top of page

Laukinė virtuvė: į bananų lapus susuktos, lauže ištroškintos jūros gėrybės („Clambake" metodas)

Meilę lauko sąlygomis – grilyje ar tiesiog ant laužo, pagamintam maistui išpažįstantis virtuvės šefas Bernardas Anužis kviečia išbandyti įdomią maisto gaminimo pramogą.


clambake metodas, Bernardas Anužis, patarimai, jūros gėrybės
Shutterstock.com nuotr.

Šis maisto ruošimo būdas dažniausiai naudojamas esant prie jūros, ruošiant maistą dideliems renginiams. Iškasama gili duobė, joje užkuriamas laužas. Kai malkos išdega ir lieka tik karštos anglys, į duobę pridedama bananų lapų, įvairiausių jūros gėrybių, daržovių, vaisių, tada viskas vėl uždengiama bananų lapais, užkasama smėliu ir naujas laužas pakūrenamas ant viršaus. Po gerų trijų, keturių ar penkių valandų pasigamina milžiniškas kiekis maisto, kuriuo galima pamaitinti minią.

Smagi pramoga, kai reikia pamaitinti tikrai daug žmonių. Tačiau tą patį, tik gerokai paprasčiau, galima padaryti ir namuose, gamtoje savo šeimai ar draugų ratui.


Clambake, jūros gėrybės, patiekalai ant laužo
Shutterstock.com nuotr.

Paprastesni „Clambake" būdai:


1. Įdomus variantas – įvynioti jūros gėrybes, žalumynus, vaisius į marlės ar drobės skiautę. Ant medžiagos skiautės sudėkite bananų lapus (Jie dažniausiai parduodami šaldyti, šiam metodui netinka džiovinti labai), ant jų dėkite pasirinktas jūros gėrybes, žoleles, citrinas, apelsinus, vėl uždenkite bananų lapais ir medžiagos skiautę suriškite taip, kad gautumėte tvirtą paketėlį. Jį sudrėkinkite vandeniu.

Užsikurkite laužą iškastoje duobėje. Kai laužas išsikūrens, ant karštų anglių pridėkite šakų, kurios apsaugos maisto ryšulėlį nuo tiesioginės kaitros, padėkite ryšulėlį ant jų, tada vėl uždenkite šakomis, duobę užkaskite ir ant viršaus užkurkite naują laužą.

Šeimai pasimėgauti tikrai užteks 1 -1,5 kilogramo jūros gėrybių, o tokiam kiekiui užkepti užteks maždaug 1 val.

Pasiskrudinkite duonos, išpakuokite ryšulį ir su skrudinta duonele kabinkite visą tą gėrį. Tiesa, dar pagardinkite jį citrinų ar apelsinų sultimis.

Tobulas patiekalas valgyti gamtoje ir dalintis.


2. Ryšulėlį su gėrybėmis galima ištroškinti grilyje. Svarbu, kad kaitra nebūtų didelė (maždaug 180-200 laipsnių). Jūros gėrybes suvyniokite į šlapius bananų lapus, suriškite siūlu ar viela, kad neišsibarstytų. Tokį paketą grilyje kepkite apie 20-30 minučių. Tuo pačiu pasikepkite bulvių ar duonos, įvairių daržovių garnyrui.


3. Paprasčiausio laužo būdas. Reikės bananų lapų ir drobės. Iškūrenkite laužą ir, kai liks tik karštos anglys, viduryje padarykite duobelę, į ją dėkite sudrėkintą į bananų lapus ir drobę susuktą gėrybių ryšulėlį ir užverskite jį karštomis anglimis. Kaip ilgai kepti, priklauso nuo gėrybių kiekio. 1-1,5 kg jūros gėrybių užtenka 30 min.


BERNARDO EXTRA PATARIMAS

Bernardas Anužis, patarimai
Asmeninio archyvo nuotr.

Jeigu nėra bananų lapų, ką tada daryti?

Įdėčiau obuolių ar kitų vaismedžių lapų ir tada viską vyniočiau į foliją. Tik svarbu, kad ji nesuplyštų, todėl folijos gali prireikti tikrai nemažai.


Ką dėti į ryšulėlio vidų?

Taip galima kepti visas jūros gėrybes: midijas, vėžiagyvius, krevetes, krabus ir net austres. Taip pat ir visą žuvį, pavyzdžiui lašišą, upėtakį ar vilkešerį. Visgi pradedantiesiems patarčiau pirmiausia pasibandyti su smulkesnėmis žuvelėmis, nes su didele gali būti sunkiau susidoroti.


Skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page