Mėgstate pasibarstyti cinamono? Įsitikinkite, kad tai – ne padirbinys

Cinamoninių bandelių, cinamonu gardintos kavos ir net paprasčiausios juo pabarstytos manų košės kvapas žadina prisiminimus apie jaukiausius, gražiausius ir šilčiausius dalykus.

Kas yra tas cinamonas ir tikrai ant bandelių barstome kažkada auksui prilygintą prieskonį, o ne pigų jo padirbinį? Kaip atskirti?


cinamonas, kaip atsirti, ar cinamonas - tikras, o ne padirbinys
VMG nuot.


Medžio žievė ar fenolinis junginys?


Cinamono prieskonis yra džiovinta medžio, lotyniškai vadinamo Cinnamomum, žievė. Šio medžio šakos yra nuplaunamos, apskutamos, žievė nulupama, džiovinama, vėliau kemšama likusiais žievės skuteliais ir sukama į ritinį. Cinamonas turi medienos, žemės kvapų. Tačiau tokį ir dar stipresnį kvapą turi ir prieskonis Cinnamomum Cassia iš Kinijos, kuriuo dažnai apgaunami vartotojai, įpratę prie fenolinio junginio cinnamaldehyde stiprumo, lemiančio jungtinį cinamono ir gvazdikėlių kvapą.


Įvairovė

Cinamonas auga tropiniuose kraštuose, pavyzdžiui, Šri Lankoje, Indonezijoje, Kinijoje ir Vietname. Kiekvienoje šių šalių yra auginamos skirtingos Cinnamomum rūšys, todėl ir galutinis produktas turi skirtingus aromatus bei išvaizdą: Šri Lankos cinamonas gaminamas iš ploną žievę turinčių medžių, todėl jo aromatas yra švelnesnis ir turintis citrusų natų. Vietnamo cinamonas gaminamas, priešingai, iš didesnių ir senesnių (15–25 metų) medžių, todėl cinamonas turi ryškesnį ir stipresnį aromatą. Indonezijos cinamonas yra saldžiausias iš visų, bet pasižymi vos juntamu aštrumu.

Mūsų rinkai labiausiai yra pažįstamas cinamonas iš Indonezijos, augantis Vakarų Sumatroje. Džiovinama saulėje Cinnamomum žievė patamsėja ir susisuka į ritinėlį. Iš dailesnės ir geresnės kokybės žievės yra gaminamos cinamono lazdelės, o žievės likutis atiduodamas į maltą cinamoną gaminančių įmonių rankas.


Dvi pagrindinės rūšys

Skiriamos dvi pagrindinės cinamono rūšys – tai „Korintji“ ir „Saigon“. „Korintji“ turi saldesnį, labiau subalansuotą skonį, todėl puikiai tinka kepiniams, košėms, blynams, vištienos ir kiaulienos patiekalams paskaninti. „Saigon“ rūšies cinamonas yra rūgštesnis ir dėl šios priežasties naudojamas kompleksišką skonį turintiems patiekalams gaminti – keptoms daržovėms, kepsniams, marinatams, padažams, troškiniams.


Pats tikriausias

Tikruoju cinamonu laikomas Cinnamonum Vertum, augantis Šri Lankoje. Tokio cinamono lazdelės yra šviesiai rudos, trapios, primenančios popierių. Burnoje jos nepalieka kartaus poskonio.


Kur naudojamas

Ispanijoje ir Meksikoje cinamonu įprasta gardinti karštą šokoladą.

Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikos regione be cinamono neapsieinama gaminant ėrieną ir vištienos troškinį.Indijoje ryžių patiekale „pilaf“ cinamonas derinamas su džiovintais abrikosais ir laiškiniais svogūnais.


Kaip laikyti?

Cinamono lazdeles laikykite sausoje ir tamsioje vietoje. Geriausiai tam tiks sandarus stiklainis. Tik taip laikydami cinamoną išsaugosite jo naudingąsias savybes. Maltą cinamoną rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti per kuo trumpesnį laiką.


 

Cinamoninės arbatos su persimonais receptas

Vienam arbatinukui užteks vieno prinokusio persimono. Šaukšteliu iškabinkite jo minkštimą ir sudėkite į arbatinuką, įmeskite dvi cinamono lazdeles, užpilkite karštu vandeniu ir išmaišykite. Arbata jau paruošta!


Skanaus!







Naujausi įrašai