top of page

Vaikų užkandžiavimas Baltijos šalyse: atskleistos ne tik vaikų mitybos silpnybės, bet ir tėvų bei se

Šiandien visuomenei buvo pristatyti edukacinės platformos mazujuekspertumokykla.lt kartu su vaikų prekės ženklu „Danonki“ ir „Mindshare Baltics“ rengtos apklausos, kurių metu tėvai trijose Baltijos šalyse buvo klausinėjami apie jų ikimokyklinio amžiaus vaikų užkandžiavimo įpročius, rezultatai. Paaiškėjo, kad retas vaikas Lietuvoje, Latvijoje ar Estijoje praleidžia dieną nesuvalgęs 1–3 užkandžių.

Didžioji dauguma tėvų Lietuvoje ir Estijoje yra įsitikinę, kad užkandžiai – svarbi vaikų mitybos dalis, tačiau taip galvoja tik 37 proc. latvių. 74 proc. kaimynų nerimauja, kad užkandžiavimas jų vaikams neatneša nieko gero. Šį nerimą jaučiantys prisipažino 46 proc. lietuvių ir 31 proc. estų.

Valerijos Stonytės nuotr.


Anot sausį atlikto tyrimo rezultatus komentavusio „Mažųjų ekspertų mokyklos“ ambasadoriaus, vaikų gastroenterologo doc. dr. Vaidoto Urbono, jaudintis dėl užkandžiavimo nereikia ir užkandžiavimas yra netgi būtinas: „Mažieji yra gerokai aktyvesni už suaugusiuosius, be to, valgo mažesnėmis porcijomis. Todėl normalu, kad trijų pagrindinių valgymų jiems neužtenka. Rekomenduojama vaikams valgyti 5–6 kartus per dieną, taigi, tarp pagrindinių valgymų jie gali suvalgyti 1–3 užkandžius.“

„Mažųjų ekspertų mokyklos“ ambasadorius, vaikų gastroenterologas doc. dr. Vaidotas Urbonas (Valerijos Stonytės nuotr.).


Didžiausią nerimą kelia cukrus

Apklausiant tėvus dėl jiems didžiausią nerimą keliančių užkandžiavimo aspektų, pirmąją vietą užėmė nerimas dėl cukraus kiekio vaikų užkandžiuose. Tokį nerimą išsakė 76 proc. tėvų Latvijoje, 65 proc. Estijoje ir 52 proc. Lietuvoje.

„Cukrus išties yra aktuali tema, apie kurią pastaruoju metu kalbama nuolat. Pavyzdžiui, Amerikos širdies asociacija rekomenduoja vaikams iki 2 metų cukraus (kalbama apie visas cukraus formas) nevartoti visai. Nuo dvejų metukų maksimali rekomenduojama norma yra 25 g, tai yra maždaug 6 arbatiniai šaukšteliai. Tad jei vaikas kartą per savaitę suvalgys šokoladuką, tikrai nieko nenutiks. Jeigu vaikas daug juda, sportuoja, jam gali prireikti skubiai papildyti energijos rezervą, tuomet mažas saldumynas gali sutiekti greitos energijos ir pakelti nuotaiką“, – sako doc. dr. V. Urbonas.

Valerijos Stonytės nuotr.


Kuo paprasčiau – tuo geriau

Pusė apklaustųjų tėvų pripažino, kad, nepaisant gausios pasiūlos, jiems vis dar sunku surasti užkandį, kuris būtų ir sveikas, ir patiktų vaikui. Tyrimas taip pat parodė, kad tėvų užkandžių pasirinkimas sutampa su vaikų mėgstamais produktais – dažniausiai Lietuvos vaikai užkanda vaisių (69 proc.), saldinto jogurto (61 proc.), desertinės varškės (48 proc.). Toliau rikiuojasi įvairūs sausainiai ir trapučiai (55 proc.), sūris (26 proc.), daržovės (25 proc.).

Valerijos Stonytės nuotr.


„Iš tiesų, kuo užkandis paprastesnis, tuo jis sveikesnis. Aš visiems noriu rekomenduoti valgyti morkas – jos pigios, sveikos, skanios, jas graužti vaikai mėgsta. Žinoma, jei leisime vaikui rinktis: šokoladas ar morka, vaikas nepasirinks morkos. Tėvai diktuoja taisykles ir formuoja vaiko mitybos įpročius. Taip pat rekomenduojama valgyti viso grūdo košes. Tyrime minimos daržovės, vaisiai, jogurtas, varškė irgi yra geras pasirinkimas. Tik geriau rinktis rauginto pieno produktus ir stebėti, kad vaikas nevalgytų daugiau nei pusės litro pieno produktų per dieną“, – pataria „Mažųjų ekspertų mokyklos“ ambasadorius.

Užkandis – kaip prizas

Keli ne itin geri įpročiai vis dar populiarūs visose trijose Baltijos šalyse. Tėvai sutiko, kad kartais duoda vaikui norimą užkandį, net jei nėra tinkamas metas užkandžiauti, tačiau jie nori laimėti minutėlę sau, yra pavargę ir nenusiteikę deryboms. Taip elgiasi 35 proc. lietuvių ir estų bei 22 proc. latvių. Gydytojas pažymi, kad ypač vaikams pataikauti užkandžiais mėgsta seneliai, tik iš geros valios dalydamiesi tuo, ko neturėjo patys.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Jei vaikas valgo užkandį po valgio, tai jau – nebe užkandis, o desertas. Žinoma, tai nieko blogo, jei vaikas su valgė pagrindinį patiekalą. Tačiau dažnai tėvai skundžiasi, kad vaikas nieko nevalgo, tačiau pastebėjus vaiką visą dieną, paaiškėja, kad jis nuolat kramsnoja sausainius, geria sultis ir pan., todėl niekada neišalksta. Jei vaikas nenori valgyti patiekalo ir būtinai reikalauja saldėsių, tėvų pareiga yra įvesti taisykles. Kartais, ypač jei įprotis jau susiformavęs, prireiks daug kantrybės, tačiau verta suformuoti sveikos gyvensenos pagrindus, nes tyrimai rodo, kad tai, kaip vaikas valgo iki penkerių metų, daro įtaką vėlesniam jo gyvenimui.“

Valerijos Stonytės nuotr.


Kaltas nežinojimas

Nepaisant to, kad vis daugiau kalbama apie sveiką mitybą, tyrime dalyvavę tėvai pripažino, kad jiems nėra aiškios vaikų mitybos gairės, pagrindinių patiekalų ir užkandžių porcijų dydžiai. 84 proc. lietuvių, 80 proc. latvių ir 58 proc. estų nėra tikri, ar jų vaikų mityba yra subalansuota. Nežino jie ir tikslių porcijų dydžių 2–6 metų vaikams. 40 proc. lietuvių, 45 proc. latvių ir 42 proc. estų negalėtų pasakyti, kiek pieno produktų per dieną gali suvartoti ikimokyklinukai. Apie 40 proc. tėvų Baltijos šalyse nežino, kiek užkandžių per dieną rekomenduojama suvalgyti vaikams.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Mitybos gairės nuolat kinta, tačiau pagrindus turėtų žinoti kiekvienas tėvas. Mitybos piramidę lengvai rasite ir internete. Pagrindinis principas – įvairovė. Daržovės, viso grūdo produktai, vaisiai, pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai – vaikas turi valgyti visko po truputį. Nesu griežtų mitybos planų ir porcijų dydžių šalininkas: esu tikras, kad sveikas vaikas pats suvalgys tiek, kiek nori, ir nereikia jo versti valgyti daugiau. Šiais gausos laikais daug didesnė problema yra persivalgymas, o ne neprivalgymas“, – reziumavo doc. dr. V. Urbonas.

Valerijos Stonytės nuotr.


VMG idėjinis vadas Alfas Ivanauskas siūlo šiuos tris sveikus užkandžius:

Gundančiai žalias ir sveikas kokteilis. Jam reikės 200 ml jogurto, pakuotės špinatų, 700 ml apelsinų sulčių, kanapių sėklų, 3 bananų. Viską suplakite ir pateikite su nuotaikingais šiaudeliais.

Valerijos Stonytės nuotr.


Valerijos Stonytės nuotr.


Gardūs grikiai priešpiečių dėžutei užpildyti. Grikiams pagardinti reikės: apvirto brokolio, vyšninių pomidorų, tarkuoto kietojo sūrio, 4 šaukštų pesto padažo, kanapių sėklų. Viską sumaišykite.

Valerijos Stonytės nuotr.


Valerijos Stonytės nuotr.


Varškytės nevalgykite vienos! Praturtinkite ją avietėmis, bananu, avokadu (sutrinkite trintuvu iki vientisos masės). Sumaišykite su varškyte, apibarstykite granola ir papuoškite uogomis.

Valerijos Stonytės nuotr.


Valerijos Stonytės nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page