Miško restobaras: ko paragauti, kai esate miške?
- eglerace
- 2021-04-30
- 1 min. skaitymo
Atnaujinta: 2024-09-22
Miško restobaras pilnas maisto, kuris „neina“ į kūną. Ko paragauti?
Baltoji balanda. Primena špinatus, turi riešutų prieskonį. Jaunus lapelius galima valgyti žalius arba trumpai apvirti.

Paprastoji garšva. Piktžolė, bet labai skani. Valgomi jauni lapeliai pikantiško skonio, primena petražoles.

Paprastoji kiaulpienė. Lapeliai naudojami salotoms, žiedai – pienių medui gaminti. Jaunučių lapelių skonis panašus į gražgarsčių.

Didžioji dilgėlė. Jaunų dilgėlių skonis gaivus, švelnus, panašus į špinatų. Reikia nuplikyti, kad „nekąstų“. Tinka sriuboms, salotoms, pesto padažui.

Plačialapis gyslotis. Jauni trauklapio lapeliai kartoki, sušvelnėja nuplikius vandeniu. Tinka į salotas, kokteilius, troškinius, sriubas.

Rūgštynės. Rūgščios rūgštynės tinka viskam. Skaniausi jauni lapeliai, dideli yra kartoki. •

Didžioji varnalėša. Ta pati, kuri turi kibius žiedus. Valgomi pirmieji jauni lapai, lapkočiai (patartina nulupti) ir žiedynkočiai. Skonis panašus į žalios bulvės. Tinka dėti į sriubas, troškinius. Jaunus ūglius galima kepinti svieste, jų skonis panašus į žiedinių kopūstų.

Meškinis česnakas. Ankstyvuosius lapelius galima naudoti kaip prieskonį. Jais tinka gardinti sviestą, salotas ir kitus patiekalus. Vėlyvesnius, tvirtesnius lapus, prieš skaninant jais maistą, reikėtų nuplikyti verdančiu vandeniu ar trumpai apkepinti.

Kankorėžiai. Vasaros pradžios žalius pušų kankorėžius galima ragauti žalius, išvirti iš jų sirupą, o paskui juos išdžiovinti ir valgyti kaip guminukus.

Bevainikių ramunių pumpurėliai. Prisiskinkite dėl įdomumo. Žmonės sako, kad labai paskanina uogienes, ypač kriaušių.

Alyvų žiedai. Valgomi, iš jų verdamos uogienės, daromas alyvų cukrus ir pan.

Beržų žirginėliai. Juos reikia rinkti pavasarį, kai žydi, su žiedadulkėmis ar be jų. Tada išdžiovinti, sumalti kavamale ir gardinti jais kepinius.

Žliūgės. Tereikia jų prisiskinti, nuplauti, supjaustyti ir naudoti maistui.

Įvairios miško uogos. Žemuogės, avietės, bruknės, spanguolės, mėlynės



























