Kulinarinė enciklopedija. Pistacijos – „laimingi riešutai". Kodėl?

Viena seniausių riešutų rūšių – pistacijos – mėgstamos visame pasaulyje. Nuo senų laikų buvo tikima, kad egzotiški žalieji riešutai – ne tik traškus ir skanus užkandis.

Štai keli įdomūs faktai, kurie nustebins.


pistacijos
Unsplash.com nuotr.

Sėkmės ir laimingų santykių ženklas

Artimuosiuose Rytuose prinokusių pistacijų kevalo trakštelėjimo garsą žmonės laikė laimingų santykių ženklu. Pasakojama, kad poros susitikdavo po pistacijų medžiu ir laukdavo šio pistacijų trakštelėjimo garso, kaip sėkmingų santykių patvirtinimo. Irane pistacijos vadinamos „besišypsančiais“, Kinijoje – „laimingais riešutais“. Šioje šalyje pistacijos dažnai dovanojamos Naujųjų metų proga tikint, kad tai yra sveikatos, laimės ir sėkmės simbolis.


Ir grožiui, ir raumenims

Palyginus su kitais riešutais, kepintose pistacijose randamas mažesnis riebalų kiekis – 43,4 g / 100 g. Didžiąją dalį riebalų sudaro nesotieji, t. y. „gerieji“ riebalai: mononesočiosios riebalų rūgštys – 24,5 g, polinesočiosios – 13,3 g, o sočiosios – tik 5,6 g. Mononesotieji bei polinesotieji riebalai padeda mažinti cholesterolio kiekį organizme, taip saugodami nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Pistacijos yra natūraliai cholesterolio neturintis užkandis, kuriame daug skaidulinių medžiagų ir baltymų. 100 g pistacijų yra net 20 g baltymų. Tai daugiau nei 100 g kiaušinių, kur randama 13 g baltymų.


pistacijos
Unsplash nuotr.

Mažina širdies ligų riziką

„Sauja pistacijų per dieną gali apsaugoti jūsų širdį“. Tokią žinią pranešė „Daily Express“, paskelbęs Amerikos klinikinės mitybos (angl. „The American Journal of Clinical Nutrition“) žurnale publikuotą Dr. Saros K. Gebauer ir jos kolegų nedidelį, bet patikimą tyrimą. Jame dalyvavo 28 žmonės (10 vyrų, 18 moterų), kuriems sudaryti skirtingi mitybos planai. Kontrolinės mitybos plane buvo mažai arba visai nebuvo riebalų. Kiti du mitybos planai sudaryti taip, kad 10–20 proc. visos energijos būtų gaunama iš riešutų, kurių dozė svyravo nuo 32 iki 63 g ir nuo 63 iki 126 g per parą. Skrudintos ir sūdytos pistacijos buvo valgomos kaip užkandis. Visose dietose buvo daug vaisių, daržovių, liesos mėsos ir sveikų grūdų. Dalyvių dietos buvo griežtai kontroliuojamos, o jų riebalų ir druskos suvartojimas neviršijo rekomenduojamos paros normos. Palyginus su kontroline mityba, dieta su dviem pistacijų porcijomis per dieną reikšmingai sumažino bendrą cholesterolio kiekį 8 proc.


bachlava, turkiškas skanėstas
Unsplash.com nuotr.

Tinka ne tik desertams gardinti

Pistacijų aliejus, išgautas iš riešutų branduolių, yra vienas sveikiausių maistinių aliejų, naudojamų patiekalams bei aromaterapijai, masažui, farmacijos, kosmetikos pramonėje. Šis aliejus skleidžia malonų riešutų aromatą bei turi drėkinamųjų savybių, padeda saugoti odą nuo sausumo. Šokoladu garsėjančioje Belgijoje pistacijos naudojamos kaip pagrindinis daugelio šokolado ingredientų. Taip pat jos naudojamos gaminant ir kitus desertus. Pavyzdžiui, Turkijoje ypač populiari baklava ir chalva su pistacijomis.


Kaip naudoti?

Pistacijas įtraukti į savo mitybą labai paprasta. Smulkiai pjaustytas pistacijas užberkite ant mėgstamų ledų, sumalkite jas ir įmaišykite į užtepėles ar sūrio patiekalus, gardinkite pistacijomis salotas su lašiša, paukštiena, įberkite šių riešutų į jogurtą ar kefyro kokteilius. Pistacijos puikiai tinka ir pudingo, pyragų gardinimui.