top of page

6 auksiniai patarimai, kaip išplakti tobulą grietinėlę desertams

Vasara, uogos ir pieno produktai – trijulė, kurią tiesiog privalu išnaudoti nuo a iki z. Vienas būdų – plakta grietinėlė ir šviežios uogos! Tai tobuliausias per penkias minutes pagaminamas skanėstas netikėtai užsukusiems svečiams pavaišinti ir namiškius palepinti.

Bet kodėl kartais ima ir nesiplaka grietinėlė? Kodėl kartais išsiplaka ne baltas purus desertas, o sviestas ir… pasukos?



Yra 3 svarbiausi dalykai, kurių turite nepamiršti, jeigu norite, kad grietinėlė gerai išsiplaktų.

  1. Riebumas – 33–36 proc. ji skirta būtent plakimui. Taip ir vadinasi: plakamoji. Mažesnio riebumo grietinėlės tinka padažams gaminti, kavai baltinti ir pan. Taip pat yra plakama naminė grietinėlė, bet šiuo atveju neaišku, kokio ji yra riebumo, todėl niekas negali garantuoti, kad ji tikrai išsiplaks.

  2. Temperatūra – grietinėlė turi būti stipriai atšaldyta.

  3. Dėmesys – akylai stebima, kaip plakasi grietinėlė.



Patikimoji

Parduotuvėse galite rasti UAT grietinėlę – tai reiškia, kad šis produktas buvo apdorotas ultraaukšta temperatūra. Dėl to jo galiojimo laikas tapo ženkliai ilgesnis – net iki kelių mėnesių. Plakamosioms savybėms įtakos tai neturi. Svarbiausia – pasirinkti tinkamą riebumą. Patirtis rodo, kad UAT apdorota grietinėlė išsiplaka geriau nei šviežia. Kadangi etiketėje nerašoma, kad tokios grietinėlės sudėtyje yra stabilizatorių, galima manyti, kad stabilesnis plakimas yra būtent temperatūros poveikio pasekmė.


Atšaldyta

Grietinėlė PRIVALO būti atšaldyta. Atšaldyta reiškia mažiausiai 12 valandų išbuvusi šaldytuve, o ne parnešta iš parduotuvės ir palaikyta šaldytuve 15 min. Grietinėlei reikia laiko atvėsti.

Tad ne trumpiau nei per naktį šaldytuve, o prieš plakant nepamaišys dar ir 5–10 min. įdėti ją į šaldiklį. Kaip ilgai ten laikyti, priklauso nuo kiekio. Jeigu turime 150 ml pakuotę, tai pakaks ir 2–3 min. Puikiai pasitarnaus ir atšaldyti plakimo indai – nepamirškite jų palaikyti šaldytuve. Kodėl reikia atšaldyti? Šaltas sviestas (irgi pieno riebalai) puikiai laiko formą. Šiltas sviestas tirpsta. Taip ir grietinėlė – nešalta ji tampa nestabili ir akimirksniu išsisluoksniuoja ją plakant.


Dėmesys

Supilkite šaltą grietinėlę į šaltą indą ir pradėkite plakti maksimaliu greičiu, nors ir labai taškysis. Labai įdėmiai stebėkite grietinėlės konsistenciją. Kai pradeda tirštėti, žiūrėkite dar įdėmiau. Svarbu pagauti momentą, kai grietinėlė tampa standi, bet dar nepradėjo „varškėti“, t. y. skirtis riebalai ir pasukos.


„Paukščio snapas". Kas tai?

Išplakta grietinėlė turi laikyti formą, būti glotni ir ant šluotelės laikyti „paukščio snapą“. Jei netyčia praleidote tą momentą ir grietinėlė pradėjo sluoksniuotis, nesinervinkite, nes dar tik pradėjo! Galima įpilti dar truputį grietinėlės ir rankine šluotele permaišyti – situacija turėtų pagerėti. Tuomet jau ilgai neplakite. Taip pat grietinėlė išsisluoksniuoja ir nuo rankų šilumos. Tad į konditerinį maišelį nedėkite viso grietinėlės kiekio, net jei jis ir telpa. Dėkite po truputį ir spauskite labai greitai.

Naujausi įrašai

bottom of page