top of page

Laukiamiausias filmas: ar gali pasaulio ateitis priklausyti nuo maisto atliekų?

Pasaulinės parodos Milane „Expo 2015“ užkulisiuose virė dar niekam nematyti dalykai iš dar labiau neįsivaizduojamų žaliavų. Žymus, geriausiu pripažinto restorano virtuvės šefas Massimo Bottura subūrė 60 bendraminčių komandą ir į pagalbą pasikvietęs savo kolegas (René Redzepi, Daniel Humm, Gastón Acurio, Alain Ducasse ir Virgilio Martinez) sukūrė „Refettorio Ambrosiano“ – eksperimentinę valgyklą benamiams, kurioje maistas buvo ruošiamas iš parodoje likusio maisto. Ar gali maisto atliekos ir likučiai išmaitinti tuos, kuriems maisto trūksta labiausiai? Atsakymo į tokį klausimą ieško laukiamiausia kulinarinė dokumentika „Theater of Life“.

Peter Svatek režisuotame filme atskleidžiama, kaip, pasikinkius paprasčiausią išmonę ir kūrybingumą, galima įveikti badą ir sumažinti išmetamo maisto, kurį dar galima panaudoti, kiekius. M. Botturos užmojų įkvėpti labiausiai gerbiami virtuvės šefai palieka savo restoranus ir atvyksta į apleistą teatrą Greco rajone, Milane. Čia jie atidaro virtuvę ir iš maisto atliekų ima gaminti gurmaniškus patiekalus pabėgėliams ir benamiams. Jie ima suprasti, kad tokia iniciatyva neturėtų pasibaigti tik Milane. Tai gali būti išeitis.

„Massimo sakė, kad virtuvės šefai nebegali gaminti tik elitui ir užsimerkti prieš moralines problemas. Tai yra klausimas, kurį sprendžiame filme. „Refettorio“ tapo namais. Buvo nuostabu ir gražu stebėti, kaip didieji virtuvės šefai paverčia atliekas skaniais patiekalais. Tačiau mes norėjome daugiau: susitikti ir susipažinti su žmonėmis, kuriuos maitino „Refettorio“. Kas jie? Koks jų gyvenimas? Kas jiems nutiko? Norėjome jų akimis pažvelgti ir užduoti labai svarbius etinius klausimus. Tikiuosi, kad filmas yra šiltas, žmogiškas ir skatinantis užjausti „Refettorio“, – sakė filmo režisierius.

Dokumentika jau buvo pristatyta Ispanijos ir Kanados kino teatruose.

Filmo anonsą žiūrėkite – ČIA.


Interviu su M. Bottura žiūrėkite – ČIA.


Naujausi įrašai

bottom of page