top of page

Pirma kava mieste: lauko kavinės atsidaro, bet tik paisantiems taisyklių

Pamažu galimybė su draugu išgerti kavos mieste ir vėl tampa realybe, o ne tik graiu prisiminimu iš praeities. Šiandien jau galite išgerti kavos ar suvalgyti cepeliną kurioje nors mėgstamos kavinės ar restorano terasoje. Galėsite pavalgyti be kaukės, tačiau, pažeidę kitas taisykles, būsite išprašyti. Kokios jos?

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išplatintame pranešime pabrėžiama maitinimo įmonių vadovų atsakomybė užtikrinti, kad lauke įsikūrusių kavinių staliukai nuo aplink esančių pėsčiųjų takų, gyvenamųjų namų langų, laiptinių būtų nutolę bent vieno metro atstumu, o tarp lankytojų, sėdinčių prie skirtingų staliukų, būtų užtikrintas ne mažesnis nei dviejų metrų atstumas. Visi liečiami paviršiai rankenos, banko kortelių skaitytuvai ir pan. turi būti valomi ir dezinfekuojami dažniau nei įprasta, o staliukai po kiekvieno apsilankymo.


Lauko terasos.
Unsplash.com

Ką svarbu žinoti mums, išsiilgusiems kavos ir dienos pietų ne namuose?


  • Į kavines įleidžiami tik apsaugines kaukes arba kitas apsaugines veido priemones dėvintys lankytojai.

  • Stovint eilėje prie kasų būtina išlaikyti ne mažesnį nei vieno metro atstumą vienas nuo kito.

  • Lauko kavinėse prie vieno staliuko gali valgyti ne daugiau nei po du žmones, išskyrus šeimas, artimus giminaičius. Atvirose erdvėse valgantiems ar geriantiems lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių neprivaloma.

  • Vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių susirgimų kaip, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių ligos, cukrinis diabetas, lėtinės kvėpavimo organų ligos, lėtinės inkstų ligos ir kitos, pasimėgauti kava ar pietumis mieste kol kas eiti dar nerekomenduojama. Apie tai informuos ir prie kavinių bei restoranų įėjimų kabantys pranešimai.

  • Matomoje vietoje bus iškabinta informacija bei patarimai apie tinkamą rankų higieną, čiaudėjimo ir kosėjimo etiketą. Jų privalu laikytis. Maitinimo įstaiga turi sudaryti sąlygas tinkamai higienai ir rankų dezinfekcijai.

  • Jei kyla noras čiaudėti ar kosėti, rekomenduojama paėjėti atokiau nuo kitų klientų, taip pat būtina užsidengti burną ar nosį vienkartine nosine, nusisukti, o jei nosinės neturite – kosėti ar čiaudėti į drabužius, kurie nekontaktuos su atvira ranka ir veiks kaip oro filtras (į alkūnės linkį, skverną), tačiau neužsidengti burnos ar nosies delnu.

  • Rankas plauti prieš valgį, po tualeto ir būtinai grįžus namo.

  • Atsiskaityti rekomenduojama banko kortelėmis.


Gera nuotaika stiprina imunitetą, tad prieš eidami kavos, pažiūrėkite šį vaizdo įrašą. Uždaryti karantinui namuose humoro nestokojantys vaizdo įrašo autoriai pamėgino įsivaizduoti, kaip atrodys aptarnavimas kavinėse po karantino:



Būkime sveiki ir saugūs!



Naujausi įrašai

bottom of page