Ar jau pasiruošėte Šiurpnakčiui? Šį kartą siūlome jį pasitikti ne tik dekoracijomis, skaptuojamasis moliūgais ar vaikų „pokštas ar saldainis“ pramoga, bet ir savo stalą papildyti išskirtiniais bei bauginančiais kepiniais.
Paruoškite pyragą, kuris tikrai neliks nepastebėtas. Be to, jį kiekvienas galės pritaikyti ir savo skoniui. Įdarui rinkitės daržoves, mėsą ar Jūsų mėgstamus vaisius – visi jie puikiai derės Vaiduoklių šventei paminėti.
Šiurpus Helovyno kopūstų ir vištienos pyragas
2–3 asm.
0.5 kg kopūsto 4–5 šaukštų čili pipirų skonio rapsų aliejaus
Žiupsnelio druskos
2 vidutinių morkų
1 vidutinio svogūno
1–2 česnako skiltelių
200–300 ml vandens
Žiupsnelio ketverių pipirų mišinio
3–4 šaukštų sojų padažo 1 sviestinės tešlos lakšto
300–400 g vištienos filė
4–5 šaukštų pomidorų padažo
1 kiaušinio plakinio
4–5 šaukštų vyšnių sirupo
I tešlos receptas:
200 g sviesto
450 g miltų
Žiupsnelio druskos
100 ml vandens
1. Į trintuvo indą sudėkite gabaliukais pjaustytą atšaldytą sviestą, suberkite miltus, pasūdykite ir sutrinkite iki smulkių kruopelyčių.
2. Suberkite viską į didelį dubenį, supilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Padėkite ją valandai į
šaldytuvą.
II tešlos receptas:
125 g sviesto
250 g miltų
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
1. Sviestą, miltus, druską ir kiaušinį sutrinkite elektriniu trintuvu iki trupinių masės. Išminkykite tešlą ir iškočiokite apskritimą.
Kopūstą supjaustykite šiaudeliais, tada rankomis patraiškykite (taip greičiau išsiskirs sultys ir geriau išsitroškins).
Į keptuvę pilkite čili pipirų skonio rapsų aliejaus, įkaitinkite. Dėkite kepti kopūstus.
Šiek tiek pakepinus suberkite tarkuotas morkas ir kubeliais pjaustytą svogūną. Viską išmaišykite ir kepinkite. Kai morkos suminkštės, sudėkite smulkintą česnaką ir kepindami įpilkite šiek tiek vandens. Troškinkite apie 15 min. Likus 10 min. berkite ketverių pipirų mišinio, pilkite sojų padažo, išmaišykite ir troškinkite toliau.
Tešlą iškočiokite, kad ji pilnai uždengtų Jūsų pasirinktos formos viršų. Iš likučių suformuokite nosį ir akis, tada jas dėkite ant tešlos lakšto. Burną formuokite prapjaudami tešlą, taip pat galite prapjauti ir akių vietas.
Vištienos filė apibarstykite pipirais, druska ir supjaustykite pailgomis juostelėmis.
Į kepimo formą dėkite kopūstus, ant jų – vištienos gabaliukus, berkite pipirų ir paskleiskite pomidorų padažą (akių ir burnos vietoje jo dėkite šiek tiek daugiau). Užklokite paruoštu tešlos „veidu“ ir nupjaukite perteklių. Patepkite kiaušinio plakiniu ir pabadykite tešlos sluoksnį šakute.
Kepkite orkaitėje 200 °C temp. 30–35 min.
Praėjus 20 min. ištraukite pyragą ir vyšnių sirupu ištepkite akis, nosį, lūpas (vietas, iš kurių gali bėgti kraujas) bei dėkite toliau kepti, kol gražiai apskrus. Tam, kad būtų dar daugiau raudonos spalvos, tą patį galite pakartoti ir ištraukę pyragą.
PATARIMAI
1. Jei nemėgstate, galite nedėti morkų.
2. Naudokite trapią sviestinę tešlą be kepimo miltelių, nes kitokia tešla iškreips pyrago „veido“ formą. Netiks nei mielinė, nei sluoksniuota, nei sluoksniuota bemielė.
3. Galite taip paruošti ir skirtingos išvaizdos pyragėlius, kiekvienas šeimos narys galės pasirinkti savo mėgstamą personažą ir bandyti jį atvaizduoti.
4. Svarbu pasirinkite formą kuri nėra per gili, kad pyragas gerai iškeptų.
5. Patiekite tiek karštą, tiek ir šaltą – jis tikrai bus skanus.
Tokį pyragą galite gaminti trejopai:
1. Sekite pagrindinį receptą ir naudokite kopūstus.
2. Pasigaminkite saldų pyragą su pjaustytais vaisiais. Rinkitės tvirtesnius vaisius ir maišykite juos su avietėmis, bruknėmis, spanguolėmis ar vyšniomis. Galite paskaninti cinamonu, kardamonu, muskatu, gvazdikėliais, citrinos ar apelsino žievele
3. Ruoškite pyragą su Jūsų mėgstamomis daržovėmis. Tai gali būti brokoliai, bet nedėkite sūrio, nes taip išilgės kepimo laikas.
Kaip greitai ir lengvai pasigaminti Helovyno pyragą ir kitus bauginančius patiekalus galite pamatyti čia.