top of page

Kur skaniausia silkė Vilniuje?

Laivas vidury miesto – toks pirmas įspūdis užėjus į „žuvies gamintojų“ parduotuvę-bistro „Fish makers“. Vyras ir žmona Marius ir Veronika Dautartai ne tik gamina žuvies patiekalus, parduoda šviežias žuvis, bet ir patys yra jos mėgėjai. Įsikūrę vos prieš porą mėnesių, jie jau užkariavo vilniečių širdis ir virtuves, tiekdami jiems žuvį ir jos patiekalus.

IMG_0067

„Fish makers“ interjeras neleidžia pamiršti, kad užėjai į žuvų parduotuvę. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Veronika, ko gali tikėtis pirkėjas užsukęs į „Fish makers“? Kokia jūsų parduotuvės koncepcija?

Pati mintis ir idėja kilo iš noro užsiimti tuo, ką patys mėgstam. O mėgstame mes žuvį. Esame keliautojai ir kartą bekeliaudami Olandijoje atradome silkę, ragautą dar vaikystėje. Tokią, kokios Lietuvoje nėra. Šią vietą atidaryti pastūmėjo silkė matjes ir Olandijoje sutikti žmonės, kurių parduotuvės konceptas yra labai panašus. Jie akcentuoja šeimos tradicijas, vaikai tęsia pradėtą verslą. Susidraugavome su ta šeima, jie mus pamokė.

Tad be silkės ir be olandų šeimos nieko nebūtų įvykę. Prieš tai apie žuvų parduotuvę ilgai – ketverius metus – galvojome, o galiausiai praėjusiais metais turėjome apsispręsti: arba darome, arba ne. Nesinorėjo šios idėjos nustumti į šalį. Tuos ketverius pasiruošimo metus nuolat tiekėme žuvį draugams, pažįstamiems. Tikrinome skonį, poreikius, žuvies kokybę. Tad nebuvo taip, kad tiesiog sėdėtumėme ir mąstytumėme.

Vilniečiai mėgsta menkes ir silkes. Tai populiariausios žuvys

Žuvis yra greitai gendantis produktas, o jūros šalia Vilniaus neturime. Iš kur vežate žuvis?

Žuvį gabename iš Olandijos. Perkame iš tiekėjų, iš kurių perka olandų šeima, su kuria susipažinome. Tad renkamės tą pačią žuvį, kaip ir vietiniai. Žuvys gaudomos Šiaurės jūroje ir Atlanto vandenyne. Daugiausia tai menkės, jūros liežuviai, lašišos, jūros velniai, plekšnės ir tunai. Tačiau tunai yra gaudomi šalia Filipinų ir vežami į Olandijos uostus, o lašišos užauginamos ūkininkų, bet mes renkamės tik tuos, kurie žuvis augina etiškai ir išlaiko natūralų augimo ciklą, o ne dirbtinai jį pagreitina. Visada tikriname žuvų kokybę, pavyzdžiui, jeigu kepama žuvis išsileidžia, subyra, reiškia, jos struktūra minkšta, žuvis užauginta pernelyg greitai, galbūt gavusi kažkokių priedų. Renkamės tokias lašišas, kurios yra stangrios struktūros.

Tai kokias žuvis mėgsta vilniečiai?

Šviežias! Menkes, silkes, tuną, jūros liežuvį, plekšnes. Tai tikrai populiariausios žuvys. Matjes silkes gaminame pagal olandiškas tradicijas. Tam, kad jas patiektumėme tokias, kokias matote vitrinoje, reikia keturių dienų. Silkės vadinasi matjes, jos gaudomos gegužės mėnesį prieš pat nerštą, todėl jos yra riebios, maždaug 23 % riebumo. Tai suteikia žuvims gerą struktūrą, stangrumą. Šios silkės yra savaime minkštos, jos šiek tiek sūdytos jūros vandeniu, neužpiltos riebiais padažais. Tokią žuvį olandai rekomenduoja valgyti kasdien, nes tai naudingųjų medžiagų šaltinis nagams, odai, plaukams ir gerai savijautai. Vienas pagrindinių reikalavimų žuviai yra tinkama temperatūra ir laikas, kad ji išliktų šviežia. Silkė Matjes dažniausiai darinėja vyrai, nes jų kūno temperatūra yra žemesnė, todėl žuvis ilgiau išlieka šviežia.

Amsterdame žuvys patiekiamos be galvos, supjaustytos ir valgomos su šakute. Roterdame žuvis valgoma su uodega – paimama už uodegos, pamirkoma į svogūnus ir valgoma.

IMG_0035

„Fish makers“ asortimentas gausus – nuo pačių sūdytos sikės, lašišos iki pietums skirtų dėžučių išsinešti. (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Žuvų galima rasti kone kiekviename prekybos centre. Kodėl pirkėjas turėtų eiti ir pirkti iš jūsų?

Todėl, kad mūsų žuvys yra šviežios, jos prekystalius iš uosto pasiekia per dvi dienas, žuvys neužšaldomos. Kiekvieną pirmadienį gauname šviežių žuvų, jų nelaikome daug, o tik tiek, kiek reikia pirkėjams. Likusius patiekalus vakare išsidaliname su kolektyvu ir suvalgome. Taip pat dėl to, kad esame šeimyninis butikas. Užėję visada gausite patarimų tiesiai iš mūsų pačių, nes mums svarbiausia produkcijos ir aptarnavimo struktūra bei kokybė. Be to, turime žuvų patiekalų: mišrainių, silkių, rūkytos žuvies, rinkinių pietums, sumuštinių su žuvimi. Viską ruošiame dukart per dieną, kad būtų šviežia ir skanu.

Ar įsigyti žuvų galime tik parduotuvėje?

Nuo sausio pabaigos atidarysime internetinį puslapį, kuriame bus galima užsisakyti žuvų rinkinius lėkštėse. Tačiau pagrindinis asortimentas bus čia. Nenorime žuvies vežioti kaip picos, nes tai greitai gendantis produktas, kuriam laikyti reikia specialių sąlygų, o tokias turime savo parduotuvėje.

Ką patariate besiruošiantiems Kūčioms ir Kalėdoms?

Būtinai išsirinkite kokią nors silkę. Geriausia – kelių rūšių, o matjes būtinai turi pasiekti šių metų šventinį stalą. Jei Kūčias ar Kalėdas norite paįvairinti, mes siūlome asorti lėkštes. Pavyzdžiui, „Gourmet“ lėkštėje yra ungurio, lašišos, olandiškų krevečių, laukinės lašišos salotų, troškintų suktinukų: lašišos su krapais ir paltuso filė, troškintos su daržovėmis ir apvyniotos rūkyta lašiša. Tiekiame skirtingų dydžių lėkštes, priklausomai nuo to, kiek žmonių užsisako. Gali būti skirta ir dviem, ir keturiems, ir daugiau žmonių. Žmonės užsakinėja šviežios žuvies rinkinius, kurie yra iš anksto užmarinuoti, tereikia įdėti į orkaitę ir iškepti.

Parduotuvė-bistro „Fish Makers“ Barboros Radvilaitės g. 5/24, Vilnius

Darbo laikas: I 11-18 val., II-V 10-18 val., VI 11-18 val., VII – nedirba

Naujausi įrašai

bottom of page