Kokius kūčiukus kepsite šiemet?
- eglerace
- prieš 3 valandas
- 1 min. skaitymo
Kūčiukai kilo iš senovės lietuvių apeiginės duonos papročių. Maži duonos gabalėliai simbolizavo protėvių vėles ir bendrumą su jais. Kūčių vakaras nuo seno buvo skirtas prisiminti mirusius, todėl kūčiukai buvo tarsi mažos duonutės, skirtos ir gyviesiems, ir pagerbti protėvius.
Tai bendro stalo, bendrystės, dalinimosi simbolis. Juos kepant ir valgant pabrėžiamas šeimos vieningumas, santarvė ir ramybė, kuri ypač svarbi per Kūčias – vieną sakraliausių lietuvių metų vakarų.
Kūčios – pasninko vakaras, todėl patiekalai turi būti kuklūs, be mėsos. Tradiciniai kūčiukai, pagaminti iš paprastos tešlos (miltų, mielių, aguonų, vandens ar pieno), atspindi šį kuklumą.
Kita vertus, visi mes skirtingi, vieni esame uolūs katalikai, kiti mažiau ar visiškai atitrūkę nuo religinės tradicijos, tad kūčiukų receptų įvairovė atspindi mūsų visų skirtumus.
Gebėti priimti ne tik panašumus, bet ir skirtumus yra turbūt pati gražiausia Kūčių stalo tradicija.
Kūčiukai gali būti saldūs ir sūrūs, pagardinti džiovintais vaisiais ir sulipdyti į lazdeles. Galima "pinti" kūčiukų vainikus: taip jie tampa dar ir stalo puošmen, bet savaime suprantama, pareikalauja daugiau jūsų dėmesio. Bet yra kūčiukų, kurių tešlą galima paruošti vos per vieną minutę.
Kūčiukai gali būti kelių skonių, kitaip tariant, dviskoniai. paruošti per vieną minutę.
Kiekvienoje Alfo virtualioje kulinarinėje knygoje rasite unikalų kūčiukų receptą. Spauskite ant patikusios kūčiukų nuotraukos ir patekite į tą knygą.





































