top of page

Daugiau jokios gėdos: tinkamai ištarkite šiuos 11 maisto pavadinimų


Džiugu, kad jau retai beišgirsi istorijas apie išgąsdintas baristas, kai klientai ištaria ne espresso, o ekspreso. Tačiau pasaulio virtuvė – spalvinga bei unikali, tad patiekalų pavadinimai toli gražu nėra visada paprastai ištariami. Idant apsaugotumėme jus nuo gėdos jausmo nemokant papasakoti apie vietinį patiekalą ar ingredientą, pateikiame dar 11 dažnai netaisyklingai tariamų maisto pavadinimų: nuo kokteilių ir vaisių iki prancūziškos virtuvės. Patikiname, kad vietiniai visada įvertins jūsų dėmesį jų kalbai. Ir, žinoma, skatiname savo žiniomis pasidalyti su kitais.

1. Ramen. Sulietuvintas šis žodis skamba beveik taip pat, tačiau pasitikrinkite, ar tinkamai kirčiuojate: nors angliškai tai ramenai, tačiau lietuviškai – ramenai.


2. Chorizo. Ispaniškos dešros rūšis baigia nukariauti tradicinį saliamį, tad pats laikas susipažinti su tinkamu tarimu.


3. Tzatziki. Daug kur tinkantis graikiškas padažas skambės skirtingai priklausomai nuo šalies, tačiau VLKK sako, kad Lietuvoje tai – dzadzikis.


4. Mojito. Meskite lauk raidę J, keiskite ją CH ir mėgaukitės šiuo kubietišku kokteiliu.



5. Enchilada. Neleiskite, kad tarimas pakištų koją restorane.



6. Tiramisù. Šis gardus desertas nusipelno būti kirčiuojamas tinkamai – kirtis krenta į galą.



7. Paella. Pamirškite kietą lietuvių kalbą – paelija reikalauja pietietiško minkštumo.


8. Guava. Jei mėgstate šį egzotišką vaisių, verta žinoti, kad sulietuvintas jo pavadinimas – gvajava.




9. Camembert. Patikėsime jums vieną prancūzų kalbos paslapčių: raidė T gale niekada netariama. Šis stipraus skonio sūris neturi tapti kamembertu, patikiname, kad tai – kamamberas.


10. Macaron. Visų dievinamo deserto pavadinimo galo, priešingai nei daugelis mano, pailginti nereikia. O gal apskritai artimesnis būtų VLKK siūlomas migdolinio orinuko pavadinimas?

Juokingas variantas:


Tikrasis:


11. Bouillabaisse. Prancūzai, deja, supranta tik prancūzų kalbą, todėl išmokti šio gardaus žuvies troškinio tarimą tikrai nepakenks. Kita vertus, jei liežuvis lūžta, visada galima parodyti į meniu.


Visą šį tekstą galite girdėti. Užsukite čia: KLAUSYK

Naujausi įrašai

bottom of page