top of page

Kodėl svarbu išpjauti pomidoro kotelį?

Vis dar pasitaiko, kad pomidoras salotoms supjaustomas visas, paliekama net ir ta kietoji jo dalis, prie kurios prikibęs pomidoro kotelis.

Tačiau ją reikėtų išpjauti ir išmesti ne tik dėl to, kad ji nesukramtoma, neestetiška ir neskani.

3 autoritetingos nuomonės.


kodėl reikia išpjauti pomidoro kotelį?
VMG archyvų nuotrauka

Virtuvės šefas Paulius Janušas: „Nepatogu valgyti"

„Jeigu pomidorai dideli, išpjauti reikia. Nesu domėjęsis, ar toje pomidoro dalyje renkasi kokios nuodingos medžiagos, nuo trąšų jos renkasi arčiau šaknų. Iš kulinarinės pusės, jei tai yra vyšninis pomidoras ir jis yra labai mažas, pjaustyti tikrai neišpjaustysi. Jeigu pomidorai yra didesni ir jau turi sumedėjusią dalį, ją išpjaunu, nes tiesiog nepatogu valgyti. Jei nusiperku salotų ir ten jų būna, na, ką gi, tiesiog suvalgau, jei tai valgosi.“


Virtuvės šefė Honorata Lyndo: „Visada išpjaunu"

„Visada išpjaunu. Juk vis tiek žmogus jos nevalgys ir nepraris. Jeigu tai yra nuplikyti pomidorai ir jiems reikia nulupti odelę, pomidorą išpjaustau atsargiai ir naudojuosi specialiu mažu peiliuku, kad neišpjaučiau pusės pomidoro. Iš vyšninio pomidoro tos dalies neišpjausi, o iš didelių – būtinai.“


Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro, Sodininkystės ir daržininkystės instituto, Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis: „Ta dalis yra nuodinga"

„Toji pomidoro dalis, kaip ir pats kotelis, yra ląsteliena ir nieko daugiau. Ląsteliena – labai sveika, bet problema ta, kad kietojoje pomidoro dalyje yra daug soloninų (tai toksinė, nuodinga medžiaga). Apskritai, dėl soloninų pomidorus reikėtų valgyti tik sunokusius, o ne žalius, nesvarbu, jie sūdyti ar marinuoti. Žali pomidorai nėra labai sveika.

Kuo pomidoras didesnis, tuo ir jo „prisegimo“ vieta didesnė. Net Europos Sąjungos kokybės standartai pomidorams reglamentuoja, kad „prisegimo“ kotelis nebūtų labai didelis. Kuo didesnis pomidoras, tuo daugiau jo reikės išpjauti ir toks pomidoras pateks į žemesnės kokybės klasę. Jeigu pomidoras yra delno dydžio, tai kotelis gali būti pusantro centimetro dydžio. Jeigu paliekame neišpjautą, sukramtyti tą kietąją pomidoro dalį praktiškai neįmanoma. Mitybiniu požiūriu ta pomidoro dalis yra niekalas ir netgi nuodingas. Todėl ją reikia išpjauti visiškai.“



Skanaus!

Naujausi įrašai

bottom of page