Dažna virtuvė šiuo metu kvepia verdamu marinatu agurkams, pomidorams, cukinijoms ir kitoms gėrybėms, kurios sandėliukuose lauks žiemos, kad šaltais vakarais primintų vasaros kaitrą ir skonius.
Žurnalistės, laidų vedėjos Daivos Žeimytės-Bilienės virtuvė – nė išimtis. Jau daug metų marinatą agurkams ji verda pagal mamos receptą: „Taip marinuoti – man patys skaniausi!"
Anksti netekusi mamos Daiva vieną vasarą susidūrė su iššūkiu, kad – nori nenori, moki nemoki – bet teks kažkaip imti ir pasiruošti žiemai: „Vieną vasarą, tai buvo kokiais 1999-aisiais, patėvis parvežė ir kieme papylė kokius 25 kg agurkų. Supratau, kad nieko nebus – teks suruošti juos žiemai. Radau šį mamos ranka rašytą raštelį. Tais laikais nebuvo užsukamų dangtelių, viską reikėjo daryti tuo specialiu įrankiu. Bet puikiai susitvarkiau, nė vienas stiklainis neiššovė! Nuo to laiko agurkus marinuoju tik pagal šį receptą. Tenka išgirsti, kad gal per daug acto, bet man šie yra patys skaniausi!".
„Šiam popierėliui, ko gero, koks 50 metų. Mamos marinuotų agurkų receptas. Jos ranka rašytas. Saugau jį kaip didžiausią brangenybę. Keistas tas gyvenimas – net popierėlis įgauna visai kitokią vertę, kai žmogaus nebėra. Mamos receptas paprastas, bet labai pasiteisinęs. Kiek marinavau, agurkai visada traškūs ir gerai laikosi. Matyt čia ta amžina taisyklė – visas gėris paprastume. Laikas pasiruošti žiemai!" – šia susimąstyti priverčiančia, o tuo pat metu ir praktiška žinute Daiva pasidalino feisbuke.
Marinatas agurkams
1 litras vandens
1 šaukštas druskos
1 šaukštas cukraus
5 šaukštai acto
Į vandenį supilti visus prieskonius, užvirinti marinatą.
Agurkėlius sudėti į stiklainius, užpilti marinatu. Palaikyti 20 minučių ir marinatą nupilti.
Marinatą vėl užvirinti, užpilti agurkus ir palaikyti 15 minučių.
Marinatą Vėl nupilti, užvirinti, užpilti agurkus ir uždaryti stiklainius.
Skanaus!