top of page

#Devilsfoodcake dienai – rimta šokoladinė nuodėmė

Šiandien, gegužės 19-ąją minima oficiali Devil's food cake diena. Geresnės progos velniškai nuodėmingam labai šokoladiniam tortui pavadinimu „Velnio maistas" nė nesugalvosi!

Receptas velniškai ilgas, laiko sąnaudos irgi nekuklios, bet tokiai nuodėmiai taip ir priklauso.



Įdomu ir tai, kad šis saldėsis buvo sukurtas XX amžiuje, kai torto vardai privalėjo pritraukti ir sudominti klientus. Taip pat kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad pavadinimas sukurtas kaip priešprieša Angel's food tortui, kuris pasižymi šviesiu vaniliniu biskvitu ir daug lengvesniu, grietinėlės pagrindo kremu.

Kaip teigia ir torto vardas, jis tikrai nuodėmingas. Sodrūs, tamsūs it naktis šokoladiniai biskvitai praturtinami kavos aromatu. Rudasis cukrus suteikia jiems drėgnumo, tad tortas išlieka drėgnas ir minkštas. O prie šio gilaus skonio puikiai dera šokoladinis riešutų sviesto kremas, kuris, suteikdamas šiek tiek kartumo ir sūrumo, tobulai subalansuoja skanumyną. Galiausiai torto viduryje pridedamas traškus sluoksnis pagyvina tekstūrą ir paverčia šį desertą tiesiog nepamirštamu.




Gaminimo laikas: apie 1 val. pasiruošimui + 1,5 val. biskvitų kepimui + kelios valandos jų atvėsinimui + torto laikymas šaldytuve per naktį.

Vienas 20-22 centimetrų skersmens tortas


Reikia:


Biskvitams:

  • 145 gramų kambario temperatūros sviesto

  • 200 gramų baltojo cukraus

  • 70 gramų rudojo cukraus

  • 2 kiaušinių

  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

  • 120 gramų 30% grietinės

  • 2 valgomųjų šaukštų žemės riešutų sviesto

  • 285 gramų miltų

  • 75 gramų karčios kakavos miltelių

  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos

  • 3 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių

  • 150 mililitrų stiprios kavos

Biskvitų sulaistymui:

  • 110 mililitrų stiprios juodos kavos

  • 2 arbatinių šaukštelių cukraus

  • 1 valgomojo šaukšto romo

Šokoladiniam žemės riešutų kremui:

  • 125 gramų juodojo šokolado

  • 125 gramų pieniško šokolado

  • 290 gramų žemės riešutų sviesto

  • žiupsnio druskos

  • 315 gramų 35% riebumo grietinėlės

Šokoladiniam traškučiui:

  • 75 gramų juodojo šokolado

  • 50 gramų nesaldintų kukurūzų dribsnių | vadinamųjų corn flakes


  1. Pirmiausia pasiruoškite torto biskvitus. Elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite kambario temperatūros sviestą ir abiejų rūšių cukrų. Užtruksite apie 4-5 minutes.

  2. Po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite. Tuomet supilite vanilę, sudėkite riešutų sviestą ir grietinę. Viską išplakite iki vientisos masės.

  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską.

  4. Suberkite trečdalį šio sausojo mišinio į sviesto plakinį ir gerai išmaišykite. Tuomet supilkite pusę pasiruoštos kavos ir dar kartą išplakite. Taip pakaitomis, vis maišant, suberkite visus miltus ir supilkite kavą. Paskutinius suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės.

  5. 20-22 centimetrų skersmens torto formą išklokite kepimo popieriumi. Geriausia biskvitą kepti per du kartus - tuomet bus lengviau jį perpjauti, išvengsite nelygaus biskvito viršaus. Supilkite pusę pasiruoštos biskvito tešlos ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje (su vėjelio funkcija) apie 38-45 minutes. Tikslus kepimo laikas priklausys nuo to, kaip tolygiai kepa jūsų orkaitė. Ar biskvitas iškepęs galite patikrinti mediniu pagaliuku - ištraukus iš kepinio centro, jis turi būti švarus, neaplipęs tešla.

  6. Leiskite biskvitui pravėsti apie 10-15 minučių. Tuomet atsargiai peiliu apipjaukite aplink kepimo formos kraštus, kad biskvitas atšoktų ir gražiai išsiimtų. Perkelkite iškeptą biskvitą ir leiskite jam pilnai atvėsti. Tą pačią eigą pakartokite su likusia tešlos dalimi.

  7. Kol biskvitai vėsta, pasiruoškite sirupą. Puodelyje sumaišykite dar šiltą kavą ir cukrų. Kai kava pravės, supilkite romą.

  8. Pasiruoškite kremą. Abiejų rūšių šokoladą supjaustykite mažesniais gabaliukais ir suberkite į dubenį.

  9. Pasidarykite garų vonelę: nedideliame puode užvirkite šiek tiek vandens. Ant puodo statykite indą su šokoladu - dubens dugnas neturėtų siekti vandens. Tokiu būdu, nuolat maišant, kaitinkite šokoladą, kol jis pilnai ištirps.

  10. Nukėlus dubenį nuo puodo, sudėkite riešutų sviestą ir išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet nuolat maišant supilkite visą grietinėlę. Kremo nelaikykite šaldytuve ilgai, nes jis sukietės ir negalėsite pertepti torto.

  11. Pasigaminkite traškutį. Tokiu pačiu garų vonelės principu ištirpinkite šokoladą, skirtą traškučiui. Pilnai ištirpus šokoladui, suberkite kukurūzų dribsnius ir gerai išmaišykite.

  12. Torto surinkimas. Visiškai atvėsusius biskvitus išilgai perpjaukite į dvi dalis - iš viso gausite keturis biskvitus.

  13. Geriausia, ypač neturint daug patirties, tortą surinkti žiedo formos formoje, kurioje kepėte biskvitus. Į šios formos dugną dėkite pirmąjį biskvitą.

  14. Jį apšlakstykite pasiruoštu kavos sirupu ir tolygiai paskleiskite penktadalį pasiruošto kremo. Ant viršaus uždėkite antrą biskvitą, jį lengvai spustėlėkite, vėl sulaistykite sirupu. Tuomet užtepkite truputį kremo - tik tiek kad nebūtų sauso biskvito. Tolygiai paskleiskite visą, anksčiau pasigamintą, traškutį. Jo viršų aptepkite dar šiek tiek kremo. Dėkite trečiąjį biskvitą, vėl sulaistykite ir aptepkite penktadaliu kremo. Tą patį veiksmą pakartokite ir su paskutiniu biskvitu.

  15. Likusį kremą sudėkite į sandariai uždaromą indelį - jį naudosime tortui dekoruoti.

  16. Tortą geriausia palaikyti šaldytuve per naktį - tai leis skoniams labiau susilieti, o tortui sutvirtėti.

  17. Torto papuošimas. Kitos dienos rytą išimkite pasiruoštą kremą ir leiskite kelias valandas pastovėti kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštų.

  18. Išimkite tortą iš šaldytuvo ir apipjaukite torto šonus. Tuomet nuimkite metalinę sienelę ir jeigu reikia, nulyginkite torto šonus peiliu.

  19. Metalinę mentelę šiek tiek pakaitinkite virš ugnies ir nulyginkite torto viršų. Taip pat likusiu kremu aptepkite ir nulyginkite torto šonus.

  20. Galiausiai likusį kremą sudėkite į konditerinį maišelį su pritvirtintu žvaigždutės antgaliu. Ant torto viršaus išspauskite kremo bokštelius.

  21. Iki patiekdami tortą laikykite šaldytuve.



Skanaus!




Rubriką MAISTO KALENDORIUS rengia, t. y. kepa, fotografuoja ir viską užrašo, tinklaraščio wavykitchen.com autorė Banga Mudėnaitė.



Naujausi įrašai

bottom of page