Ar kada nors, nešiodami auksinius ar sidabrinius žiedus, susimąstėte, kad šie metalai yra ir kulinarinio pasaulio dalis? Tikriausiai visi žino ir yra matę sidabrinius ar auksinius indus. Sidabriniai ne vienoje šeimoje perduodami iš kartos į kartą, o auksinius, iš kurių valgė didikai ar karaliai, galima apžiūrėti muziejuose. Tad indais iš brangių metalų jau nieko nenustebinsite, bet nuostabos pilnų žvilgsnių tikrai sulauksite su auksu dekoruotu desertu ar net dantų pasta.
Buvo pamiršta, kad auksas skirtas ne tik brangiems papuošalams ar prabangioms dekoracijoms. Tai, kad auksas – valgomas metalas, nėra šių dienų atradimas. Jau antikos laikais auksas buvo vertinamas dėl estetinių savybių, simbolizuojamos stiprybės ir net magiškų galių. Dar vienas metalas, kurį dažnai sutiksite kulinarijoje, – sidabras. Ar žinojote, kad valgydami kasdienius produktus kartu gaunate ir sidabro? Agurkų, kopūstų, krapų, net kiaušinio trynio sudėtyje rasite sidabro, vertinamo dėl antibakterinių savybių.
PUOŠTI IR GYDYTI
Kulinarijoje auksas naudojamas dekoruoti maistą, pavyzdžiui, konditerijoje auksą galima sutikti miltelių, lapų, dribsnių ar drožlių pavidalu. Svarbu ir tai, kad valgomasis auksas yra visiškai saugus, nesukelia alergijos ir yra neutralaus skonio. Anot medicinos specialistų, auksas gerina tonusą, veikia kaip antioksidantas, stabdo organizmo senėjimo procesus, apsaugo ir tonizuoja odos ląsteles, padeda joms atsinaujinti. Taip pat gerai veikia širdį ir kraujotaką – padeda kamuojamiems aukšto kraujospūdžio, gydo artritą, nervų, odos ligas, saugo dantis nuo ėduonies.
GRAŽIAI ŠYPSENAI
Auksas – ne naujiena ir odontologijoje. Prieš 3 tūkstančius metų gyvenę etruskai jau naudojo auksinius dantų protezus. Auksiniai dantų protezai išliko iki šių dienų pirmiausia dėl to, kad auksas – biologiškai suderinamiausia medžiaga su žmogaus organizmu. Visgi protezai jau yra kraštutinis atvejis. Auksas ir sidabras gali padėti rūpintis jūsų burnos sveikata tam, kad protezų išvis neprireiktų.
„Royal denta“ sukūrė dantų pastas, į kurių sudėtį įeina auksas arba sidabras. Dantų pasta su auksu saugo ne tik nuo ėduonies, bet ir nuo dantenų ligų, puikiai naikina blogą burnos kvapą, skatina burnos minkštųjų audinių regeneraciją, gijimą. Šios pastos ypač tinka, jei turite silpnus dantis ar žaizdelių burnos ertmėje. Auksu arba sidabru papildytos dantų pastos padeda rūpintis ne tik dantų sveikata, bet ir grožiu. Geriant dažančius gėrimus – kavą, arbatą, vyną – dažniausiai prarandamas dantų baltumas, susidaro apnašos. Dantų pasta su sidabru sunaikina ligas sukeliančias bakterijas, saugo dantis nuo apnašų susidarymo, akmenų formavimosi ir ėduonies, pašalina blogą burnos kvapą, sugrąžina natūralų emalio baltumą. Sidabro molekulės yra mažesnės už virusus ar bakterijas, todėl laisvai prasiskverbia į ligas sukeliančius mikroorganizmus ir juos sunaikina. Veikdamas kaip natūralus antibiotikas sidabras sunaikina per 650 ligas sukeliančių organizmų.
AUKSINĖ INDIJA
Daugiausiai aukso – net 12 tonų per metus – suvartojama Indijoje. Auksiniais lapeliais dekoruojami tradiciniai saldumynai, taip pat – iš avienos pagaminti delikatesai, patiekiami per vestuves ir įvairias religines šventes. Kinijoje nenustebkite gavę aukso drožlėmis pabarstytos elnienos, o Japonijoje, švenčiant Naujuosius metus, įprasta palinkėti gerų metų įteikiant puodelį sakės su auksu. Japonijoje geriausi šefai net savo ruošiamus sašimius puošia auksu. Tuo metu Pakistane auksas vartojamas kaip afrodiziakas dėl savybės stimuliuoti. Europoje garsūs Šveicarijos ir Prancūzijos šokolado meistrai savo kulinarinius šedevrus įprastai puošia auksinių lapelių motyvais. Valgomasis auksas nesvetimas ir Lietuvoje – desertinėse galite rasti juo puoštų tortų, o neseniai Valdovų rūmuose vykusios iškilmingos vakarienės metu savo desertui „Virtuvės mitų griovėjai“ sunaudojo net 422 gramus aukso!
Comments