top of page

Miško restobaras: ko paragauti, kai esate miške?

  • eglerace
  • 2021-04-30
  • 1 min. skaitymo

Atnaujinta: 2024-09-22

Miško restobaras pilnas maisto, kuris „neina“ į kūną. Ko paragauti?


Baltoji balanda. Primena špinatus, turi riešutų prieskonį. Jaunus lapelius galima valgyti žalius arba trumpai apvirti.

ree

Paprastoji garšva. Piktžolė, bet labai skani. Valgomi jauni lapeliai pikantiško skonio, primena petražoles.

ree

Paprastoji kiaulpienė. Lapeliai naudojami salotoms, žiedai – pienių medui gaminti. Jaunučių lapelių skonis panašus į gražgarsčių.

ree

Didžioji dilgėlė. Jaunų dilgėlių skonis gaivus, švelnus, panašus į špinatų. Reikia nuplikyti, kad „nekąstų“. Tinka sriuboms, salotoms, pesto padažui.

ree

Plačialapis gyslotis. Jauni trauklapio lapeliai kartoki, sušvelnėja nuplikius vandeniu. Tinka į salotas, kokteilius, troškinius, sriubas.

ree

Rūgštynės. Rūgščios rūgštynės tinka viskam. Skaniausi jauni lapeliai, dideli yra kartoki. •

ree

Didžioji varnalėša. Ta pati, kuri turi kibius žiedus. Valgomi pirmieji jauni lapai, lapkočiai (patartina nulupti) ir žiedynkočiai. Skonis panašus į žalios bulvės. Tinka dėti į sriubas, troškinius. Jaunus ūglius galima kepinti svieste, jų skonis panašus į žiedinių kopūstų.

ree

Meškinis česnakas. Ankstyvuosius lapelius galima naudoti kaip prieskonį. Jais tinka gardinti sviestą, salotas ir kitus patiekalus. Vėlyvesnius, tvirtesnius lapus, prieš skaninant jais maistą, reikėtų nuplikyti verdančiu vandeniu ar trumpai apkepinti.

ree

Kankorėžiai. Vasaros pradžios žalius pušų kankorėžius galima ragauti žalius, išvirti iš jų sirupą, o paskui juos išdžiovinti ir valgyti kaip guminukus.

ree

Bevainikių ramunių pumpurėliai. Prisiskinkite dėl įdomumo. Žmonės sako, kad labai paskanina uogienes, ypač kriaušių.

ree

Alyvų žiedai. Valgomi, iš jų verdamos uogienės, daromas alyvų cukrus ir pan.

ree

Beržų žirginėliai. Juos reikia rinkti pavasarį, kai žydi, su žiedadulkėmis ar be jų. Tada išdžiovinti, sumalti kavamale ir gardinti jais kepinius.

ree

Žliūgės. Tereikia jų prisiskinti, nuplauti, supjaustyti ir naudoti maistui.

ree

Įvairios miško uogos. Žemuogės, avietės, bruknės, spanguolės, mėlynės

ree



bottom of page