir mineralais, todėl tokios duonos nereiktų atsisakyti.

„Mityboje turėtume išlaikyti pusiausvyrą, duoną ar kitus gaminius rinktis atsižvelgdami į gyvenimo būdą, imuninę sistemą. Pavyzdžiui, aktyviai sportuojantis asmuo rinksis daugiau baltymų turinčią duoną. Džiugu, kad vis daugiau vartotojų skiria dėmesio mitybai, ieško sveikesnių pasirinkimų. Mano vertinimu, duona yra vienas iš sveikiausių produktų, o jei ta duona ruginė ir viso grūdo dalių miltų – tai tikra „skrandžio šluota“ gerąja prasme“, – teigia S. Šoblinskienė.


Skanaus!





VILNIAUS DUONA archyvų nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page