top of page

Karšto sumuštinio ABC: kaip pasigaminti skaniausią ir traškiausią?

Skrudinta duona, sūris ir dar keli mėgstami ingredientai arba tai, ką radote šaldytuve ir į orkaitę. Atrodo, nėra paprasčiau paruošiamo patiekalo, nei karštas sumuštinis? Neapsirikite. Tiksliau, viskas priklauso nuo to, ko tikitės, nes tinkamai paruoštas karštas sumuštinis iš greito užkandžio gali būti pakeltas į houte couture lygį!


karštas sumuštinis, receptas, pusryčių patiekalai
Shutterstock.com nuotr.

Duona. Rinkitės kokybišką skrudinimui skirtą ar natūralaus raugo duoną. Jos skylutės turėtų būti ne didesnės nei 0,5 cm, kitaip sūris išbėgs. Taip pat tinka itališka čiabata, prancūziška boule, netgi pusiau perpjauta šviežia dešrainių bandelė.

Labai svarbu duoną supjaustyti tinkamo storio riekelėmis. Pasitreniruokite ir siekite 1 cm. Per plonai supjaustyta duonos riekė persigers sūriu, o storiau – taps pernelyg traški, nors sūris viduje dar nebus pakankamai išsilydęs.


Sūris. Rinkitės lydymui tinkamą sūrių rūšį. Geriausia rinktis klasiką – olandiškus gaudos tipo sūrius. Lydymui idealiai tinka ir nuo mėnesio iki metų brandinti sūriai. Jų galima rasti su įvairiais priedais: juodaisiais trumais, garstyčių sėklomis, bazilikais ir laiškiniais česnakais. Sūrį rinkitės su saugoma kilmės nuoroda (PDO, PGI, kt.) iš Šiaurės Olandijos.

Sūrį sumuštiniams, esant galimybei, sutarkuokite, jei galimybės nėra – sūrį pjaustykite kuo plonesnėmis juostelėmis (tai labai svarbu, kad sūris tolygiai išsilydytų).


karštas sumuštinis, receptas, pusryčių patiekalai
Unsplash.com nuotr.


Pagardai. Sumuštinyje labiausiai turi jaustas sūris, tad nepersistenkite su priedais ir pagardais. Venkite birių prieskonių (žolelės, karis, pipirai, druska ir pan.). Jų neprireiks, jei visi kiti ingredientai bus kokybiški.

Išbandykite džemus: citrinų, apelsinų, moliūgų su imbieru, figų, ant grotelių keptų svogūnų su balzaminiu actu, daržovių (escalivada) bei cidonijų (svarainių). Jais lengvai pertepkite duonos riekučių vidines puses.


Technika. Prieš ruošdami sumuštinį, duonos riekučių vidines puses apkepkite iki auksinio atspalvio, tuomet darykite viską kaip įprastai ir kepkite jau su sūriu. Paruoštus sumuštinius kepkite kepimo plokštumą lengvai patepę sūdytu sviestu.

Kvadrato formos sumuštiniui pagaminti naudokite apie 90 g sūrio.


Sumuštinius valgykite dar karštus, kol sūris minkštas ir tąsus. Skanaus!






Naujausi įrašai

bottom of page