Nauja Alfo knyga šią vasarą muš skaitomumo rekordus – jos kūrėjas tuo neabejoja (autoriaus interviu)

Šiandien startavo dar vienas skanus Alfo Ivanausko projektas – jau trečia virtuali ir dvylikta kulinarinė knyga „Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą“.


Nauja internetinė knyga yra skirta iškyloms ir pasiekiama visiems iškylautojams, vasarotojams, naujų skonio kelionių ieškotojams – kad ir kur jie būtų ar kad ir ką tuo metu veiktų: „Tai trečia tokia mano dovana skaitytojams, žiūrovams, gerbėjams – knygą galima „vartyti“ internete ir ja naudotis visiškai nemokamai, reikia tik prisijungti. Po dviejų pirmųjų visus skaitomumo rekordus sumušusių (perskaitytos kelių šimtų tūkstančių tiražu!) elektroninių knygų, net neabejojau, kad ir ši bus šios vasaros „Privalu pamatyti ir paskaityti“ sąrašo viršūnėje“, – sako VMG lyderis, gurmanas, skonių ieškotojas, laidų vedėjas ir jau dvyliktos knygos autorius Alfas Ivanauskas.


Alfas Ivanauskas, nauja kulinarinė knyga, Išragauti vasarą
VMG archyvų nuotr.

Kulinarinės knygos yra tarsi bilietas į naujų skonių kelionę. O ką Tu pats gauni rašydamas kulinarines knygas? Koks yra tas vadinamasis feedback‘as?

Labai geras jausmas. Man gera įsivaizduoti, kad traškią sėklų duonelę arba vasarinius bulvinius blynus pagal mano receptą iš naujos knygos savo iškylai kepa Virginija Ilinojuje, Paula Porte, Rūta Melburne, Oskaras Klaipėdoje ir Petrauskai, pavyzdžiui, Akademijos miestelyje. Ir kad visi tie, skirtinguose pasaulio kampeliuose gaminantys žmonės, sulig kiekvienu receptu įgauna vis daugiau drąsos eksperimentuoti, kurti patys ir tiesiog smagintis gamindami. Be to, rašyti man įdomu, nes kiekviena knyga – kaskart vis naujai mano paties išgyventa, patirta, išragauta istorija, kuria dalinuosi su skaitytoju, kad ir jis galėtų tai išgyventi, patirti ir išragauti.


Alfas Ivanauskas, nauja kulinarinė knyga, Išragauti vasarą

Esi vienas produktyviausių kulinarinių knygų autorių Lietuvoje: nauja knyga gimsta maždaug kas pusmetį.

Išleisti kulinarinę knygą svajojau nuo vaikystės, o aš visada darau tai, ką svajoju padaryti. Kad svajonė taptų realybe, turi „maitinti“ ją ne svajojimu, o darbu – kasdieniu namų darbų darymu. Tai supratau jau labai seniai ir jau labai seniai kasdien kažką labai konkretaus padarau dėl savo svajonės: prenumeruoju ir skaitau kulinarines knygas, žiūriu geriausias pasaulyje kulinarines laidas, skaitau įdomiausius portalus, lankau kulinarinius kursus, keliauju, kasdien išbandau naują receptą, eksperimentuoju su senu geru receptu jį transformuodamas ir pan. Nes norint sukurti kažką naujo, turi stebėti kasdienybę, laikyti ranką „ant pulso“, domėtis, ką daro ir kuo gyvena pasaulis. Todėl per pusmetį idėjų, receptų, skonių derinių mano galvoje prisikaupia tiek, kad nespėju jais visais pasidalinti nei savo kulinarinėse laidose, nei portale ir tada jaučiuosi lyg drabužių prigrūsta spinta: visi superiniai, visi išbandyti ir išragauti, labai madingi ir puikiai „gula“, bet man jau reikia kažko naujo. Ir tada nėra kitos išeities kaip tik dalintis rasti būdą, kaip vienu metu su kitais pasidalinti didesniu kiekiu sukaupto gėrio, kad atsirastų vietos naujiems dalykams. Knygos formatas tam puikiai tinka.


Alfas Ivanauskas, nauja kulinarinė knyga, Išragauti vasarą

„Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą“ – trečia virtuali knyga. Pirmosios dvi tapo bestseleriais. Kaip manai, kokia Tavo knygų sėkmės paslaptis?

Galiu nuspėti, kodėl žmonėms patinka tai, ką sukuriu. Nes aš neturiu išankstinio nusistatymo, virtuvėje žaidžiu – man smagiausia daryti dalykus, kurie atrodo neįmanomi, derinti skonius, ingredientus, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo nesuderinami. Pomidorai ir avietės? Taip, nuostabu! Braškės ir grilinta kalakutiena? Tobula! Ant medžio šakos iškepta duona? Be jokios abejonės!

Tikiu, kad vos perskaičius receptą gali ištikti nuostaba, bet... išdrįskite pabandyti! Čia kaip kvietimas maudytis ežere vasaros lietui pliaupiant tarsi iš kibiro. Atrodytų kvaila: kas maudosi, kai lyja? Bet ar kada bandėte?! Nepakartojama patirtis. Tokie ir mano patiekalai.

Man labai svarbu, kad receptas būtų lengvas, o ingredientai, kurių reikia patiekalui – lengvai randami ir įprasti. Neįprasti yra nebent deriniai, kuriuos iš paprastų ingredientų sukuriu. Galbūt jums net nešaus į galvą braškę gardinti pipirais, bet tam esu aš – kad apie tai pagalvočiau, išbandyčiau ir jums pasiūlyčiau.


Alfas Ivanauskas, nauja kulinarinė knyga, Išragauti vasarą

Esi garsus savo kulinariniais triukais, kurie patiekalą ar jo gamybos procesą paverčia ypatinga patirtimi. Koks naujos knygos triukas?

Tas, kad ši knyga yra ne tik skaitoma, bet ir klausoma: pirmą kartą kulinarinių knygų istorijoje knyga turi audio intarpus – jų bus galima klausytis vairuojant, gulint hamake ar paplūdimyje. Labai patogu! Jūs mėgaujatės gyvenimu, o aš ir mano bičiuliai: grilio profesionalas, žolininkė, fermentavimo žinovė, kalbėsime jums į ausį įvairiausias kulinarines paslaptis. Kaip fermentuoti žemuogių lapus, kur įkepti medetkų žiedlapius, ką daryti su ąžuolo lapais, ką skanaus pagaminti iš pajūrio smilgų ir eglės spyglių!


Alfas Ivanauskas, nauja kulinarinė knyga, Išragauti vasarą

Nauja knyga skirta vasarotojams, iškylautojams. Bet ar... vasarą nesinori pailsėti nuo maisto ruošos?

O ar norisi pailsėti ir nuo skanaus maisto? Žinoma, ne! Kaip tik todėl naujoje knygoje sudėti asmeniškai patikrinti receptai, pagal kuriuos geriausius vasaros patiekalus pagaminsite beveik ilsėdamiesi virtuvėje – labai greitai ir labai lengvai!

Jau minėjau, kad mano knygose sudėtos mano paties išgyventos ir išragautos istorijos – tai labai svarbu! Visos mano knygų istorijos yra su laimingomis pabaigomis: jose sudėta per 100 receptų ir patarimų, pagal kuriuos gaminant nepavykti nėra jokios galimybės.

Laukdamas mūsų lietuviškos vasaros svajojau ją išragauti nuo a iki z, išgerti iki paties dugno ir jaučiu, kad su šita knyga man tai pavyko. Kai perskaitysite šią knygą, vasarą pamatysite kitokią. Pieva ir miškas Jums nebus tik pieva ir miškas, o naujų skonių bei galimybių „tiekėjas“: žinosite, ką skanaus galima nuveikti su ąžuolo, mėlynių, žemuogių lapais, įvairiausiais žolynais ir kitais augalais. Stebėsitės, kodėl anksčiau nepastebėjote, kad kiekviena iškyla į gamtą pirmiausia yra iškilmės jūsų skonių receptoriams.

Ir labai tikiuosi, kad nauja knyga kaip ir visos ankstesnės, skaitytoją išlaisvins iš visų baimių – tikrų ir įsikalbėtų, nes virtuvėje kaip ir gyvenime blogiausia yra bijoti. Todėl labai tikiuosi, kad ši knyga bus dar vienas gaivus gurkšnis drąsos kurti ir mėgautis“.


Alfas Ivanauskas, nauja kulinarinė knyga, Išragauti vasarą

Vartyti, skaityti ir mėgautis nauja knyga galite čia.