top of page

6 aukso vertės patarimai šaltibarščių gerbėjams

Tikras lietuvis į šaltibarščius visada įdės kokį slaptą ingredientą, kuris šiam vasaros topui suteiks tokį ypatingą poskonį, apie kurį giminėje pasklis legendos.


Šaltibarščiai, šalta sriuba, burokėliai, grūdėtosios garstyčios, kaip gaminti šaltibarščius, Alfo patarimai
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Regis, yra tokia paprasta sriuba, bet iš tiesų ji turi begales intriguojančių paslapčių, nesudėtingų, bet keičiančių skonį iš esmės. Keletas patarimų, kurių poveikis, tikėtina, patiks ir Jums:


1. Šaukštas garstyčių

Laiko patikrintas triukas, kuriam reikia ne bet kokių, o grūdėtųjų garstyčių.. Pakaks vieno šaukšto, kad bendras šaltibarščių skonis smarkiai pasikeistų į gera. Garstyčios suteiks lengvo, vos juntamo aštrumo ir rūgštelės, bet net įgudusiam šaltibarščių vertintojui nebus aišku, kas tiksliai nutiko su sriuba, kad ji taip pagerėjo.


garstyčios
Running Vita nuotr.

2. Temperatūra

Visi pripažins, kad skaniausi šaltibarščiai – tie, kurie yra maloniai vėsūs. Jokiu būdu ne kambario temperatūros (iškart dingsta pusė šios sriubos valgymo auros), ne su ledų kubeliais (čia toks pat nusikaltimas, kaip mesti ledo kubelius į šampaną). Tobulą vėsumą išgauti padės ne tik patarimai šaldytuve laikyti kefyrą iki paskutinės minutės, bet ir paprastas triukas: stiklainį su marinuotais burokėliais padėkite į šaldiklį ir jame palikite 25 min. iki šaltibarščių valgymo. Jį į sriubą supilkite prieš pat baigdami gaminti sriubą.



3. Svogūnai

Dar vienas ne kartą išbandytas patarimas, kurį galbūt girdėjote iš savo mamos ir močiutės, bet visai veltui pamiršote – gamindami sriubą į kefyrą įtarkuoti pusę svogūno burokine tarka. Svogūnas suteikia papildomo skonio laiškinio svogūno ir krapų derinio ansambliui, vienintelis įspėjimas – tokią sriubą rekomenduojama suvalgyti iškart. Jei planuojate ja mėgautis kitą dieną, turėkite omenyje, kad svogūno aromatas su laiku gali pernelyg suintensyvėti.


4. Laikas

Svarbu ne tik tai, ką dedame į sriubą, bet ir KADA, ką, po ko dedame. Štai kodėl tiks ir didelės dalies šaltibarščių asų taikoma taisyklė agurkus, svogūnus ir krapus supjaustyti, sudėti į dubenį ir pabarsčius druska palikti pusvalandžiui, kad išsiskirtų sultys. Taip paruošti ingredientai dovanos skanesnę ir kvapnesnę sriubą.


5. Marinuoti agurkai

Na, ir kokia gi čia naujiena, pasakysite. Net pirmokas žino, kad į šaltibarščius supjaustoma visa armija šviežių agurkų. Tačiau kalbame ne apie šviežius, o marinuotus agurkus. Sutarkuokite du vidutinio dydžio marinuotus agurkėlius ir dar į sriubą šliūkštelėkite 1/3 stiklinės skysčio, kuriame tie agurkai plaukiojo. Kai tai padarysite, gailėsitės, kodėl to triuko neišbandėte anksčiau, nes jis keičia šaltibarščių gaminimo biografiją iš esmės.




6. Krienai

Yra dar vienas ingredientas, kuris poveikiu garsiajai rožinei sriubai galėtų varžytis su garstyčiomis. Ir jūs jį puikiai žinote, tačiau daugumai nė į galvą nešautų atsukti tą mažą krienų indelį ir pakabinus vieną kupiną šaukštą įdėti jį į šaltibarščius, kad šie jau niekada nebebūtų tokie, kokie buvo gerąja prasme. Pakaks apie tai skaityti – pabandykite, ir daugiau klausimų nebekils. Pasirodo, šiai sriubai švelnūs aštrumo akordai tinka labiau, nei galėjote tikėtis.



Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page