Darželyje, mokykloje ar namuose – jei ne vienur, tai kitur kotletų teko paragauti kiekvienam. Skanių ar nelabai – sėkmės reikalas. Tačiau klasika ne veltui klasika, ją reikia gerbti. Nuo vaikystės gaminti mėgstantys Alfas Ivanauskas ir Agnė Jagelavičiūtė mano, kad kotletai savo aktualumo iki šiol neprarado. Viskas priklauso nuo to, kaip jie ruošiami.
Agnė, būdama mama, siūlo juos paruošti sveikiau – be batono ir aliejaus. Tad jos receptas tiks visiems, vengiantiems riebalų. Alfas, kaip visuomet, renkasi kūrybišką patiekimą – supjaustytus jų gabalėlius guldo ant paplotėlių. Tokiu patiekalu pavaišinę draugus garantuotai sulauksite komplimentų! Kurį ruošite pirmiausiai?
Kerniaus Pauliukonio nuotr.
Luko Griciaus nuotr.
Kotletai ant kukurūzinių paplotėlių pagal Alfą (4 asm.)
Marinuotiems svogūnams:
2–3 raudonųjų svogūnų
100 ml acto
½ šaukšto cukraus
½ šaukšto druskos
200 ml karšto vandens
Kotletams:
1 svogūno
1 saliero stiebo
kelių skiltelių česnako
500 g maltos kiaulienos
1 kiaušinio
žiupsnelio maltų kalendrų sėklų
marinuotų agurkėlių
traškių salotų lapų (pvz., romaninių)
šviežių kalendrų
graikiško jogurto ir aštraus kečupo (pagal skonį)
kukurūzų paplotėlių
šlakelio alyvuogių aliejaus
druskos, juodųjų pipirų
Paruoškite marinuotus svogūnus: raudonuosius svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Suberkite cukrų, druską, supilkite actą bei karštą vandenį ir palikite bent valandai pasimarinuoti.
Svogūną, salierą bei česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus kol gražiai pagels. Atvėsinkite.
Į mėsą įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų ir kalendrų sėklų. Įmaišykite kepintas daržoves.
Suformuokite nedidelius plokščius kotletus. Kepkite juos gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus po 3–5 min. iš kiekvienos pusės. Galite kepti ir orkaitėje.
Sausoje keptuvėje arba orkaitėje apskrudinkite kukurūzų paplotėlius.
Ant paplotėlių dėkite salotų lapus, šviežias kalendras, agurkėlius ir marinuotus svogūnus, užpilkite jogurto bei kečupo ir išdėliokite juostelėmis pjaustytus kotletus.
Kerniaus Pauliukonio nuotr.
Luko Griciaus nuotr.
Kotletai pagal Agnę (4 asm.)
1 svogūno
2 morkų
500 g maltos kiaulienos
druskos, juodųjų pipirų
250 g natūralaus jogurto
ryšelio įvairių žalumynų (bazilikų, petražolių, kalendrų)
šlakelio alyvuogių aliejaus
Svogūną ir morkas nulupkite ir sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį.
Virkite, kol daržovės suminkštės, – apie 25 minutes. Tuomet išimkite ir atvėsinkite.
Atvėsusias daržoves sutrinkite maisto smulkintuvu ir sumaišykite su malta mėsa.
Įberkite druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.
Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius kotletukus.
Sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Kepkite iki 185 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
Jogurtą sumaišykite su kapotais žalumynais ir patiekite su kotletais.
O kaip kotletus ruošiate jūs? Visą 100-uką gardžių Alfo ir Agnės receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei rasite knygoje „Gal pavalgom?“.