top of page

Kulinariniai atradimai su natūraliu sojų padažu: mažiau druskos, daugiau umami, minkštesnė mėsa

Natūralus sojų padažas yra vienas svarbiausių maisto pagardų ne tik Rytų, bet ir kitų šalių virtuvėse dėl universalumo ir ypač dėl to, kad patiekalams suteikia neatsivalgomumo efektą.



Ilgos fermentacijos rezultatas

Itin senas tradicijas turinčio KIKKOMAN sojų padažo gamyba nesikeičia šimtmečiais: jis gaminamas išvirtas sojų pupeles ilgai fermentuojant su Koji bakterijomis ir druska. Fermentavimo metu išsiskiriantis skystis ir yra sojų padažas.


Natūralaus sojų padažo KIKKOMAN sudėtyje – tik sojų pupelės, kviečiai, geriamasis vanduo ir druska. Tik ilgo fermentavimo ir brandinimo dėka jo spalva ir skonis įgauna unikalų „gylį“, kvape persipina apie 300 skirtingų aromatų. Kai kuriuos jų, pavyzdžiui, rožės, obuolio, cinamono, karamelės ir pan. tikrai galima užuosti.


Natūraliai ir ilgai fermentuoto sojų padažo unikalų, visus skonio receptorius aktyvuojantį skonį, vadinamąjį umami, sukuria raugo bakterijos. Tuo tarpu sintetinio padažo sudėtyje šią patirtį bandoma atkartoti dirbtinai – sojų pupelių išskirtą skystį gardinant kukurūzų sirupu, karamele, dažikliais ir pan.

Tad jeigu norite unikalios skonio patirties, būtinai skaitykite sojų padažo etiketę.


Kulinariniai triukai su sojų padažu

Natūralus KIKKOMAN sojų padažas patiekalams suteikia sodrų ir intensyvų skonį, yra universalus: naudojamas ne tik mėsos ar paukštienos marinatams ruošti, bet ir salotoms, sriuboms ar net desertams pagardinti. Padažas suteiks ne tik sūrumo, bet ir pikantiško skonio, paprasčiausią daržovių troškinį pavers įdomiu patiekalu. Jis minkština mėsą, švelnina jos, žuvies ar daržovių skonį, suteikia spalvą.

Išmanydami sojų padažo subtilybes, galite atlikti keletą lengvų, bet itin išmanių triukų, kurių dėka gaminami patiekalai taps dar gardesni ir... sveikesni dėl mažesnio suvartojamos druskos kiekio. Palyginkite: 1 arbatiniame šaukštelyje yra 6 g druskos, 1 arbatiniame šaukštelyje sojų padažo druskos yra vos 0,86 g. Taigi, gardindami patiekalus sojos padažu ne tik ženkliai sumažinsite druskos vartojimą, bet padidinsite umami skonio!

Jeigu norėtumėte suvartoti dar mažiau druskos, naudokite ilgai brandintą mažesnio druskingumo sojų padažą KIKKOMAN.



1. Daugiau umami

Umami yra intensyvus, neužmirštamas, norą patirti jį vėl ir vėl sukeliantis skonis, vis dar miglotai apibrėžiamas kaip „kažkas", kas sukuria vadinamojo penktojo skonio pojūtį, kurį iškart pajunta visi liežuvio receptoriai. Umami skonį produkto fermentacijos metu „pagamina“ lacto bakterijos: jos išskaido baltymus, angliavandenius paversdamos juos cukrumi, alkoholiu ir t.t. Šio proceso dėka išsiskiria ir išryškėja kur kas daugiau produkte slypinčių skonių ir juos, išskaidytus, mūsų receptoriai geba atpažinti. Vos keli sojų padažo lašeliai suteikia patiekalui umami skonio.


2. Dar „giliau“

Sojų padažu galite tiesiog pašlakstyti jau pagamintą patiekalą, tačiau jeigu jo įpiltumėte į dar gaminamą, kaitinamą – kepamą ar verdamą, patiekalą, sušilęs sojų padažas savo skonių gelmes atvertų dar labiau, pasklistų dar turtingesnis ir jusles dar labiau kerintis aromatas.


3. Greičiau marinuojasi

Sojos padažo savybių dėka jame marinuojama mėsa suminkštėja ir skonių prisigeria kur kas greičiau nei marinuojama kitokios sudėties marinate.

Be to, kepant mėsą skystis išgaruoja, lieka tik umami skonis ir tobulas minkštumas.


4. Sustiprina... saldumą

Kulinarijoje gerai žinomas kontrasto principas: saldų patiekalą pagardinus kažkuo sūriu, jis tampa dar saldesnis. Štai Japonijoje įprasta arbūzą pabarstyti druska, kad jis taptų dar saldesnis. Pamėginkite sojos padažo įlašinti į ledus, karamelę ar šokoladą!


5. Švelnumo efektas

Umami turtingas KIKKOMAN padažas išryškina skonių sodrumą, o rūgštumas ir sūrumas tampa švelnesnis. Kaip tik dėl šios priežasties salotų padažui ar mišrainei gardinti rekomenduojama naudoti sojų padažą.


6. Umami stiprina umamį

Kaip žinia, žuvis, mėsa, grybai, pomidorai ir nemažai kitų produktų taip pat turi umami skonio. Jis dar labiau sustiprės, o mėsos skonis pagerės, jeigu gamindami patiekalus su minėtais produktais gardinsite juos sojų padažu. Pavyzdžiui, pomidorai natūraliai turi daug umami skonio, bet pomidorų sriuba, pagardinta druska, umami turi dar daugiau (ir druska turi umami). Bet jeigu pomidorų sriubą gardinsite sojų padažu, jis taps išvis neatsivalgoma!



Skanaus!

Comments


Naujausi įrašai

bottom of page